Katso täältä kuva- ja videokooste Stena-mursun menneistä seikkailuista

Stena ehti Suomen vierailullaan tekemään lähtemättömän vaikutuksen suomalaisten sydämiin. Valitettavasti matka päättyi liian aikaisin.

Stena oli voipunut pitkän uintireissun jälkeen Haminassa.

20.7. 10:27

Moni hieraisi varmasti silmiään viime viikolla, kun ensimmäiset havainnot mursusta levisivät viime perjantaina ympäri Suomea. Kokosi vaiherikkaan kuva- ja videokoosteen suomalaisia hämmästyttäneen Stena-mursun matkasta.

Nykyhistorian ensimmäinen mursuhavainto Suomen rannikolla tehtiin Haminassa Pappilansaaren vesistössä torstai-iltana. Yli tuhatkiloinen ja 3–4 metriä pitkä naarasmursu rantautui Salmenvirran venesatamaan perjantaina aamupäivällä.

Stena keräsi välittömästi suuren yleisön viime perjantaina Salmenvirran venesatamassa.

Mursu oli todennäköisesti uinut Suomeen Huippuvuorilta asti. Norjalainen tutkija Rune Aae koosti kartan mursun liikkeistä havaintojen perusteella. Ennen Suomea se vieraili Norjassa, Tanskassa ja Ruotsissa. Tutkija kehotti jättämään mursun rauhaan, mutta se keräsi suuren joukon ihailijoita venesatamaan.

Mursu sai monta eri nimeä myös ulkomailla: Tanskassa Luffe, Ruotsissa Sten, Haminassa Masa ja Latviassa Stena. Lopulta siitä alettiin kutsua Stenaksi.

Poliisi ikuisti Stenan venesatamassa, joka tyhjennettiin mursun pötköttelyrauhan takaamiseksi.

Haminan poliisipartio ikimuistoisena partiopäivänä.

Stena lähti venesatamasta kohti Haminan satamaa perjantai-iltapäivällä poliisisaattueen kera. Se palasi kuitenkin illalla samaan paikkaan. Lauantaina se lähti lopullisesti jatkamaan matkaansa.

Stena sai arvoisensa saattueen Haminasta.

Mursun selviytymistä Itämereltä takaisin elinympäristöönsä pidettiin epätodennäköisenä.

Sunnuntaina Stena löytyi kotkalaisen kalastajan rysästä. Meripelastajat yrittivät ajaa mursua pois rysästä tehtyään siihen reiän, mutta se kiinnostuikin yllättäen kalastaja Antero Halosen veneestä ja kaatoi sen yrittäessään kiivetä siihen. Mursu pääsi kuitenkin jatkamaan matkaansa.

Stena jäi kiinni rysän päältä Kotkassa.

Mursu pääsi vapaaksi rysästä.

Seuraavaksi Stena löytyi köllöttelemästä kotkalaismiehen kuusiaidan juurelta maanantaiaamuna. Mursu löytyi läheltä Nummenjoen rantaa, jota pitkin se oli todennäköisesti päätynyt Saksalaan.

Kotkalaisperhe sai tiistaina yllätysvieraita.

Mursu oli Korkeasaaren eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontin mukaan selvästi nälkiintynyt.

Pelastuslaitokselta kerrottiin tiistaiaamupäivällä, että mursua pyrittäisiin auttamaan takaisin vesistöön.

Stena päätettiin lopulta viedä Korkeasaaren villieläintarhaan. Mursu saatiin siirrettyä turvallisesti kuorma-autoon laatikossa lukuisten apukäsien voimin.

Stenan vastoinkäymiset ja kuljetus olivat kuitenkin mursulle liikaa. Korkeasaaren eläintarhasta kerrottiin, että Stena kuoli viimeisellä matkallaan.

Stena nukutettiin villieläintarhaan siirtoa varten.

Mursu saatiin nostettua kuorma-autoon laatikossa.

Tuhiseva kuljetus saatiin turvallisesti viimeiselle matkalle.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut