Savonlinnan turma-auton omistajalla useita tuomioita liikenne­rikoksista

Auton omistaa 22-vuotias savonlinnalainen mies. Mies sai tuomion rattijuopumuksesta ja huumerikoksista vain reilu kuukausi ennen turmaa. Poliisi ei ole vielä pystynyt varmistamaan, kuka kuljetti onnettomuudessa kahtia mennyttä autoa.

Kolmen nuoren kuolemaan johtanut onnettomuus tapahtui Savonlinnan ohitustiellä heinäkuun viimeisenä viikonloppuna.

2.8. 21:33

Savonlinnan viikonloppuinen kuolonkolarin ajettiin katsastamattomalla ja huonokuntoisella autolla. Turma-auton omistaja oli saanut tuomioita liikennerikkomuksista vain reilua kuukautta ennen tuhoisaa kolaria.

Rekisteritietojen mukaan 22-vuotiaan miehen omistama Volvo oli katsastamaton ja poistettu liikennekäytöstä. Poliisi on lisäksi kertonut ajoneuvon renkaiden olleen hyvin kuluneet.

22-vuotias mies selvisi ainoana hengissä kolmen nuoren hengen vaatineessa kolarissa. Kaikki surmansa saaneet olivat noin 20-vuotiaita savonlinnalaisia. Helsingin Sanomien tietojen mukaan turmassa menehtyivät alle 1-vuotiaan lapsen vanhemmat.

Poliisilla ei ole vielä tietoa siitä, kuka turma-autoa kuljetti onnettomuushetkellä. Auton omistaja loukkaantui kolarissa vakavasti, eikä poliisi ole vielä päässyt puhuttamaan häntä. Myös päihteiden osuutta asiaan tutkitaan edelleen.

Auton omistaja on saanut kesäkuussa Etelä-Savon käräjäoikeudesta kaksi tuomiota liikennerikkomuksista.

Kesäkuun puolivälissä annetun tuomion mukaan mies oli ajanut autoa humalassa Savonlinnassa viime joulukuussa. Ajomatka oli päätynyt lumipenkkaan. Mies oli ajaessaan ollut 1,52 promillen humalassa, minkä lisäksi hänen verestään löydettiin jäämiä lääkeaineista.

Miehen hallusta oli lisäksi takavarikoitu 18 kappaletta Ksalol-tabletteja, jotka ovat rauhoittaviksi lääkkeiksi luokiteltuja bentsodiatsepiinin johdannaisia.

Mies sai 60 päivän ehdollisen vankeustuomion huumausaineen käyttörikoksesta, törkeästä rattijuopumuksesta sekä kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta. Lisäksi mies tuomittiin valvontaan reilun vuoden ajaksi.

Toisen kesäkuussa annetun tuomion mukaan mies on hurjastellut tiellä viime lokakuussa. Sivuluisuun päätynyt auto karkasi kuljettajan käsistä ja osui valotolpan kautta kiinteistön seinään. Miehellä oli kyydissään yksi matkustaja.

Turma-auton omistaa myönsi syytteen ja hänet tuomittiin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta 40:een päiväsakkoon.

Tuomioista kertoi aiemmin Ilta-Sanomat.

Poliisihallituksen poliisitarkastajan Heikki Ihalaisen mukaan on tyypillistä, että liikennerikkomuksia kasaantuu samoille henkilöille. Erityisesti onnettomuuksille ovat alttiita nuoret, noin 20-vuotiaat ja sitä nuoremmat miehet.

”Niin kauan kuin näitä asioita on tutkittu, ovat nuoret miehet olleet riskiryhmää. Varsinkin jos on vielä porukkaa kyydissä, alttius liikenneonnettomuuksille kasvaa”, Ihalainen sanoo.

Ihalaisen mukaan poliisipartiot saattavat liikenteessä pysäyttää esimerkiksi katsastamattomia autoja, jolloin usein paljastuu muitakin puutteita tai rikkomuksia.

”Saattaa löytyä aika nopeasti kortiton kuljettaja, ja on niitäkin tapauksia, joissa on veressä alkoholia tai huumeita. Sitten ei käytetä turvavyötäkään, joka voisi vähentää kuoleman tai loukkaantumisen riskiä.”

Pahimmillaan autoista tavataan nuorten porukoita, joissa kaikki nämä yhdistyvät, Ihalainen kertoo.

Tuomioistuimet pystyvät puuttumaan liikennerikkomuksiin määräämällä ajokieltoja, mutta nekään eivät estä kaikkia kuskeja syyllistymästä uusiin rikoksiin. Ihalaisen mukaan keinoja pitäisi saada lisää. Esimerkkinä hän esittää rattijuopumuksesta tuomituille autoihin pakolliseksi asetettavat alkolukot. Huumausaineille tai lääkeaineille vastaavaa teknologiaa ei vielä ole olemassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut