Äärimmäisen tukala sääilmiö sulkee nyt Suomea hitaasti otteeseensa – Tästä on kyse

Suomen ja Pohjoismaiden yllä vallitsee nyt sulkukorkeapaine, joka takaa meille helteitä ainakin täksi viikoksi. Sulkukorkeapaineen keskus on tällä hetkellä Valko-Venäjän ja Baltian yllä.

Pohjoismaiden yli lipunut korkeapaineen selkä on tällä hetkellä sulkeutunut O:n muotoiseksi, mikä jättää Suomen niin kutsutun sulkukorkeapaineen sisään.

28.6. 8:45 | Päivitetty 28.6. 11:33

Helteille ei pystytä tällä hetkellä ennustamaan loppua. Juhannuksena Suomen ylle saapunut hellemassa on tullut toistaiseksi jäädäkseen, ja tuo mukanaan paitsi korkeita päivälämpötiloja, myös trooppisia öitä.

Tämän kesän lämpöennätys ehdittiin jo rikkoa sunnuntaina, kun Espoon Nuuksiossa elohopean lukemat kirjattiin iltapäivällä 31,2 asteeseen.

Niin ikään trooppiset yöt saapuivat juhannuksena Suomeen, sillä Etelä-Savossa Rantasalmella sunnuntain vastainen yö rikkoi trooppisen yön rajan.

Trooppisena yönä lämpötila ei laske alle 20 asteen. Rantasalmen Rukkasluodolla yön alin lämpötila oli 20,6 astetta.

Maanantain vastaisena yönä trooppisia öitä havaittiin jo yhteensä seitsemällä havaintoasemalla maan itä- ja eteläosissa. Ilmatieteen laitoksen meteorologi Antti Kokon mukaan trooppisia öitä havaittiin erityisesti helteen lämmittämien vesistöjen äärellä.

”Tällä hetkellä vesistöt Etelä- ja Keski-Suomessa ovat monin paikoin lämmenneet yli 20 asteen. Tämä taas lämmittää läheisiä maa-alueita ja pitää lämpötilat myös öisin korkealla.”

Yölämpötilat jäivät yli 20 asteen lämpimien sisävesien lisäksi myös rannikkoseudulla. Maanantain vastaisena yönä Hangon Tulliniemessä yön alin lämpötila jäi 21,4 asteeseen sekä Helsingin Majakan mittauspisteellä 21,1 asteeseen.

”Helle on nyt sen verran voimakas, ja kun vielä aurinkokin porottaa eikä heikko tuulikaan juuri sekoita merivettä, on pintavesi myös merellä päässyt lämpenemään”, Kokko sanoo.

”Helteet jatkuvat ainakin seuraavan viikon”, Kokko sanoo.

Koska maanantai on vielä sunnuntaitakin kuumempi päivä, tullaan trooppisia öitä todennäköisesti kokemaan myös tiistain vastaisena yönä erityisesti maan etelä-, itä ja keskiosissa.

Mutta miksi edes kokenut meteorologi ei pysty juuri nyt ennustamaan loppua Suomen helteille?

Syy löytyy harvinaisemmasta sääilmiöstä nimeltä sulkukorkeapaine, jonka sisällä koko Fennoskandia tällä hetkellä on.

Sulkukorkeapaineella tarkoitetaan laajaa ja pitkäkestoista korkeapainetta, joka kirjaimellisesti tällä hetkellä sulkee pohjoismaita korkeapaineen syleilyyn.

Nimi viittaakin korkeapaineen kykyyn tukkia matalapaineiden pääsy tietylle alueelle. Meteorologit puhuvat ilmiöstä nimellä ”blokki korkealta”.

”Pohjoisella pallonpuoliskolla korkeapaineiden ympärillä tuulet menevät myötäpäivään ja matalapaineiden ympärillä vastapäivään. Tämä aiheuttaa sen, että tavanomaisesti korkeapaineet muodostavat U:n muotoisen kirjaimen, minkä mukaan ne aaltomaisesti liikkuvat kohti itää”, Kokko selittää.

Sulkukorkeapaineen kohdalla tavanomainen kaava, jossa korkeapaineet lipuvat U:n muotoisina aaltoina itään, kuitenkin rikkoutuu.

”Sulkukorkeapaineessa U:n muotoinen korkeapaineen selänne sulkeutuu O-kirjaimeksi. Näin laaja alue jää pitkäkestoiseen korkeapaineeseen, minne matalapaineet eivät pääse.”

Sulkukorkeapaineen keskus on tällä hetkellä Valko-Venäjän ja Baltian yllä.

Sulkukorkeapaineet eivät ole maailman harvinaisimpia, mutta eivät kuitenkaan aivan joka kesäisiä sääilmiöitä. Sateisina ja viileinä kesinä niitä ei Suomessa välttämättä havaita.

Entä kuinka kauan sulkukorkeapaine ja sen mukanaan tuomat helteet sitten Suomen yllä oikein kestävät? Sitä on Kokon mukaan mahdotonta tarkalleen sanoa.

”Tällainen korkeapaine on pitkäaikainen ja kestää ainakin viikon, mahdollisesti kaksikin. Niiden purkaantuminen on epävarmaa ja hankalasti ennustettavaa.”

Tällä hetkellä erittäin tukalan helteen varoitukset ovat Ilmatieteen laitoksella voimassa maan etelä- ja osin itäosissa. Tukalasta helteestä varoitetaan maan keskiosissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosissa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut