Moottoriveneilijä ajoi useita kertoja kanadan­hanhi­poikueen päälle – lintu­tieteellinen yhdistys vaatii rikostutkintaa

Poliisin mukaan rangaistus luonnonvaraisen eläimen häirinnästä voi olla jotain huomautuksen ja käräjäkäsittelyn väliltä.

Kuvan kanadanhanhet eivät liity tapaukseen.

16.7. 17:30

Sastamala

Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys on tehnyt poliisille tutkintapyynnön kanadanhanhi­poikueeseen kohdistuneesta häirinnästä Sastamalan Kulovedellä.

Yhdistyksen saaman silminnäkijätiedon mukaan buster-veneilijä ajoi 10. heinäkuuta kovalla vauhdilla toistuvasti kahden kanadanhanhi­perheen päälle ja niiden vierestä. Silminnäkijän mukaan poikasia oli lähes kymmenen.

Tapaus sattui sunnuntaiaamuna Kulovedellä Nokian ja Sastamalan rajan tuntumassa. Yhdistys kertoo, että hanhiperheet olivat uimassa, kun länsisaaresta tuli paikalle mies veneellä ja suuntasi kohti lintuja.

”Hän toisti lähestymisen kovalla vauhdilla useaan otteeseen ajaen kanadanhanhien sekaan, joten mistään tarkoituksettomasta toiminnasta ei ollut kysymys. Tavoitteena lienee ollut ajaa hanhien päälle ja vahingoittaa hanhia”, yhdistyksen tiedotteessa todetaan.

Lopulta veneilijän kerrotaan lopettaneen lintujen häiritseminen. Mies poistui paikalta toisen veneilijän saavuttua alueelle.

Yhdistyksen mukaan on toistaiseksi epäselvää, johtiko tapaus kanadanhanhien menehtymiseen. Yhdistys pitää kuitenkin erityisen raskauttavana sitä, että tekijän ilmeisenä tavoitteena oli tahallisesti vahingoittaa parvea, jossa oli mukana poikasia.

”Hyvin harvinaista”

Yhdistyksen tekemä tutkintapyyntö ei ole tullut Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisarion Antti Leppilahden tietoon. Leppilahti kommentoi tapausta yleisellä tasolla. Hänen mukaansa poliisin tietoon tulee vastaavia tapauksia vain harvoin.

”Luonnonvaraisten eläinten häiritsemiseen liittyviä tapauksia ei kyllä juurikaan tule tutkittavaksi. Hyvin harvinaista se on.”

Tietämättä tapauksen yksityiskohtia Leppilahti ei ota kantaa siihen, mikä rikosnimike voisi häirintätapauksessa tulla kyseen. Yleisellä tasolla hän toteaa, että jos rikosasiasta on kyse, etenee asia esitutkintaan.

”Täytyy toki tietää, mitä on tapahtunut ja mikä on ollut tekijän tarkoitus. Sen mukaisesti edetään”, Leppilahti sanoo.

Rangaistus voi Leppilahden mukaan olla jotain huomautuksen ja käräjäkäsittelyn väliltä.

Mitä?

Näin sanoo laki

Metsästyslain mukaan kanadanhanhi on riistalaji, jonka metsästysaika on pelloilla 10.–20.8.2022 ja muutoin 20.8–31.12.2022.

Muuna aikana riistaeläintä ei saa metsästää tai vahingoittaa eikä soidinta, pesintää tai poikasia saa häiritä.

Luonnonsuojelulain mukaan kiellettyä on rauhoitettuihin eläinlajeihin kuuluvien yksilöiden:

  • tahallinen tappaminen tai pyydystäminen

  • pesien sekä munien ja yksilöiden muiden kehitysasteiden ottaminen haltuun, siirtäminen toiseen paikkaan tai muu tahallinen vahingoittaminen

  • tahallinen häiritseminen, erityisesti eläinten lisääntymisaikana, tärkeillä muuton aikaisilla levähdysalueilla tai muutoin niiden elämänkierron kannalta tärkeillä paikoilla.

Tietoon vuosittain

Lintutieteellinen yhdistys muistuttaa, että kanadanhanhi on riistalaji, mutta metsästyskauden ulkopuolella rauhoitettu. Laki kieltää muun muassa rauhoitettujen eläinlajien tahallisen tappamisen ja häiritsemisen.

Vaikka poliisin rikostutkinnassa lintujen häirintätapaukset ovat harvinaisia, tulee yhdistyksen tietoon vastaavia tapauksia vuosittain.

”Emolintuja ja poikasia pyritään tarkoituksellisesti häiritsemään tai vahingoittamaan esimerkiksi päästämällä koiria irti lintujen joukkoon, ajamalla polkupyörillä lintujen päälle, ampumalla lintuja jousipyssyillä ja heittelemällä lintuja kivillä. Vesilintuja ja niiden poikasia ahdistellaan veneillä tai muilla vesikulkuneuvoilla”, yhdistyksen tiedotteessa listataan.

Yhdistys huomauttaa, että tällainen toiminta on sen mukaan selkeästi lainvastaista. Yhdistys toivookin, että tapauksiin puututtaisiin herkemmin niin tapahtumapaikoilla kuin virallisiakin teitä pitkin.

Pesintä jatkuu yhä

Lintutieteellisen yhdistyksen mukaan maalla ja vesillä liikkuu yhä runsaasti pieniä linnunpoikasia, vaikka pesintäkausi alkaakin olla lopuillaan. Monella linnulla on käynnissä jo toinen pesintäkierros.

Yhdistys muistuttaa, että koiria ja kissoja ei tule pitää nyt vapaana.

”Muutoinkin on liikuttava luonnossa siten, ettei lintuja ja muita eläimiä häiritä. Koukut ja siimanpätkät tulee kerätä mahdollisuuksien mukaan tarkoin pois kalastuspaikoilta”, yhdistys toteaa tiedotteessaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut