Tulli aloittanut yli 130 selvitystä Ukrainan sotaan liittyvien pakotteiden rikkomisesta – Kohteena veneitä, älypuhelimia ja urheiluvälineitä

Noin 80 tapausta on johtanut esitutkintaan.

Erilaiset elektroniset komponentit kuuluvat Venäjä-pakotteiden listoille. Kuvassa Tullin takavarikoima laite.

6.7. 13:23

Tulli on aloittanut yli 130 esiselvitystä Euroopan Venäjälle ja Valko-Venäjälle asettamien vienti- ja tuontipakotteiden alaisista kuljetuksista. Niistä noin 80 on edennyt esitutkintaan.

Euroopan unioni on määrännyt pakotteita Venäjälle ja Valko-Venäjälle Ukrainan sodan vuoksi. Tullin tehtävänä on valvoa tavarapakotteita.

Tullin mukaan neljän ensimmäisen kuukauden aikana esiselvitykseen on päätynyt erityisesti elektroniikkatuotteita kuten tietokoneita, puhelimia, reitittimiä ja mikropiirejä. Myös veneistä ja veneilyyn liittyvistä tuotteista on käynnistetty esiselvityksiä.

Osa esiselvitykseen päätyneistä tuotteista on Tullin mukaan niin sanottuja kaksikäyttötuotteita. Niitä voidaan käyttää sekä siviili- että sotilastarkoituksiin.

Pakotteet koskevat myös niin sanottuja ylellisyystavaroita eli tavaroita, joiden arvo on yli kolmesataa euroa. Tällaisia ovat Tullin mukaan muun muassa älypuhelimet, urheiluvälineet ja korut.

Ylellisyystavaroiden osalta rikosilmoituksia on kirjattu noin 20.

Pakotteet kieltävät Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkosen mukaan lähtökohtaisesti myös tavallisilta matkailijoilta yli kolmensadan euron arvoisten tuotteiden viennin itärajan yli. Se koskee myös Suomen kansalaisia.

”Jos pakotteiden alaisia tavaroita havaitaan, ne otetaan haltuun ja mahdollisesti aloitetaan esitutkinta. Tällä hetkellä matkustajaliikenne on kuitenkin hyvin vähäistä”, Sinkkonen sanoo.

Sinkkosen mukaan Tulli ei puutu matkan kannalta olennaisiin tuotteisiin kuten esimerkiksi ajoneuvoon, älypuhelimeen tai vaatteisiin, kun kyse on tavallisista matkustajista, joihin ei kohdistu henkilöpakotteita.

Sinkkonen kehottaa matkailijoita ottamaan epäselvissä tapauksissa etukäteen yhteyttä Tulliin.

Tulli tutkii pakotteiden vastaisia kuljetuksia eriasteisina säännöstelyrikoksina. Rikosepäilyjen määrä on kasvanut runsaasti viimeisen kuukauden aikana.

”Osaltaan nousu johtuu pakotteiden laajenemisesta koskemaan yhä useampia tuotteita, mutta mukaan on tullut myös selkeästi tapauksia, joissa kyse ei ole ollut tietämättömyydestä, vaan toimintaa voi pitää säännönmukaisena”, Sinkkonen sanoo.

Noin 40 tapauksen osalta Tulli on todennut, ettei esiselvitys johda esitutkintaan. Kyse on muun muassa sellaisista tapauksista, joissa tuotteen kuljetus on alkanut ennen pakotteiden voimaantuloa eikä tekoa voida siksi pitää tahallisena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut