Miehen raiskaustuomio kaatui KKO:ssa, vaikka osa tuomareista olisi tuominnut miehen

Korkeimman oikeuden ennakkopäätöksen mukaan syytetyn ja epäillyn rikoksen uhrin kertomukset olivat molemmat mahdollisia.

26.7. 14:00

Helsinki

Korkein oikeus (KKO) on ennakkopäätöksessään kumonnut miehen saaman raiskaustuomion liian vähäisen näytön vuoksi.

Tuore päätös jakoi kuitenkin KKO:n jäseniä. Viisihenkisestä oikeuden kokoonpanosta kaksi oikeusneuvosta oli ratkaisusta eri mieltä ja katsoi, että näyttö olisi riittänyt osoittamaan miehen syyllisyyden.

KKO:n mukaan näyttönä tuomiolle oli pitkälti epäillyn seksuaalirikoksen uhriksi joutuneen naisen kertomus. Korkein oikeus lopulta arvioi, että myös miehen kertomus tapahtumien kulusta oli siinä määrin uskottava, että hänen syyllisyydestään jäi varteenotettava epäily. KKO:n ennakkopäätökset ohjaavat lain tulkintaa.

Helsingin hovioikeus tuomitsi

Rikosjutussa käsiteltiin Helsingissä kesällä 2017 tapahtunutta raiskausepäilyä. Tuolloin 42-vuotias nainen oli heinäkuisena yönä tavannut miehen kadulla Kallion liepeillä, ja ennen tapaamista hän oli juonut ravintolassa paljon alkoholia. Nainen ja mies olivat menneet miehen asunnolle. Naisen mukaan hän oli ollut tapahtuma-aikaan humalassa ja herännyt miehen vuodesohvalla siihen, että mies oli yhdynnässä häneen vastoin naisen tahtoa.

Muutama viikko myöhemmin nainen oli kertonut terveyskeskuksessa joutuneensa raiskatuksi. Naisella oli lääkärinlausunnon mukaan ollut muun muassa ahdistuneisuutta aiempaa enemmän. Mies kiisti syytteen ja katsoi, että yhdyntä oli tapahtunut yhteisymmärryksessä.

Sekä Helsingin käräjäoikeus että hovioikeus arvioivat, että raiskauksen tunnusmerkistö täyttyi. Hovioikeus tuomitsi hänet yli kahdeksi vuodeksi vankeuteen.

KKO kumosi ratkaisun

Korkein oikeus kumosi hovioikeuden ratkaisun. KKO:n voimaan tuleen ratkaisun mukaan naisen kertomus oli sinänsä uskottava, mutta kertomusten ohella muuta näyttöä tapahtumista oli niukasti. Se ei antanut painoa naisen psyykkisille oireille ja piti myös miehen kertomusta tapahtumista uskottavana.

Hallitus on antanut esityksen seksuaalirikoslainsäädännön uudistamiseksi. Tänä vuonna eduskunnalle annetun esityksen mukaan raiskauksen määritelmä täyttyy suostumuksen puutteesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut