Haminan mursu päätyy Luonnontieteelliseen keskusmuseoon

Mursulle tehtiin Ruokavirastossa ruumiinavaus torstaina.

Mursu kalastajan rysässä Kotkassa 17. heinäkuuta 2022. Kymenlaaksossa seikkaillut mursu tulee esille Luonnontieteelliseen keskusmuseoon.

21.7. 16:03

Helsinki

Haminassa ja Kotkassa liikkunut mursu tulee konservoituna esille yleisönäyttelyyn. Mursusta saatujen DNA- ja muiden näytteiden avulla tiedetään pian lisää mursun taustasta ja elinympäristöstä.

Heinäkuussa Haminassa ja Kotkassa liikkunut, Korkeasaareen kuljetettaessa menehtynyt mursu päätyy Helsingin yliopiston Luonnontieteelliseen keskusmuseoon (Luomus).

Mursulle tehtiin ruumiinavaus Ruokavirastossa torstaina 21. heinäkuuta. Seuraavaksi eläimen nahka ja luusto siirretään Luonnontieteelliseen keskusmuseoon. Mursun kudosta ja DNA:ta tallennetaan Luomuksen genominäytekokoelmaan, mikä mahdollistaa geneettisen tutkimuksen.

Mursun nahan, luiden ja DNA:n avulla pystytään arvioimaan eläimen ikä, lähimmät geneettiset sukulaiset ja saadaan tietoa sen elinympäristöstä.

”Luomuksessa mursu tulee säilymään parhaalla mahdollisella tavalla ja se on tutkijoiden käytettävissä. Mursu on herättänyt paljon huomiota, ja siksi eläin tullaan konservoimaan yleisönäyttelyyn tarinansa kera”, kertoo eläintieteen yksikön johtaja Pasi Sihvonen.

Luonnontieteellisen keskusmuseon kokoelmissa on ennestään kaksi mursun luurankoa 1840-luvulta. Näistä toinen on yleisön nähtävillä. Haminan mursu on merkittävä lisä Luomuksen kokoelmiin.

Mursun tiedot ja kuvat tulevat aikanaan https://laji.fi/: Suomen Lajitietokeskuksen sivuille, missä ne ovat avoimesti saatavilla.

Lue lisää: Katso täältä kuva- ja videokooste Stena-mursun menneistä seikkailuista

Lue lisää: Nukutettu mursu kuoli matkalla Korkeasaareen

Lue lisää: Erikoinen käänne: Haminan mursun matka katkesi rysään Kotkassa – kaatoi kalastajan veneen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut