Keskustan Saarikko: Jos työnteko Suomessa ei lisäänny, alkaa ”vaikea etuuksien pudotus­peli” – Maahanmuutto­virasto pantava palasiksi

Saarikko vetosi lauantaina työmarkkinajärjestöihin, jotta inflaation kiihtymiseltä vältyttäisiin. ”Malttia, malttia, malttia.”

11.6. 12:49

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko vetosi lauantaina Lappeenrannan puoluekokouksessa työmarkkinajärjestöihin, jotta inflaation kiihtymiseltä vältyttäisiin.

”Inflaation kiihdyttäminen ja laajentaminen kansallisella palkkakilpailulla olisi oikotie onnettomuuteen”, Saarikko sanoi poliittisessa tilannekatsauksessaan.

”Muistamme kaikki viime vaalikaudelta, kuinka kivuliasta menetetyn kilpailukyvyn kiinni kurominen on. Malttia, malttia ja malttia. Sitä totisesti toivon.”

Saarikko sanoi aikovansa keskustella työmarkkinaosapuolten kanssa siitä, miten suomalaisen työn kustannuskilpailukyky turvataan.

Lauantaina käynnissä ovat myös kokoomuksen ja vasemmistoliiton puoluekokoukset.

Palkkakysymys on ajankohtainen kiihtyneen inflaation ja muun muassa kunta-alan palkkasopua koskevan keskustelun vuoksi.

Kunta-alalle syntyi viikolla sopu, joka takaa kuntien työntekijöille viideksi vuodeksi keskimäärin prosenttiyksikön suuremmat palkankorotukset kuin vientialojen työntekijät saavat.

Työnantajapuolella sopimusta on arvosteltu kovasanaisesti.

Saarikon puhe sisälsi lisäksi useampia poliittisia avauksia. Hän puhui muun muassa työn teon lisäämisestä ja työperäisestä maahanmuutosta.

Saarikko painotti, että nykyinen sosiaaliturva on mahdollista vain, jos yhä useampi tekee työtä ja työn määrä kasvaa.

”Ellei näin tapahdu, alkaa vaikea etuuksien pudotuspeli. Sitä emme halua. Siksi työ on nostettava kaikkein tärkeimmäksi asiaksi.”

Saarikon mukaan jokaisen, joka pystyy tekemään työtä, on otettava sitä vastaan. Sellainen maa, joka haluaa tarjota turvaverkot heikoimmille, ei voi sallia joutenoloa niille, jotka voisivat tehdä työtä, hän painotti.

Saarikko korosti myös työperäisen maahanmuuton tärkeyttä.

”Migri, maahanmuuttovirasto pitäisi pistää palasiksi. Tarvitaan työhönmuuton virasto.”

Saarikko puhui myös ”tekijäreformista”, jotta työhyvinvointi parantuisi.

”Tekijäreformiin tavoitteena on muun muassa parempi työhyvinvointi ja inhimillisempi työelämä, yrittäjyyden edistäminen kaikilla rintamilla, työurien pidentäminen ja työkyvyttömyyden ehkäisy”, hän sanoi.

Lisäksi Saarikko sanoi, että keskusta haluaa lisätä jokaiseen äitiyspakkaukseen vastasyntyneelle lapselle osakesäästötilin pienellä pesämunalla.

Saarikko pohjusti puheessaan myös ensi kevään eduskuntavaaleja. Niissä menestyäkseen keskusta ei hänen mukaansa tarvitse sirkustemppuja.

Keskustan kannatus on junnannut sitkeästi alemmalla tasolla kuin viime eduskuntavaalien tulos. Viime vaaleissa keskusta sai 13,8 prosentin kannatuksen, joka oli itsenäisyyden ajan suurin.

Saarikko tarjosi lääkkeeksi sitä, että keskusta on yhä selvemmin keskusta.

”Keskusta on jatkossa entistäkin selvemmin se juuri, mikä se on. Olemme oma itsemme. Ja se riittää”, hän sanoi.

Tarkkoja tavoitteita Saarikko ei paaluttanut puheessaan.

”Menestyäkseen keskusta ei tarvitse naamioita tai sirkustemppuja. Riittää, kun kerromme keitä olemme, mitä ajattelemme ja teemme uutterasti työtä sellaisen Suomen eteen jossa työnteko ja toisista välittäminen kulkevat käsi kädessä”, Saarikko sanoi.

”Luotan että yllätämme Suomen myös tulevissa eduskuntavaaleissa.”

Saarikko jatkoi myös perjantaina aloittamaansa keskustelua erityistalousalueista, joilla voisi saada verohuojennuksia. Taustalla on ajatus alueellisten erojen tasoittamisesta ja investointien ja työllisyyden kannustamisesta.

Puoluekokouksiaan niin ikään tänä viikonloppuna pitävistä vasemmistoliitosta ja kokoomuksesta ajatus torjuttiin oitis.

Saarikko naljaili, että samaan tapaan mahdottomina pidettiin aikanaan sellaisia merkittäviä uudistuksia kuin neuvolaa, kattavaa kirjastolaitosta tai peruskoulua.

”Niistä tuli totta, niin tulee myös erityistalousalueista. Kiitos vastustuksesta, se puhuu selkokieltä puolueiden eroista.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut