Länsi-Euroopan kuumuus saapuu Suomeen – elohopea voi nousta 30 asteeseen

Keskipäivien voimakkaasta UV-säteilystä varoitetaan keskiviikosta alkaen. Metsäpalovaroitus on voimassa loppuviikosta ainakin Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla.

Arkistokuva Yyteristä viime viikolta.

19.7. 14:15

Helsinki

Sää lämpenee loppuviikoksi, kun Suomeen saapuu Länsi-Euroopasta kuumaa ilmaa, kertovat Ilmatieteen laitos ja Foreca. Keskiviikkona lämpimintä on lounaassa, Ilmatieteen laitoksen mukaan enimmillään noin 23–24 astetta.

”Varsinkin torstai ja perjantai ovat hellepäiviä suuressa osassa maata. Sää on lämmin ja aurinkoinen koko maassa”, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Helena Laakso sanoo.

Viileän alkuviikon jälkeen loppuviikko mukailee tyypillistä heinäkuun säätä. Heinäkuussa lämpöasteet ovat Laakson mukaan tyypillisesti runsaat 20 astetta, paitsi maan pohjoisosassa, jossa ollaan noin 20 asteen tienoilla.

Suuressa osassa Etelä-Suomea paistaa keskiviikosta lähtien aurinko, ja lämpötila voi nousta yli 20 asteeseen pohjoisempaa Suomea myöten. Itärajalla ja Lapissa lämpötila voi jäädä alle 20 asteen. Itä- ja Pohjois-Lapissa voi tulla edelleen sadekuuroja, Laakso sanoo.

Keskipäivällä tulisi suojautua

Ilmatieteen laitoksen mukaan perjantaista ennakoidaan viikon lämpimintä päivää Etelä-Suomessa ja maan keskiosassa. Perjantaina lämpötila voi nousta etenkin maan eteläosassa 30 asteen tuntumaan.

Viikonloppua kohti sadekuurojen todennäköisyys voi taas kasvaa. Foreca mainitsee myös mahdollisista ukkosista.

Heinäkuun 19. päivään mennessä Suomessa on havaittu salamaniskuja noin 35 000 kappaletta, mikä on lähellä ajankohdan tavanomaista arvoa, Foreca kertoo.

Ahvenanmaalla on nyt voimassa metsäpalovaroitus. Perjantaina metsäpalovaroitus leviää koskemaan Varsinais-Suomea ja lauantaina lisäksi Uuttamaata, kertoo Ilmatieteen laitos.

Voimakkaasta ultravioletti- eli UV-säteilystä varoitetaan keskiviikosta perjantaihin Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Varoitus on voimassa kello 11–15.

Ilmatieteen laitos ohjeistaa sivuillaan, että erityisesti lapset tulisi suojata haitalliselta UV-säteilyltä. Suoraa auringonpaistetta kehotetaan välttämään ja muutoin suojaamiseen suositellaan ensisijaisesti kevyttä, tarpeeksi peittävää vaatetusta. Aikuisillakin aurinkosuojavoiteita tulisi käyttää täydentämään muuta suojautumista.

Muualla Euroopassa kärvistely jatkuu

Forecan mukaan eteläisessä ja läntisessä Euroopassa saatetaan kärvistellä tällä viikolla 40 asteen helteissä, ja myös Suomessa voidaan päätyä mittailemaan hellelukemia.

Huomisesta alkaen Länsi-Euroopan helteinen ilma nostaa lämpötilan esimerkiksi Tanskassa mahdollisesti ylimmillään 35 asteeseen ja Ruotsissakin paikoin lähelle sitä. Saksassa lämpötila voi lähestyä jopa 40:tä astetta, Foreca kertoo.

Vallitsevan lämpimän sään vuoksi maastopalot ovat roihunneet Euroopassa ainakin Ranskassa, Portugalissa, Espanjassa sekä Kreikassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut