Suomi on luovuttanut Turkille seksuaalirikoksista tuomitun ja syytetyn

11.6. 12:41

Helsinki

Oikeusministeriö on evännyt valtaosan Turkin pyynnöistä, mutta Suomi on viime vuosina luovuttanut Turkille kaksi ihmistä. Molemmissa tapauksissa oli kyse seksuaalirikoksista, ja molempiin oikeusministeriö pyysi etukäteen lausuntoa korkeimmalta oikeudelta (KKO).

Vuonna 2021 Suomi päätti luovuttaa Turkkiin miehen, joka oli kotimaassaan tuomittu seksuaalirikoksista yli 19 vuoden vankeusrangaistukseen. Korkein oikeus ei omassa lausunnossaan nähnyt luovutukselle esteitä muun muassa siksi, että samat rikokset olivat Suomessakin rangaistavia. Tuomio ei kuitenkaan Suomessa olisi yhtä pitkä kuin Turkissa.

Suomi luovutti vuotta aiemmin myös miehen, joka oli Turkissa asetettu syytteeseen 13-vuotiaaseen lapseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta. Syytetty oli tekoaikaan teini-ikäinen. KKO katsoi äänestyspäätöksellä 3–2, että mies voitiin luovuttaa Turkkiin oikeudenkäyntiä varten.

KKO arvioi molemmissa päätöksissä myös sitä, millaisissa oloissa mahdollinen vankeustuomio istuttaisiin ja olisivatko vankilaolot epäinhimilliset. Molemmissa tapauksissa Turkki kertoi tulevaksi mahdolliseksi sijoituspaikaksi verraten uuden Yalvacin vankilan.

Turkki on saanut kritiikkiä vankien oloista, mutta kyseinen vankila ei ole saanut moitteita muun muassa Euroopan neuvoston kidutuksen vastaiselta komitealta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut