Kuusamon Suurpetokeskus lopetti huonokuntoisen karhun viranomaisten määräyksestä – ”Vyöti on mennyt karhujen taivaaseen”

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto velvoitti Suurpetokeskuksen lopettamaan nivelrikosta ja heikoista hampaista kärsivän Vyöti-karhun.

Arkistokuvassa Kuusamon Suurpetokeskuksen Vyöti-karhu vuonna 2005.

23.7. 20:03

Helsinki

Yksi Kuusamon Suurpetokeskuksen karhuista on lopetettu aluehallintoviraston päätöksen vuoksi.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (Avi) määräsi heinäkuun alussa Suurpetokeskuksen lopettamaan Vyöti-karhun, koska karhun hampaat olivat eläinlääkäreiden mukaan huonokuntoiset ja se liikkui huonosti.

Kesäkuun lopussa keskukseen tehdyn tarkastuksen jälkeen eläinlääkärit arvioivat, että karhun huonot hampaat ja sen mahdollinen nivelrikko aiheuttivat sille kipua ja kärsimystä. Paras vaihtoehto oli eläinlääkäreiden mukaan Vyötin lopettaminen. Avin päätöksen mukaan Suurpetokeskuksen piti lopettaa Vyöti tiistaihin 19. heinäkuuta mennessä.

Suurpetokeskuksen tarhanhoitaja Pasi Jäntti kertoi STT:lle lauantaina, että Vyöti lopetettiin määräyksen mukaisesti.

”Vyöti on mennyt karhujen taivaaseen.”

Eläinten terveydentila tarkastettava

Eläinlääkärit määräsivät Suurpetokeskuksen myös tarkastuttamaan muiden eläinten terveydentila ja erityisesti hammasterveys asiantuntevalla eläinlääkärillä elokuun loppuun mennessä.

Varsinkin Nätti-nimisen karhun hampaat olivat eläinlääkäreiden mukaan huonossa kunnossa, ja Suurpetokeskuksen pitää tarkastuttaa sen hampaat nukutuksessa.

Jäntti kertoi, että hammastarkastukset tehdään asiantuntijoiden aikataulujen mukaan.

”Yhteyttä on pidetty kyllä”, sanoi Jäntti.

Poliisi käynnisti esitutkinnan

Viranomaiset ovat varsinkin tänä vuonna puuttuneet Kuusamon Suurpetokeskuksen toimintaan ja vaatineet siihen parannuksia. Ongelmat alkoivat tulla julkisuuteen huhtikuussa sen jälkeen, kun kaksi keskuksen karhua karkasi.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on harkinnut keskuksen eläintarhaluvan peruuttamista.

Kesäkuussa tehdyssä tarkastuksessa viranomaiset arvioivat, että eläinten hyvinvoinnin eteen oli tehty parannuksia. Virasto on ilmoittanut arvioivansa elokuun määräajan jälkeen, voiko keskus jatkaa toimintaansa. Suurpetokeskus on tällä hetkellä yleisöltä suljettuna.

Oulun poliisilaitos käynnisti kesäkuussa myös esitutkinnan Suurpetokeskuksen eläintenpidosta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut