Suurimmat eduskuntaryhmät kannattavat turisti­viisumien kieltämistä venäläisiltä

Suomi on jatkanut turistiviisumien käsittelyä ja myöntämistä venäläisille, vaikka moni muu Venäjän rajanaapuri on rajoittanut turistiviisumien käsittelyä.

Antti Lindtman (sd), Ville Tavio (ps), Jukka Kopra (kok), Atte Harjanne (vihr) ja Juha Pylväs (kesk)

25.7. 15:37

Suurimmat eduskuntaryhmät kannattavat venäläisten turistiviisumien myöntämisen rajoittamista.

Kokoomuksen, Sdp:n ja perussuomalaisten eduskuntaryhmien edustajat kertovat Helsingin Sanomille, että turistiviisumien myöntämistä venäläisille tulisi tiukentaa Suomessa. STT:n mukaan myös keskustan eduskuntaryhmä on tällä kannalla.

”Pidän perusteltuna, että hallitus ottaisi nopeasti selvitettäväksi turistiviisumien rajoittamisen”, viestittää Sdp:n eduskuntaryhmän johtaja Antti Lindtman sähköpostitse.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä tiedotti maanantaina esittävänsä, että Suomen on keskeytettävä turistiviisumien myöntäminen venäläisille.

”Nykytilanne tarjoaa mahdollisuuden kiertää sanktioita ja viedä Venäjälle pakotteiden alaisia tuotteita. Tämä heikentää sanktioiden vaikutusta ja vesittää niiden tarkoitusta”, Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra sanoo tiedotteen mukaan.

Vihreiden eduskuntaryhmä ei ole ainakaan vielä linjannut kantaansa asiaan, kertoo ryhmänjohtaja Atte Harjanne.

Suomi on jatkanut turistiviisumien käsittelyä ja myöntämistä venäläisille, vaikka moni muu Venäjän rajanaapuri on rajoittanut turistiviisumien käsittelyä. Esimerkiksi Viro, Latvia ja Liettua eivät vastaanota venäläisturisteja Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan vuoksi.

Osa tutkijoista ja poliitikoista on pitänyt tilannetta erikoisena, sillä Suomen kautta venäläiset pääsevät matkustamaan myös muihin EU-maihin. Tämän ajatellaan myös heikentävän Venäjän vastaisten pakotteiden tehoa.

Ulkoministeriöstä kerrottiin Helsingin Sanomille aiemmin, ettei viisumipolitiikkaan ole kaavailtu muutoksia. Apulaisosastopäällikkö Mikko Kivikosken mukaan voi olla myös hyvä asia, että suomalaisten ja venäläisten ihmisten väliset kontaktit säilyvät ja venäläiset näkevät elämää vapaassa demokratiassa.

Ulkoministeriön mukaan muutoksia viisumipolitiikkaan tulisi tehdä yhteisesti EU-tasolla, mutta asiantuntijoiden mukaan Suomi voisi rajoittaa viisumien myöntämistä myös kansallisella päätöksellä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut