Merivartioston työntekijä ikuisti hurjan näkymän: ”voivat olla tuhoisia merellä ja maalla”

Trombi on raju mutta kestoltaan yleensä lyhytaikainen pyörretuuli.

Vesipatsaita näkyi kerralla enimmillään seitsemän.

11.7. 15:22

Merivartiosto julkaisi maanantaina Twitterissä hurjan näkymän. Länsi-Suomen merivartioston työntekijä oli ikuistanut samaan kuvaan useita trombeja.

Merivartioston mukaan viikonloppuna Pyhämaan ja Kustavin välisellä merialueella kulki näyttäviä trombeja. Trombeja oli näkynyt samanaikaisesti parhaimmillaan seitsemän. Kuva on otettu Pohjois-Ahvenanmaalla.

Merivartioston Twitter-viestin mukaan trombit voivat olla tuhoisia niin merellä kuin maalla. Ilmatieteen laitos kertoo verkkosivuillaan, että trombin pyörteessä tuulen nopeus on vähintään 18 metriä sekunnissa, ja se aiheuttaa usein tuhoja kulkureitillään.

Trombi syntyy kuuro- tai ukkospilven nousuvirtauksen yhteyteen. Ukonilmoille on mahdollisuus tälläkin viikolla lähipäivinä.

Maan tai veden pinnassa trombin halkaisija on tavallisesti vain muutamia kymmeniä tai satoja metrejä. Pyörteen tekee näkyväksi sen nostama pöly ja muu maasta irronnut aines tai vesialustalla pyörteen nostamat pärskeet.

Vesistöalueilla esiintyviä trombeja kutsutaan vesipatsaiksi.

Ilmatieteen laitos kertoo, että trombi on sama ilmiö kun tornado, mutta Suomessa ja monissa Euroopan maissa esiintyvistä tapauksista käytetään nimitystä trombi. Pohjois-Amerikassa ilmiötä kutsutaan tornadoksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut