Itäraja on auki, matkustusrajoitukset Venäjälle ovat poistuneet

Rajavartiostosta arvioidaan, että liikennemäärät palautuvat rajoituksia edeltävälle tasolle verkkaisesti.

Venäläisiä matkailijoita tulossa Suomeen Nuijamaan raja-asemalla Lappeenrannassa 15. heinäkuuta 2022.

15.7. 21:54

Helsinki

Maahantulorajoitukset Venäjän maarajan ylittäviltä ulkomaalaisilta on poistettu perjantaista lähtien.

Venäjä on koronaviruspandemian aikana rajoittanut myös omien kansalaistensa poistumista maasta.

Kaakkois-Suomen rajavartioston ylirajavartija Antti Peltola kertoi STT:lle perjantai-iltapäivällä, että Venäjän virallinen tiedote rajoitusten poistamisesta saapui Suomen rajavartiostolle puolenpäivän aikoihin. Sen jälkeen rajan on pystynyt ylittämään sekä Suomesta Venäjälle että Venäjältä Suomeen.

”Aamulla oli vielä hieman epäselvyyttä rajanylityksissä. Venäjän federaation virallista tiedotetta ei ollut vielä silloin allekirjoitettu”, Peltola sanoi.

Pietarilainen uutissivusto Fontanka kertoi perjantaina, että venäläiset eivät vielä aamulla päässeet rajan yli.

Ruuhkaa rajanylityspaikoille ei Peltolan mukaan vielä kello yhden aikaan iltapäivällä ollut ehtinyt muodostua.

Itärajalla ei perjantaina nähty ruuhkia

Kaakkois-Suomen rajavartioston yliluutnantti Juho Peltola kertoi STT:lle perjantai-iltapäivällä, että liikennetilanne Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla on ollut verrattavissa tavanomaiseen perjantaihin ennen rajoitusten poistamista.

”Liikennettä on ollut ihan murto-osa siihen verrattuna, mitä vilkkaimpina päivinä ennen rajoituksia on ollut”, yliluutnantti Peltola sanoi.

Hänen mukaansa rajanylityksiä tehdään viikonloppuisin enemmän kuin arkena, eli viikonloppua kohden liikenne voi hieman vilkastua. Peltola kertoi, että puolenpäivän aikoihin oli enemmän saapuvaa ja iltaa kohden taas enemmän lähtevää liikennettä.

Peltola arvioi, etteivät matkustusmäärät yllä koronarajoituksia edeltävälle tasolle vielä hetkeen.

”Rajoitukset ovat olleet voimassa pitkään, ja se on vaikuttanut ihmisten rutiineihin ja toimintaan. Oma arvioni on, että matkustusmäärät tuskin tulevat kasvamaan rajoituksia edeltävälle tasolle kovin lyhyellä aikavälillä.”

Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoista vilkkaimmat ovat Vaalimaa ja Nuijamaa. Koronarajoituksia edeltävänä aikana Nuijamaan rajanylityspaikalla tehtiin kolme miljoonaa ja Vaalimaalla 2,4 miljoonaa rajanylitystä vuodessa.

Suomen matkustusrajoitukset poistuivat heinäkuun alussa. Sen jälkeen matkustajien ei maahan tultaessa ole enää tarvinnut esittää koronarokotuksiin tai sairastettuun tautiin liittyviä todistuksia tai käydä koronatestissä.

Aiemmin tällä viikolla rajatarkastusyksikön päällikkö Tuomas Laosmaa Rajavartiolaitoksen esikunnasta kertoi STT:lle, että kun Suomen rajoitukset poistuivat, raja ylitettiin itärajalla vajaat 39 000 kertaa viikon aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut