Suomesta tuli venäläisturisteille väylä Eurooppaan – tutkijan mukaan tilanne vaikuttaa erikoiselta

Lähes kaikki Venäjän rajanaapurit ovat keskeyttäneet turistiviisumien myöntämisen venäläisille, joten Suomesta on tullut venäläisille turisteille väylä Eurooppaan. Politiikan tutkijat pitävät tilannetta erikoisena.

Venäläiset turistit tulevat Suomeen rajan yli bussilla ja jatkavat matkaa lentoteitse muualle Eurooppaan.

25.7. 13:30

Suomi jatkaa venäläisten turistiviisumihakemusten käsittelyä, vaikka moni muu Venäjän naapurimaa on keskeyttänyt hakemusten vastaanottamisen. Esimerkiksi Viro, Latvia ja Liettua eivät tällä hetkellä myönnä venäläisille turistiviisumeja.

Tällä tavoin Suomi tarjoaa venäläisille turisteille väylän Eurooppaan, kun EU:n ilmatila on suljettu venäläiskoneilta.

Muun muassa politiikan tutkija Johanna Vuorelma on kritisoinut viestipalvelu Twitterissä Suomen rajapolitiikkaa, joka voi hänen mukaansa heikentää pakotteiden vaikutuksia.

Myös useat poliitikot ovat arvostelleet turistiviisumien myöntämistä venäläisille. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi Twitterissä viikonloppuna, että viisumien myöntämisen keskeyttäminen olisi ”perusteltua”.

Ilta-Sanomat kertoi maanantaina, että myös kansanedustajat Jouni Ovaska (kesk), Elina Valtonen (kok) sekä Ville Tavio (ps) kannattavat viisumien myöntämisen keskeyttämistä.

Myös kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen vaati maaliskuussa, että Suomi lopettaisi väliaikaisesti uusien viisumien myöntämisen venäläisille. Hän perusteli ehdotustaan turvallisuudella.

Ulkoministeriön itäosaston apulaisosastopäällikkö Mikko Kivikoski kertoo, ettei viisumipolitiikkaan ole kaavailtu muutoksia.

Kivikosken mukaan viisumeiden myöntämisprosessiin liittyy aina turvallisuusriskien arviointi. Mahdollisuus hakea viisumia ei siis ole ongelma turvallisuuden kannalta.

Myös Suojelupoliisi on samoilla linjoilla.

”Tällä hetkellä emme näe tulijoita turvallisuusuhkana, sillä rajan yli tulevat venäläiset ovat lähinnä tavallisia kansalaisia”, Suojelupoliisin viestinnästä kerrotaan sähkö­postitse.

Mahdollisista turvallisuusuhista saadaan tietoa myös viisumiprosessin ulkopuolella.

Viisumi ei ole myöskään tae maahan pääsystä. Lopullinen päätös tehdään raja­tarkastuksessa, Kivikoski muistuttaa.

EU-maana Suomi pyrkii säilyttämään viisumipolitiikassa mahdollisimman yhtenäisen linjan muiden Schengen-maiden kanssa, Kivikoski sanoo. Muutoksia viisumipolitiikkaan tulisi hänen mukaansa tehdä yhteisesti EU-tasolla.

Muualla itsenäisiä päätöksiä on kuitenkin tehty.

Esimerkiksi Latvian ulkoministeri Edgars Rinkēvičs ilmoitti jo 24. helmikuuta, ettei venäläisille myönnetä enää turistiviisumeita. Liettua ja Viro lopettivat viisumi­hakemusten vastaanottamisen 10. maaliskuuta. Myös Norja on rajoittanut viisumeiden myöntämistä.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Saila Heinikoski arvioi, että käytännössä myös Suomen olisi mahdollista tehdä päätös ilman EU:ta.

”Voi olla, että poliittisesti ei uskalleta tehdä tällaista päätöstä.”

Heinikosken mukaan turvallisuuden katsotaan olevan jäsenvaltion suvereniteetin eli itsenäisyyden ydinaluetta, johon on vaikea puuttua. Euroopan sisällä tehdään myös sääntöjen vastaista sisärajavalvontaa, johon ei ole puututtu.

Meneekö Suomi piiloon EU:n selän taakse?

”Voi olla, että poliittisesti ei uskalleta tehdä tällaista päätöstä, joka entisestään vaikeuttaisi tilannetta rajaseuduilla”, Heinikoski sanoo.

Syyt voivat olla taloudellisia tai humanitaarisia. Rajan yli tehdään ostosmatkoja, ja maasta pakeneminen on helpompaa viisumin kanssa.

Diplomaattisten suhteiden kannalta voi myös olla yksinkertaisempaa, jos virallinen linjaus tulee ylhäältä päin.

Schengen-säännösten takia venäläiset turistit pääsevät Suomen kautta myös sellaisiin maihin, jotka eivät myönnä turistiviisumeita venäläisille. Tilanne vaikuttaa Heinikosken mielestä erikoiselta.

”Kyllähän sanktioiden tarkoitus on, että ne tuntuisivat ja näkyisivät ja asettaisivat painetta Venäjän hallintoon.”

Heinikosken mukaan on hankala sanoa, miten matkustaminen vaikuttaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin kannattajiin.

Jos turistit keskustelevat ihmisten kanssa ja seuraavat esimerkiksi paikallista mediaa, heille voi paljastua sodasta sellaisia puolia, joita ei Venäjällä kerrota. Toisaalta vihamielinen suhtautuminen turisteihin voisi jopa lisätä tukea Putinin hallinnolle.

Ulkoministeriön Mikko Kivikosken mukaan voi olla myös hyvä asia, että suomalaisten ja venäläisten ihmisten väliset kontaktit säilyvät.

”Siitä ei ole ainakaan haittaa, että ihmiset näkevät, miten tällaisessa demokraattisessa ja vapaassa maassa asiat toimivat jopa tällaisessa tilanteessa”, hän sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut