Sopu itärajan sulkemisesta horjuu viime hetkellä: vasemmisto ja vihreät pelkäävät Suomen rikkovan kansainvälistä oikeutta

Kaksi hallituspuoluetta haluaa palauttaa rajavartiolain uudistuksesta viime viikolla saavutetun sovun vielä perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi.

Eduskunnan täysistunto viime viikolla.

4.7. 13:27

Eduskunnassa viime viikolla saavutettu sopu rajavartiolain uudistamisesta horjuu. HS:n tietojen mukaan ainakin vasemmistoliitto ja vihreät haluavat palauttaa uudistuksen vielä perustuslakivaliokunnan käsittelyyn, sillä puolueet pelkäävät suunnitellun lainmuutoksen olevan ristiriidassa kansainvälisen oikeuden kanssa.

Puhemiesneuvosto päättää asiasta maanantaina ennen kello 14 alkavaa täysistuntoa. Jos puhemiesneuvosto ei päätä rajavartiolain muutoksen palauttamisesta perustuslakivaliokuntaan, vasemmistoliitto ja vihreät voivat vielä äänestyttää palauttamisesta täysistunnossa.

Kyse on siitä, voiko Suomi sulkea koko itärajansa turvapaikanhakijoilta, jos Venäjä käyttäisi turvapaikanhakijoita niin sanotun hybridioperaation välineenä. Eduskunnan hallintovaliokunta linjasi pitkän väännön jälkeen valmistuneessa mietinnössään viime viikolla, että turvapaikanhaun keskittäminen esimerkiksi vain Helsinki-Vantaan lentoasemalle on poikkeustilanteessa mahdollista.

Hallintovaliokunta esittää hallituksen esitykseen täsmennystä, jonka mukaan kansainvälistä suojelua voi hakea vain sellaisessa rajanylityspaikassa, johon kansainvälisen suojelun hakeminen on keskitetty. Tällöin raja olisi tosiasiassa suljettu, joskin yksittäisessä tapauksessa ”tästä voidaan poiketa ottaen huomioon lasten, vammaisten ja muiden erityisen haavoittuvassa asemassa olevien oikeudet”.

Vihreät ja vasemmistoliitto ovat korostaneet, että oikeus hakea turvapaikkaa on turvattu kansainvälisissä sopimuksissa. Silti myös niiden edustajat hyväksyivät lopulta hallintovaliokunnan yksimielisen mietinnön. Nyt puolueet kuitenkin pelkäävät hallintovaliokunnan esittämien lisäysten rikkovan kansainvälistä oikeutta ja vaativat siksi asian varmistamista perustuslakivaliokunnalta.

Vasemmistoliitto ja vihreät perustelevat vaatimustaan EU-tuomioistuimen tuoreella ratkaisulla, joka julkaistiin viime viikolla samana päivänä hallintovaliokunnan mietinnön kanssa.

EU-tuomioistuimen mukaan Liettua toimi EU-oikeuden vastaisesti, kun se kesällä 2021 työnsi rajan yli pyrkiviä ihmisiä Valko-Venäjälle ja eväsi heiltä mahdollisuuden hakea kansainvälistä suojelua. EU:n edustajat syyttivät Valko-Venäjää turvapaikanhakijoiden käyttämisestä poliittisena aseena, ja Valko-Venäjä kiisti väitteet.

Vasemmistoliitto ja vihreät katsovat, ettei EU-tuomioistuimen tuoretta ratkaisua ole välttämättä otettu riittävällä tavalla huomioon hallintovaliokunnan mietinnössä. Siksi puolueet haluavat perustusvaliokunnan vielä varmistavan, ettei Suomi ole tekemässä kansainvälisen oikeuden vastaista lainsäädäntöä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut