Nukutettu mursu kuoli matkalla Korkeasaareen

Nälkiintynyt mursu ilmestyi Kotkassa omakotitalon pihamaalle tiistaina aamulla. Suora lähetys tiistaipäivän tapahtumista on päättynyt.

Jukka Hovilan mukaan mursu löytyi tiistaiaamuna pötköttelemästä hänen pihaltaan.

19.7. 10:27 | Päivitetty 20.7. 9:01

Kotkassa omakotitalon pihaan eksynyt mursu saatiin tiistai-iltana siirrettyä suuressa laatikossa kuorma-autoon. Eläin siirrettiin metsänreunasta kuljetuslaatikkoon paarien avulla, ja siirto-operaatioon osallistui useita ihmisiä muun muassa Korkeasaaren eläintarhasta ja poliisista.

Mursu vietiin yöllä Korkeasaaren villieläin­sairaalaan. Korkeasaaren eläintarha twiittasi yöllä, että viime päivien koettelemukset ja kuljetus olivat heikkokuntoiselle eläimelle liian raskaat. Mursu kuoli matkalla.

KORKEASAAREN eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti kertoi aiemmin tiistai-iltana, että Korkeasaaressa mursulle oli tarkoitus antaa ensihoitoa ja huolehtia, että eläin saa riittävästi nestettä ja ravintoa.

Eläinlääkärit nukuttivat mursun aiemmin illalla, jotta sen kuntoa päästiin tutkimaan lähemmin.

Haminasta Kotkaan liikkunut mursu oli erittäin nälkiintynyt ja laiha, kertoi Korkeasaaren eläintarha aiemmin tiistaina tiedotteessaan. Paikalle saapunut Trontti kertoi, että nälkiintyneisyys näkyy mursusta silmämääräisesti.

”Jo etukäteen näkemistäni kuvista näkyi, että mursun luut paistavat läpi”, Trontti kuvaili.

Mursun ihonalainen rasvakerros on eläintarhan mukaan niin ohut, että todennäköisesti siksi eläin ei viihdy enää vedessä vaan hakeutuu maalle.

”On epätodennäköistä, että eläin selviää tässä kunnossa hengissä ja löytää tiensä Itämerestä ulos”, Korkeasaaren tiedotteessa todettiin tiistaina iltapäivällä.

Biodiversiteettiasiantuntija Riku Lumiaro Suomen ympäristökeskuksesta arvioi STT:lle, että mursun tuleminen maalle kertoo sen nälkiintymisestä.

KOTKASSA joukko eläinlääkäreitä ja paikallinen eläinsuojelu­viranomainen oli arvioinut mursun kuntoa.

”Lähtökohtaisesti villieläintä tulee auttaa ja jos mursu on huonossa kunnossa, se viedään Korkeasaaren villieläinhoitolaan”, Trontti kertoi.

Mursun nukuttaminen ja kuljettaminen on Korkeasaaren mukaan riskialtista. Hädässä olevaa eläintä on kuitenkin eläinsuojelulain mukaan autettava. Päätös tehdään viranomaisten yhteistyönä, mutta lopullinen päätös on paikallisen eläinsuojelu­viranomaisen.

Illalla kerrottiin, että mursu viedään Korkeasaareen.

MURSU löytyi tiistainaamuna pötköttelemästä lähellä Kotkan ja Haminan rajaa asuvan Jukka Hovilan pihasta.

Mursu makasi pihassa edelleen tiistaina iltapäivällä. Paikalla oli poliisi ja pelastuslaitoksen edustajia. Lisäksi tilannetta seuraamassa oli toimittajia ja muutama sivullinen, jotka poliisi ohjasi läheisen metsän puolelle.

Paikalla olevia ihmisiä pyydettiin antamaan työrauha pelastus­henkilö­kunnalle, kertoo paikalla oleva HS:n toimittaja Jaakko Muilu.

”Kahdesta henkilöautosta, poliisin ja pelastuslaitoksen autoista on tehty ikään kuin blokki, jotta mursu ei lähtisi tielle päin”, Muilu kertoo.

Jukka Hovilan mukaan kutsumaton vieras oli laittanut hänen pyykkitelineensä ”ihan solmuun”.

”Ihmettelin, että mikä pyykkitelineelle on käynyt. Ajattelin, että onko tässä ollut jotain ilkivaltaa, hirvi tai joku käynyt, mutta se olikin mursu”, Hovila kertoi aamulla kymmenen maissa.

”Aikamoinen pötkylä möllötteli kuusiaidan alla.”

Hovila kertoo soittaneensa asiasta hätäkeskukseen. Hän epäilee, että mursu tuli pihalle tontin lähistöllä kulkevasta joesta.

”Sieltä se on varmaan kömpinyt ja yön aikana tullut pihaan”, Hovila pohtii.

”Se nukkui siinä ihan kaikessa rauhassa.”

Maanantai-iltana mursu havaittiin Kotkan ja Haminan rajalla Kaarniemenlahdella, mistä se oli todennäköisesti kulkenut Nummenjoen yläjuoksua päin, Kymenlaakson pelastuslaitokselta arvioidaan.

Mursu löytyi aamulla ennen yhdeksää Hovilan pihasta, joka sijaitsee noin 150 metrin etäisyydellä joen uomasta. Matkaa lähimmältä merenlahdelta jokea pitkin pihaan on yli kilometri.

”Siinä se huilailee ja kääntyilee”, kertoi päivystävä palomestari Juha Säämänen paikan päältä tiistaina aamukymmenen jälkeen.

Mursun tilannetta ovat seuraamassa päivystävä palomestari, kaksi eläinlääkäriä ja poliisi. Pelastuslaitos on raivausauton kanssa paikalla.

Naapurissa asuvan Anne-Mari Vääräsen mukaan mursu houkutteli aamulla paikalle jonkin verran uteliaita. Pelastuslaitoksen työntekijät kehottivat ihmisiä siirtymään sivummalle, ja poliisi eristi alueen.

Vääräsen mukaan mursu alkoi kääntää kylkeään ja heilutella päätään, kun autot liikkuivat lähistöllä. Sitä ennen eläin näytti nukkuvan rauhallisesti.

”Hiljaa se oli. Ei kuorsannut.”

Mursu oli Hovilan mukaan laittanut pyykkitelineen uuteen uskoon.

Lue lisää: Erikoinen käänne: Haminan mursun matka katkesi rysään Kotkassa – kaatoi kalastajan veneen

Lue lisää: Haminan mursu on polskinut jälleen merelle levon jälkeen – poliisi pyytää soittamaan hätänumeroon, jos eläin rantautuu uudestaan

Lue lisää: Haminaan rantautunut mursu palasi rannan tuntumaan – Veli-Matti Paronen törmäsi yli tuhatkiloiseen eläimeen aamu-uinnillaan ja ikuisti kohtaamisen videolle

Lue lisää: Haminan mursu jätettiin poliisin eristysnauhojen taakse nukkumaan yön ajaksi – Mahdollisia jatkotoimia pohditaan lauantaina

Päivitetty 20.7. kello 02.15: Mursu kuoli.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut