Poliisi varoittaa: Suhtaudu varauksella sähköpostitse tai puhelimitse tuleviin kiireellisiin pyyntöihin

Heinäkuussa huijausyrityksiä on tehty esimerkiksi verohallinnon nimissä. Onkin tärkeää, että pankkitunnus- tai kortti- tai henkilötietoja ei pidä koskaan luovuttaa, jos ei ole varma vastaanottajasta

Poliisille on heinäkuun aikana tullut useita verohallinnon nimissä tehtyjä huijauksia veronpalautuksiin liittyen.

3.8. 16:07

Poliisi kehottaa tiedotteessaan suhtautumaan varauksella sähköpostitse tai puhelimitse tuleviin kiireellisiin pyyntöihin.

Poliisille on heinäkuun aikana tullut useita verohallinnon nimissä tehtyjä huijauksia veronpalautuksiin liittyen. Tapauksissa on lähetetty tekstiviestillä tai sähköpostitse linkki, josta avautuu sivusto, jossa henkilöä pyydetään syöttämään verkkopankkitunnukset. Tällainen viesti kannattaa poistaa heti ja olla avaamatta sitä. Jos olet avannut viestin, älä avaa siinä olevia liitteitä tai linkkejä, koska voit saada niistä koneeseesi haittaohjelman.

Poliisi muistuttaa, että pankkitunnus- tai kortti- tai henkilötietoja ei pidä koskaan luovuttaa, jos ei ole varma vastaanottajasta. Viranomaiset, rahalaitokset tai muut asialliset tahot eivät koskaan kysy tällaisia tietoja puhelimitse, sähköpostitse tai tekstiviestillä.

Jos olet epävarma, onko kyseessä huijaus, soita viranomaisen tai yrityksen omaan viralliseen numeroon. Väärinkäytösepäilyssä kannattaa sulkea pankkikorttisi pankin palvelussa ja tehdä asiasta rikosilmoitus poliisille.

Poliisi kehottaa myös organisaatioita varmistamaan, että työntekijöillä on yrityksen maksukäytännöt tiedossa, sillä yritysten maksuliikenteeseen kohdistuvat huijausyritykset kasvavat lomakausina. Laskun aiheellisuus on epäselvissä tapauksissa aiheellista varmistaa. Huijausyrityksen kohteeksi voi joutua mikä tahansa yritys.

Tietomurrolla tarkoitetaan luvatonta tunkeutumista tietojärjestelmään, palveluun tai laitteeseen sekä sovelluksen, kuten sähköpostitilin, luvatonta käyttöä. Tietomurto on rikoslain mukaan rangaistava teko ja pelkkä tietomurron yritys on rangaistavaa.

Poliisi kehottaa tekemään mahdollisista tietoturvaloukkauksista rikosilmoituksen ja ilmoittamaan asiasta Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskukselle.

Linkki Suomi.fi:n tietoturvasivustolle:

https://www.suomi.fi/oppaat/tietovuoto/

Kyberturvallisuuskeskuksen ohjeet tietomurrolta suojautumiseen:

https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ajankohtaista/ohjeet-ja-oppaat/nain-suojaudut-tietomurroilta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut