Kokoomuksen puheenjohtaja Orpo edustaja Rydmanista STT:lle: Epäilyjen vakavuus ja mittakaava selvisivät minulle tänään HS:sta

Helsingin Sanomat kirjoittaa kansanedustaja Wille Rydmanin ahdistavasta käytöksestä naisia kohtaan.

Useat nuoret naiset kertoivat poliisille ja Helsingin Sanomille, että ovat kokeneet kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydmanin käytöksen ahdistavaksi. Hän vaikuttaa toistuvasti hakeutuneen alaikäisten tyttöjen seuraan.

19.6. 19:52

Helsinki

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo STT:lle tekstiviestitse, että kansanedustaja Wille Rydmaniin (kok) kohdistettujen epäilyjen vakavuus ja mittakaava selvisivät hänelle sunnuntaina Helsingin Sanomien jutusta.

Useat nuoret naiset kertovat Helsingin Sanomissa kokoomuksen kansanedustaja Rydmanin, 36, ahdistavalta tuntuneesta käytöksestä. Lehden mukaan Rydman näyttää toistuvasti hakeutuneen alaikäisten tyttöjen seuraan.

Orpo sanoo tienneensä viime talvesta lähtien, että kokoomuksen puoluesihteeri ja Helsingin piirin toiminnanjohtaja ovat selvittäneet Rydmanin kanssa tähän kohdistuvia epäilyjä.

”Toimittajat ovat olleet myös yhteydessä asian tiimoilta”, Orpo sanoo.

Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko kertoo käyneensä Helsingin piirin toiminnanjohtajan kanssa keskustelun Rydmanin kanssa. Rydman oli keskusteluissa kiistänyt väitteet. Kokko ei tarkemmin yksilöi, millaisista asioista tuolloin keskustelua käytiin.

Kokko ei muista tarkalleen, käytiinkö keskustelu Rydmanin kanssa ennen vai jälkeen sen, kun HS:n toimittajat olivat olleet häneen yhteydessä.

Kokko sanoo, ettei hän tiennyt aiemmin sellaisesta epäillystä käytöksestä, josta HS on sunnuntaina kertonut.

Myös kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoo STT:lle, ettei ole tiennyt Rydmania kohtaan esitettyjen syytösten sisällöstä ja HS:n juttu oli järkyttävää luettavaa.

”Ennen viime keskiviikon Rydmanin omaa Facebook-kirjoitusta tiesin, että Hesari oli haastatellut puoluesihteeriä Rydmania koskevasta häirintäepäilystä, josta ei muuta tietoa minulla ollut. En ollut kuullut kenenkään haastatelluista olleen yhteydessä puolueeseen tai ryhmään”, Mykkänen sanoo tekstiviestitse.

Rydman kirjoitti keskiviikkona Facebookissa, että hänestä ollaan julkaisemassa juttua.

Lehden mukaan Rydman näyttää toistuvasti hakeutuneen alaikäisten tyttöjen seuraan. Useissa HS:n tekemissä haastatteluissa toistuu, että Rydman tarjosi runsaasti alkoholia ja patisteli juomaan. Osa näistä naisista on ollut tapahtumahetkellä alaikäisiä.

Muutama Rydmanin kotona käynyt haastateltava kuvaa Rydmanin käytöstä painostavaksi, kun nämä halusivatkin poistua paikalta.

Lehden mukaan kokoomuksen johto on ollut pitkään tietoinen Rydmania koskevista väitteistä.

Rydman kuvaa blogissaan juttua ja sen väitteitä järkyttäviksi. Hän kiistää väitteet ja sanoo, että tulee erittäin todennäköisesti tekemään rikosilmoituksen törkeästä kunnianloukkauksesta. Pitkässä kirjoituksessaan hän käy yksityiskohtaisesti läpi jutun väitteitä.

HS:lle Rydman sanoo, että on joutunut ”härskin mustamaalauksen” kohteeksi ja että sen taustalla on yksi tai kaksi naista.

HS:n mukaan yksikään nainen ei ole itse ollut toimitukseen tai poliisiin yhteydessä. Valtaosa kertomuksista oli kerrottu poliisille ennen HS:lle puhumista.

Keskusrikospoliisi selvitti Rydmanin toimintaa vuonna 2020 sen jälkeen, kun 17-vuotias tyttö oli kertonut seksuaalisen kaltoinkohtelun uhreja auttavassa chat-palvelussa, että hänen puolueensa jäsen – nimeä ja puoluetta mainitsematta – olisi kymmenen vuoden ajan ahdistellut 14–17-vuotiaita.

Poliisi puhutti yhdeksää naista. Esiselvitys lopetettiin, ja poliisin mukaan mikään ilmi tullut teko ei ylittänyt tutkintakynnystä.

HS on haastatellut osaa poliisille puhuneista naisista sekä kolmea muuta naista. Kaksi naisista halusi esiintyä omalla nimellään.

HS:ssa kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko kertoo käyneensä Helsingin piirin toiminnanjohtajan kanssa keskustelut Rydmanin kanssa.

”Näissä keskusteluissa hän on kiistänyt väitteet”, Kokko sanoo HS:lle.

”Olemme valmiita auttamaan viranomaisia”

Orpo kirjoitti aiemmin tänään Twitterissä, että Helsingin Sanomien juttu kansanedustaja Rydmanista on järkyttävää luettavaa.

Orpon mukaan kokoomus ottaa tilanteen erittäin vakavasti ja asia käydään läpi kaikilla niillä välineillä, jotka ovat käytettävissä. Puheenjohtaja sanoo, että kokoomuksessa ei hyväksytä minkäänlaista häirintää, epäasiallista käytöstä tai valta-aseman väärinkäyttöä.

Hän lisää, että aikuisilla on vastuu myös alaikäisten hyvinvoinnista.

”Häirinnästä on aina syytä olla yhteydessä myös poliisiin. Olemme valmiita auttamaan viranomaisia kaikin käytettävissämme olevin keinoin”, Orpo kirjoittaa.

Hän lisää, että kokoomus on viime vuosien aikana tehnyt lukuisia toimenpiteitä häirinnän kitkemiseksi.

”Olemme luoneet esimerkiksi Code of Conduct -ohjeistuksen sekä toimintaohjeet somehäirintään. Häirinnän kohteeksi joutuneilla on tukemme, ja meihin voi olla aina yhteydessä matalalla kynnyksellä”, Orpo sanoo.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi sunnuntaina, että Rydman-tapauksen laajuus ja vakavuus selvisivät hänelle vasta HS:n jutun myötä.

Mykkänen jakoi Twitterissä Orpon viestiketjun sanoen, että hän yhtyy täysin Orpon viestiin.

”Häirintä on aina vakava asia, jota emme voi hyväksyä. Olemme valmiita auttamaan kaikin tavoin viranomaisia kansanedustaja Rydmania koskevien häirintäepäilyjen selvittämisessä”, Mykkänen kirjoittaa.

Mykkäsen mukaan näin vakavia epäilyjä yhden ryhmän jäsenen toiminnasta käsitellään, mutta vielä on auki, miten ja milloin.

Yksi HS:n jutussa esiintyneistä naisista kertoi, että hän oli puhunut Rydmanin käytöksestä kokoomuksen entiselle varapuheenjohtajalle Mari-Leena Talvitielle. Talvitie puolestaan oli puhunut naisen kertomasta puoluesihteeri Kokolle.

Talvitie oli HS:n mukaan kehottanut naista tekemään ilmoituksen poliisille, jos hänen ja Rydmanin välillä oli tapahtunut jotain vakavaa.

Kokko ei tarkasti kerro, mitä Talvitie oli hänelle sanonut. Talvitien kertoma kuitenkin liittyi Kokon mukaan yhteen nuoreen naiseen.

Kokko ei muista tarkalleen, käytiinkö keskustelu Rydmanin kanssa ennen vai jälkeen sen, kun HS:n toimittajat olivat olleet häneen yhteydessä.

Kokko sanoo, että kokoomus suhtautuu epäilyihin äärimmäisen vakavasti.

”Meille on todella tärkeää, että kokoomuksen toiminta olisi turvallista kaikille. Totta kai nämä kansanedustaja Rydmaniin kohdistuvatväitteet ovat vakavia syytöksiä”, Kokko sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut