Patologi tutkii valtavasti huomiota herättäneen Haminan mursun ruumiin – ruumis hävitetään Honkajoki Oy:ssä Kankaanpäässä

Siirtoa päätettiin tiistaina yrittää, vaikka nukutuksen ja kuljetuksen riskit eläimelle tiedettiin.

Kotkassa omakotitalon pihaan eksynyt mursu siirrettiin kuljetuskontissa kuorma-auton kyytiin tiistai-iltana 19. heinäkuuta 2022. Mursu kuoli kuljetuksen aikana.

20.7. 19:42

Helsinki

Matkalla Korkeasaaren villieläinsairaalaan kuollut mursu on määrä tutkia torstaina Ruokaviraston toimipaikassa Helsingissä. Mursun kuljetusta Kotkasta Helsinkiin yritettiin tiistai-iltana.

Ruokaviraston tiedotteen mukaan mursulle suoritetaan ruumiinavaus, jossa arvioidaan eläimen yleinen kunto ja ravitsemustila. Lisäksi mursusta kerätään näytteitä mahdollisten taudinaiheuttajien, kuten bakteerien, loisten ja virusten tutkimista varten.

Viraston mukaan tällä hetkellä ei ole erityistä syytä epäillä mursun kantaneen tarttuvia eläintauteja, joista olisi voinut aiheutua vaaraa muille eläimille tai ihmisille.

Vaikka Ruokavirastossa ei ole ennen mursuja avattu, mursuilla on paljon yhtäläisyyksiä virastossa kohtalaisen paljon avattujen hylkeiden kanssa, kertoi tutkimusprofessori Antti Oksanen Ruokavirastosta STT:lle keskiviikkona.

Hänen mukaansa tutkimuksista ei odoteta ilmenevän mitään yllättävää, mutta tietoa voi mahdollisesti saada esimerkiksi siitä, mistä mursu on lähtöisin.

Mursun jatkotutkimukset tehdään Ruokaviraston patologisella puolella, sanoo Korkeasaaren eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti.

”Olemme olleet yhteydessä myös Luonnontieteelliseen keskusmuseoon, jos he haluavat mursusta joitain erityisiä näytteitä kokoelmiinsa”, Trontti kertoi STT:lle.

Tutkimusten jälkeen mursun ruumis toimitetaan hävitettäväksi Kankaanpäähän Honkajoki Oy:hyn.

Mursu todettiin nälkiintyneeksi

Valtavaa kiinnostusta herättänyt naarasmursu havaittiin ensimmäisen kerran viikko sitten torstaina haminalaisella rannalla. Välillä mursu lähti ulapalle, mutta palasi takaisin Kymenlaakson rannikoille.

Ennen kuolemaansa mursu ehti viikonlopun aikana jäädä jumiin kalastajan rysään ja kaatamaan tämän veneen kesken merivartioston pelastusoperaation.

Sen jälkeen mursu löytyi tiistaiaamuna makoilemasta mursukeisariksi itseään tituleeranneen Jukka Hovilan talon pihalta. Viimeisenä päivänään eläin jyräsi Hovilan mattotelineen ja säikäytti taloa asuttaneen Minni-kissan. Pelastuslaitos turvasi mursun matkaa eristämällä alueita, joilla se oleili ja liikkui.

Tiistaina mursua päästiin tutkimaan lähempää, ja sen todettiin olevan nälkiintynyt ja heikkokuntoinen. Asiantuntijoiden mukaan se ei enää olisi selvinnyt luonnossa, joten vaihtoehdoiksi jäi mursun lopettaminen tai sen siirtäminen Korkeasaaren eläintarhan villieläinsairaalaan. Siirtoa päätettiin asiantuntijoiden yhteisymmärryksessä yrittää, vaikka nukutuksen ja kuljetuksen riskit eläimelle tiedettiin. Eläintä tuli lain puitteissa auttaa.

Siirtoa varten mursu nukutettiin, nostettiin pressun avulla kuljetuslaatikkoon ja laitettiin eläinkuljetukseen sopivan kuorma-auton kyytiin. Puolimatkassa Kotkasta Korkeasaareen eläinlääkäri kuitenkin totesi mursun kuolleeksi tarkastaessaan sen kuntoa.

Eläimen kuntoa arvioi joukko asiantuntijoita

Korkeasaaren mukaan heidän eläinlääkärinsä toimi viranomaisten asiantuntija-apuna siitä lähtien, kun mursusta tehtiin ensimmäiset havainnot.

Neuvoa mursun turvallisesta hoidosta haettiin lisäksi kansainvälisen eläintarhaverkoston isoihin merinisäkkäisiin perehtyneiltä asiantuntijoilta ja luonnonvaraisten mursujen tutkijalta.

”Moni varmasti miettii, olisiko oudossa ympäristössä liikkunut mursu pitänyt ottaa hoitoon jo aiemmin. Tilaisuutta eläimen kunnon tutkimiseen tai kiinniottoon ei ennen tiistaita ollut”, kertoi Korkeasaaren eläintenhoidon ja suojelun johtaja Trontti sanoi tiedotteessa.

Hänen mukaansa Korkeasaaren eläinlääkäri lähti jo perjantaina Haminaan selvittämään mursun kuntoa. Mursu kuitenkin sukelsi takaisin mereen ennen kuin eläinlääkäri ehti paikalle. Mursun kokoisen merieläimen kiinni ottaminen on sen luontaisesta ympäristöstään hyvin vaikeaa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut