Ankeriaan kalastuskielto voimaan ensi maanantaina – seuraavan kerran kalastus sallittua ensi kesänä

Ankeriaita pyydetään lähinnä vapaa-ajankalastuksessa.

29.7. 12:14

Ankeriaan uusi, pidennetty rauhoitusaika alkaa ensi maanantaina. Seuraavan kerran ankeriasta saa kalastaa ensi vuoden heinäkuussa.

Hallitus hyväksyi aiemmin kesällä asetuksen, jonka mukaan ankeriaan kalastus on kielletty 11 kuukautena vuodessa eli ajalla 1.8.–30.6. Perusteina ankeriaan kalastuskiellolle ovat lajin uhanalaisuus ja vaelluskäyttäytyminen Suomessa.

Asetuksella laitettiin käytäntöön EU-asetuksessa ankeriaan suojaksi säädetty velvoite. Hallituksen asettama rauhoitusaika on tiukempi kuin EU-asetus vaatii.

Pidennetyn kalastuskiellon tarkoituksena on kattaa ankeriaan suurimman vaelluksen ajankohdat. Aiemmin rauhoitusaika oli ajalla 1.10.–31.1.

Erittäin uhanalaisesta äärimmäisen uhanalaiseksi

Ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen tekemässä uhanalaisuusarvioinnissa ankerias arvioitiin vuonna 2019 äärimmäisen uhanalaiseksi. Ankeriaan tilanteen katsottiin heikentyneen edellisestä, vuoden 2010 arvioinnista. Tuolloin ankerias luokiteltiin erittäin uhanalaiseksi.

Vielä sata vuotta sitten ankeriasta esiintyi lähes kaikkialla Suomen rannikolla ja niitä nousi useisiin Itämereen laskeviin jokiin. Nykyiset esiintymät ovat lähes kokonaan tuonti-istukkaiden varassa.

Ankerias on saalislaji, jota pyydetään lähinnä vapaa-ajankalastuksessa. Vuosittain saalis on ollut yhteensä 2 000–10 000 kiloa, josta puolet pyydetään merialueelta ja puolet sisävesistä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut