Molotovin cocktail, Simo Häyhä ja F-35-hävittäjät – Näin senaattorit Yhdysvalloissa ylistivät Suomea ja Ruotsia tulevina Naton jäseninä

Satapaikkaisesta senaatista Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä tuki ylivoimainen enemmistö, 95 jäsentä.

Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell saapui keskiviikkona senaatin istuntoon.

4.8. 13:30

Suomi ja Ruotsi saivat yhdysvaltalaisilta senaattoreilta runsaasti ylistystä, kun Yhdysvaltain senaatti hyväksi maiden Nato-jäsenyydet torstaiyönä Suomen aikaa.

Senaattorit toistivat jo kevään aikana usein kuultuja kehuja siitä, kuinka Suomi ja Ruotsi vahvistavat Natoa ja ovat vahvoja länsimaisia demokratioita. Myös presidentti Joe Biden yhtyi jälleen ylistykseen.

”Suomen ja Ruotsin liittyminen vahvistaa Naton yhteistä turvallisuutta ja syventää transatlanttista kumppanuuttamme entisestään”, Biden sanoi Valkoisen talon julkaisemassa lausunnossa.

Biden totesi, että Yhdysvaltojen senaatti suoritti ratifioinnin nopeinta tahtia sitten vuoden 1981. Hän viittasi lausunnossaan lisäksi toukokuuhun, kun hän tapasi presidentti Sauli Niinistön ja Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin Washingtonissa.

”Kuten sanoin pääministeri Anderssonille ja presidentti Niinistölle kun isännöin heitä Valkoisessa talossa toukokuussa, Yhdysvallat on sitoutunut Ruotsin ja Suomen turvaamiseen”, Biden sanoi.

Satapaikkaisesta senaatista Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä tuki ylivoimainen enemmistö, 95 jäsentä. Vain yksi senaattori, republikaanien Josh Hawley, äänesti vastaan. Lisäksi republikaani Rand Paul äänesti tyhjää.

Senaattorit pitivät useiden minuuttien mittaisia puheita keskustelussa, joka venyi lopulta lähes viiden tunnin pituiseksi. Alun perin kestoksi oli arvioitu noin kolme tuntia.

Keskustelu ei kuitenkaan ollut tiivistä väittelyä, vaan Suomen ja Ruotsin jäsenyyksiä pidettiin pääosin erittäin hyvänä asiana.

”Nämä kaksi vaurasta, demokraattista valtiota täyttävät vaatimukset erinomaisesti ja vahvistavat Naton sotilasliittoa”, sanoi senaatin ulkopolitiikasta vastaavaa lautakuntaa johtava demokraattien Bob Menendez.

Yhdysvaltain ulkopolitiikasta vastaavan lautakunnan puheenjohtaja Bob Menendez Capitolissa keskiviikkona.

”Tämä on ehkä helpoin äänestyspäätös, jonka teen”, sanoi puolestaan republikaaniedustaja James Risch.

Suomea kehuttiin erityisesti investoinneista puolustukseen. Moni edustaja nosti esiin, että Suomi käytännössä käyttää jo nyt Naton suosittelemat kaksi prosenttia budjetistaan puolustusmenoihin.

Asiasta muistutti esimerkiksi senaatin vähemmistö­johtaja, republikaanien Mitch McConnell.

”Ei ole mitään epäilystä siitä, että näiden vahvojen maiden, joilla on modernit kansantaloudet ja pystyvät keskenään yhteensopivat armeijat, liittyminen vain vahvistaisi maailmanhistorian menestyksekkäintä sotilasliittoa”, McConnell sanoi.

Republikaaniedustaja Tom Tillis korosti Suomen päätöstä hankkia 64 kappaletta F-35-hävittäjiä. Hänen mukaansa tämä on poikkeuksellisen hienoa, sillä Suomen asukasluku on vain noin puolet hänen kotiosavaltionsa Pohjois-Carolinan väkiluvusta.

”Meillä on alle 200 hävittäjää täydessä toiminnassa täällä Yhdysvalloissa”, Tillis sanoi.

Senaatin istunnossa kuultiin myös laajasti Suomen ja Ruotsin historiasta Venäjän kanssa.

”Erityisesti Suomi on taistelijoiden maa, jolla on pitkät perinteet – suoraan sanottuna – taistelemisessa venäläisiä tunkeutujia vastaan ja heidän tappamisessaan”, sanoi republikaanien Tom Cotton.

Cotton kertoi yksityiskohtaisesti talvisodasta ja kertoi, että termi ”Molotovin cocktail” on peräisin Suomesta. Hän nosti myös esiin talvisodan parhaana tunnetun tarkka-ampujan Simo Häyhän.

”Hän jäi historiankirjoihin paremmin tunnetulla, hyvin ansaitulla lempinimellään Valkoinen kuolema”, Cotton sanoi ja jatkoi kehumalla suomalaista asepalvelusta.

Senaattorit nostivat myös esiin, mitä päätös merkitsee Venäjän hyökkäyksestä kärsivälle Ukrainalle. Demokraattijohtajan Chuck Schumerin mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet ovat tärkeitä itsessään, mutta myös lähettävät viestin Venäjälle.

”He eivät voi uhata Yhdysvaltoja tai Eurooppaa”, Schumer sanoi.

Demokraattijohtaja Chuck Schumer tapasi Suomen suurlähetystön tiiminvetäjän Päivi Nevalan ennen senaatin Nato-äänestystä keskiviikkona. TIlaisuudessa oli mukana myös Ruotsin Washingtonin-lähettiläs Karin Olofsdotter (vas.).

Samaa mieltä oli demokraattien Jeanne Shaheen, joka vieraili Suomessa kesäkuussa.

”Lähetämme sekä Vladimir Putinille että ukrainalaisille viestin, että Nato on yhtenäinen ja että tuemme edelleen ukrainalaisten ponnistuksia tätä brutaalia diktaattoria vastaan”, Shaheen sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut