Vajaa kolmannes pienriistanmetsästäjistä jäi ilman saalista viime vuonna – kaikista riistaeläimistä eniten saaliiksi saatiin sepelkyyhkyjä

Valkohäntäpeurasaalis kasvoi, ja kaatolupia annettiin kannankasvun vuoksi aikaisempaa enemmän.

Sepelkyyhkyt olivat saalismääriltään eniten metsästetty eläin viime vuonna. Niiden metsästyskausi alkaa 10. elokuuta.

31.7. 7:38

Pienriistasaalista saatiin viime vuonna vähemmän kuin edeltävänä vuonna. Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan viime vuoden saalis jäi noin 10 prosenttia vuoden 2020 saaliista.

Vajaa kolmannes pienriistan metsästäjistä jäi kokonaan ilman saalista, Luke kertoo tiedotteessaan. Pienriistaa metsästi viime vuonna noin 163 000 ihmistä.

Kaikista riistaeläimistä saatiin eniten saaliiksi sepelkyyhkyjä, joita metsästettiin viime vuonna vajaa 260 000 yksilöä. Keskimäärin saalista saanut metsästäjä sai yksitoista sepelkyyhkyä.

Vesilintujen jahtaajista noin kaksi kolmesta sai saalista, ja saaliiksi saatiin viime vuonna lähes 200 000 sinisorsaa ja noin 70 000 tavia, mukaan lukien heinätavit.

Metsäkanalintujen metsästäjistä saalista sai puolestaan noin puolet. Viime vuosina metsäkanalintujen kannat ovat elpyneet ja noin neljän vuoden ajan metsäkanalintusaalis on ollut aikaisempaa huomattavasti suurempi.

Eniten metsäkanalinnuista pyydettiin teeriä, noin 140 000 yksilöä. Metsoja, pyitä ja riekkoja metsästettiin muutamia kymmeniätuhansia yksilöitä.

Tiettyjen vesilintujen metsästyksen tiedonkeruutapa on vaihtunut, ja sen vuoksi niiden saalismäärät eivät ole vertailukelpoisia.

Supikoiria ja minkkejä saatiin viime vuonna saaliiksi edellisvuotta vähemmän. Luken tiedotteessa kuitenkin muistutetaan, että niiden metsästämiseen ei vaadita enää metsästyskorttia, minkä takia todellinen saalis voi olla ilmoitettua suurempi.

Supikoirasaalis oli saatavilla olevien tietojen mukaan hieman päälle satatuhatta yksilöä, kettuja ja mäyriä saatiin muutamia kymmeniätuhansia ja minkkejä vain noin 3 500.

Metsäjänisten ja rusakoiden pyyntimäärät pysyivät edellisvuoden kanssa samalla tasolla, eli hieman vajaassa 100 000 yksilössä.

Hirvieläimiä metsästi hieman yli satatuhatta metsästäjää. Hirvisaalis väheni lähes seitsemällä tuhannella eläimellä, mutta valkohäntäpeurasaalis puolestaan kasvoi noin neljällä tuhannella.

Valkohäntäpeuran kanta on kasvanut, minkä vuoksi myös kaatolupia on annettu aikaisempaa enemmän.

Vuoden 2021 riistasaaliista saatiin luullista lihaa noin 10,5 miljoonaa kiloa, josta hirvenlihan osuus oli yli puolet. Riistalihan nimellisarvo oli noin 77 miljoonaa euroa.

Luonnonvarakeskuksen metsästystilaston tiedot perustuvat tämän vuoden alussa yli seitsemälle tuhannelle metsästäjälle lähetettyyn kyselyyn, johon 58 prosenttia vastasi.

Metsästämiseen oikeuttavan riistanhoitomaksun suorittaa noin 300 000 metsästäjää vuosittain. Viime vuonna riistanhoitomaksun maksaneista noin kolmasosa metsästi.

Viimeiset neljä vuotta sekä metsäkanalinnustajien että vesilinnustajien määrä on pysynyt suunnilleen samansuuruisena.

Hirvieläinjahdissa käyneiden määrä oli viime vuotta hieman pienempi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut