Selkä­meren mysteeri­vuoto vahvistui mänty­öljyksi, joka voi olla haitaksi luonnolle – Ruotsi tutkii asiaa ympäristö­rikoksena

Vuodon haitat ovat todennäköisesti jääneet vähäisiksi, sillä mäntyöljy haihtuu pois nopeasti, sanoo Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttila.

Ruotsin merivartiosto havaitsi 8. kesäkuuta Selkämerellä 77 neliökilometrin laajuudella tuntematonta ainetta, joka on vahvistunut mäntyöljyksi.

14.7. 9:45

Selkämereen 8. kesäkuuta vuotanut aine oli raakaa mäntyöljyä tai mäntydieseliä, kertoo Ruotsin rannikkovartiosto Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle. Tieto vahvistui rannikkovartioston analysoimasta näytteestä.

Turun rikostorjuntayksikön tutkinnanjohtaja Mika Laapio Länsi-Suomen merivartiostosta vahvistaa asian. Hän kertoo tutkinnan jäävän Ruotsille.

”Laboratoriotuloksemme kertoivat samaa. Nyt jätämme tutkinnan tähän ja avustamme Ruotsia.”

Selkämeren vuoto levisi noin 77 neliökilometrin laajuudelle sekä Suomen että Ruotsin talousalueilla. Ruotsin viranomaiset tutkivat Selkämeren vuotoa ympäristörikoksena, ja vuodosta epäillään yhtä alusta.

”Laivan kerrotaan lähteneen Ruotsin satamasta, purkaneen lastia Pohjois-Ruotsissa ja puhdistaneen säiliönsä merellä, mutta sen tarkemmin en voi mennä laivan yksityiskohtiin. Meidän on ensin tutkittava asiaa enemmän”, Ruotsin rannikkovartioston esitutkintapäällikkö Jonatan Tholin sanoi SVT:lle viime torstaina.

Epäilty laiva on myös Suomen viranomaisten tiedossa, Laapio kertoo. Hän ei voi kertoa laivasta enempää tässä vaiheessa.

Tutkinta on Laapion mukaan vain toisen maan hallussa, sillä samasta teosta ei voida tuomita useammassa maassa. Hän kertoo vuodon olleen laajemmin Ruotsin puolella.

Vaikka säännösten mukaan tiettyjä määriä mereen kuulumattomia aineita saa sinne päästää, vuodon suuruuden vuoksi tapaus ei vaikuta lainmukaiselta, Ruotsin rannikkovartiosto arvioi.

Myös tutkinnanjohtaja Laapio epäilee, ettei ainetta ole päästetty mereen sääntöjen mukaisesti. Esimerkiksi Suomen laissa päästöille on säännöt, jotka määrittelevät muun muassa aineiden määriä, etäisyyttä rannasta ja kuinka syvälle aine tulee vuotaa.

”En osaa sanoa tarkemmin Ruotsin lainsäädännöstä, mutta vuodon laajuus viittaa siihen, että ainetta on päästetty sallittua enemmän. Yleensä, jos vuodosta jää näkyvä jälki mereen, ei sitä ole luvallisesti päästetty”, hän kertoo.

Tutkinnanjohtaja Laapion mukaan vuodolla voi olla vaikutuksia ainakin paikalliseen merieliöstöön.

”Näkemykseni mukaan sellainen aine ei mereen kuulu, joka ei siellä syntyperäisesti ole.”

Mäntyöljy on selluteollisuuden sivutuotteena syntyvää nestettä, jota käytetään esimerkiksi biopolttoaineiden raaka-aineena.

Vaikka aine on luonnosta peräisin, siitä voi olla haittaa eläimille ja luonnolle, öljynpuhdistuksen asiantuntija Ingrid Håstad kertoo SVT:lle.

”Sen sisältämät aineet voivat aiheuttaa allergisia reaktioita joutuessaan iholle. Koirat voivat sairastua ja linnut voivat saada sitä höyheniinsä.”

Mäntyöljy sisältää muun muassa hartsihappoja, jotka ovat monille vesieliöille hyvin myrkyllisiä.

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) erikoistutkija Seppo Knuuttilan mukaan vuodon haitat eliöstölle ovat todennäköisesti jääneet kuitenkin vähäisiksi, sillä mäntyöljy haihtuu nopeasti etenkin lämpimällä säällä.

”Potentiaalinen aikaikkuna, jossa vuoto on aiheuttanut vesieliöille haittaa, oli tällä kertaa varsin lyhyt. Kylmään vuodenaikaan hartsihapot haihtuvat hitaammin, jolloin haitta olisi ollut pitkäaikaisempi ja vakavampi.”

Vuoto haihtui näkyvistä veden pinnalta muutaman päivän kuluessa. Knuuttilan mukaan on ”onni onnettomuudessa”, että päästö tapahtui avomerellä, eikä se ehtinyt esimerkiksi kulkeutua rannikoille saakka.

Knuuttilan mukaan alukset saavat vuotaa mereen ruuman pesuvesiä, joissa on ympäristölle haitallisten aineiden jäämiä.

”Tässä vuoto levisi niin suurelle alueelle, ettei kyse ole ollut laillisuuden puitteissa tapahtuneesta pesuveden päätöstä. Sellaista ei voisi ilmakuvista havaita”, hän arvioi.

Knuuttilan mukaan laittomat päästöt Itämereen ovat vähentyneet ajan mittaan.

”Viranomaisten ilmavalvonta on tänä päivänä niin tehokasta, etteivät laivat uskalla yhtä usein semmoista tehdä. Toki näitä tapahtuu edelleen vuosittain.”

Vaikka mäntyöljystä on haittaa vedeneläville, se ei yleisesti ottaen ole ihmisille haitallinen yhdiste, Knuuttila kertoo. Esimerkiksi pesuaineena käytettävä mäntysuopa tehdään mäntyöljystä.

Tutkinnanjohtaja Laapion mukaan vuotoa ei ryhdytty heti torjumaan, sillä kynnys siihen on korkea. Merivartioston lentokoneet pystyvät jo ennen näytteiden varmistumista arviomaan ilmakuvien ja laitteiden avulla, onko vuoto mineraaliöljyä ja kuinka paksu vedessä kelluva kalvo on, hän kertoo.

”Jos vuoto olisi ollut mineraaliöljyä, pienenkin määrän vuoksi olisi aloitettu torjuntatoimet. Esimerkiksi mäntyöljyä taas ei lähdetä torjumaan helpolla.”

”Mäntyöljy osittain hajoaa mereen ja osittain haihtuu ilmaan. Vuodon luokse päästessämme ei olisi ollut juuri mitään torjuttavaa jäljellä”, hän perustelee.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut