Haminan mursu jätettiin poliisin eristysnauhojen taakse nukkumaan yön ajaksi – Mahdollisia jatkotoimia pohditaan lauantaina

Kyseinen mursu on Itämeren pohjoisin sekä nykyhistorian ensimmäinen mursuhavainto Suomen rannikolla. Siksi sen liikkeitä ja kuntoa seurataan tiiviisti.

Mursu köllötteli perjantaina Haminan rannalla.

16.7. 9:17

Hamina

Haminaan perjantaina rantautunut mursu on nukkunut rauhallisesti poliisin eristämällä ranta-alueella perjantain ja lauantain välisenä yönä.

”Viimeinen tieto eiliseltä on, että mursu kuorsaa ja nukkuu sikeästi”, Kaakkois-Suomen poliisista kerrotaan.

Poliisi päätyi perjantaina eristämään ranta-alueen, johon mursu jäi yön ajaksi lepäämään. Partio poistui paikalta yön aikana.

Poliisi ohjasi ihmisiä paikalla pysymään kauempana mursusta eristysalueen ulkopuolella. Ongelmia yli-innokkaiden mursubongareiden kanssa ei poliisin mukaan toistaiseksi ole ollut.

”Toivotaan, että eristysnauha pitää ja mursu saa siellä rauhassa olla.”

Eläimen tilannetta ja liikkeitä on seurattu tarkasti, sillä se on päätynyt epätavalliseen ympäristöön.

Perjantaina mursua kasteltiin vesiletkulla ja sille pohdittiin hoitopaikkaa Korkeasaaresta. Lopulta mursun annettiin palata omin avuin mereen, sillä eläinlääkäri arvioi sen olevan hyväkuntoinen.

Paikalla ei ole ympärivuorokautista mursuvartiointia, mutta poliisi käy lauantain aikana tarkistamassa eläinlääkärin kanssa, mikä mursun vointi on ja onko se jatkanut matkaansa.

”Mietitään sitten mahdollisia jatkotoimia. Riippuu eläinlääkärin arviosta ja eläimen kunnosta”, Kaakkois-Suomen poliisista kerrotaan.

Kyseinen mursu on Itämeren pohjoisin sekä nykyhistorian ensimmäinen mursuhavainto Suomen rannikolla.

Mursun liikkeitä seurannut väitöskirjatutkija Rune Aae Kaakkois-Norjan yliopistosta kertoi perjantaina, että ensimmäinen havainto mursusta tehtiin Norjan lounaispuolella maaliskuun puolivälissä. Norjasta mursu ui Ruotsin ja Tanskan kautta Saksaan Rügenin saarelle Itämeren etelärannikolle. Sieltä se jatkoi matkaansa Puolan rannikolle ja sieltä Kaliningradin kautta Latviaan.

Ensimmäisen kerran Suomessa mursu havaittiin torstai-iltana Haminan edustalla.

Matkansa varrella mursu on jo saanut useamman eri nimen eri maissa: Tanskassa Luffe, Ruotsissa Sten ja Latviassa Stena. Aen käyttää itse mursusta nimeä Stena, koska se on naaraspuolinen. Suomalaista nimeä mursulla ei vielä toistaiseksi ole.

Aen kertoi perjantaina HS:lle, että parasta olisi antaa Stena-mursun mennä menojaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut