Kymenlaakson mursu oli vakavasti nälkiintynyt ja kuoli todennäköisesti siksi

Suomessa harvinainen vierailija laitetaan esille Helsingin yliopiston Luonnontieteelliseen keskusmuseoon.

Mursu kalastajan rysässä Kotkassa 17. heinäkuuta 2022. Kymenlaakson mursu tulee esille Luonnontieteelliseen keskusmuseoon.

21.7. 19:58

Helsinki

Vakava nälkiintyminen oli vähintäänkin merkittävänä osasyynä Kymenlaakson mursun kuolemaan, Ruokavirasto kertoo. Mursulle tehtiin torstaina Ruokavirastossa ruumiinavaus, jossa huomattiin, ettei eläimen ruoansulatuskanavassa ollut lainkaan ravintoa. Lisäksi mursulla ei ollut myöskään enää lainkaan ihonalaista rasvakerrosta, vaan kaikki vararavinto oli kulunut loppuun.

”Tässä oli ihan selvä asia se, että kyseessä oli huomattavasti alipainoinen ja vakavasti nälkiintynyt aikuinen naarasmursu”, tutkimusprofessori Antti Oksanen Ruokavirastosta totesi STT:lle.

Kuolinsyy varmistuu vielä jatkossa

Vakava nälkiintyminen ei ole välttämättä mursun ainoa kuolinsyy, mutta riittäisi sellaiseksi jo itsessään. Mursu ei Oksasen arvion mukaan ollut löytänyt sopivaa ruokaa itselleen.

Aiemmin myös muita asiantuntijoita arvioi mursun pyrkineen maalle sen vuoksi, että se oli nälkiintynyt ja huonokuntoinen, eikä olisi pärjännyt kylmässä vedessä.

Kuolinsyy varmistuu vielä jatkotutkimuksissa tulevina viikkoina. Mursusta tutkitaan ruumiinavauksen yhteydessä otettujen näytteiden perusteella mahdollisia sairauksia ja taudinaiheuttajia, kuten loisia.

Oksasen mukaan nyt voi jo sanoa, että vakava nälkiintyminen oli todennäköinen kuolinsyy tai vähintäänkin merkittävä osasyy valtavasti kiinnostusta herättäneen mursun kuolemaan. Jatkotutkimuksissa voi kuitenkin tulla Oksasen mukaan ilmi yllättäviäkin asioita, jollaisia ei ole tullut toistaiseksi pantua merkille. Tulosten valmistumisessa voi kestää viikkoja.

”Oletetaan”, ettei kolmea viikkoa pidempään.

Hamina ja Kotka ehti tulla tutuksi

Kuuluisa mursu aiotaan laittaa esille Helsingin yliopiston Luonnontieteelliseen keskusmuseoon (Luomus). Tästä syystä ruumiinavauksessa kesti Oksasen mukaan kauemmin kuin oli ennakoitu.

”Yleensä me vain tarkastamme nahan vaurioiden varalta, emmekä pyri ottamaan mitään talteen. Nyt nylkeminen tehtiin huolella.”

Kyseessä on myös eläinlaji, josta Ruokavirastolla ei ollut aiempaa kokemusta. Moni Kymenlaakson mursun kanssa tekemisissä ollut on ollut uuden edessä – samoin Oksanen.

Mursu kuoli aiemmin tällä viikolla, kun sitä oltiin siirtämässä Kotkasta Korkeasaaren villieläinsairaalaan. Sitä aiemmin mursu oli ehtinyt käydä Haminassa lepäilemässä viime perjantaina.

Helsingin yliopisto kertoo tiedotteessaan, että mursun on tarkoitus päätyä konservoituna museon yleisönäyttelyyn. Mursun nahka ja luuranko luovutetaan Luonnontieteellisen keskusmuseon kokoelmiin. Museo määrittää myös mursun iän.

Muut ruumiinosat toimitetaan Honkajoen käsittelylaitokseen hävitettäväksi normaalin käytännön mukaisesti.

”Mursu on herättänyt paljon huomiota, ja siksi se tullaan konservoimaan yleisönäyttelyyn tarinansa kanssa. Luomuksessa mursu tulee säilymään parhaalla mahdollisella tavalla ja on tutkijoiden käytettävissä”, sanoo eläintieteen yksikön johtaja Pasi Sihvonen tiedotteessa.

Museon kokoelmissa on ennestään 1840-luvulta kaksi mursun luurankoa, joista toinen on yleisön nähtävillä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut