Kokoomus aloitti puoluekokouksen Kalajoella – puolue on lähtökuopissa eduskuntavaaleihin

Juuri nyt puolueen kannatusluvut näyttävät hyvältä ensi kevään eduskuntavaaleja ajatellen.

Puheenjohtaja Petteri Orpo avasi kokoomuksen puoluekokouksen Kalajoella 10. kesäkuuta 2022.

10.6. 16:48

Helsinki

Kokoomuksen puoluekokous Kalajoella Pohjois-Pohjanmaalla käynnistyy perjantaina. Puolue kokoustaa Perämeren rannan dyynien katveessa hyvässä nosteessa.

Ylen viime viikolla julkaistussa kannatusmittauksessa kokoomus oli ykkösenä reilulla kaulalla toisena oleviin sosiaalidemokraatteihin. 25,9 prosenttia kertoi, että äänestäisi kokoomusta, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt. Sdp:tä kertoi kannattavansa 18,7 prosenttia.

Puoluekokouksessa valitaan puolueen puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat sekä puoluevaltuuston puheenjohtaja ja puoluevaltuuston jäsenet. Nykyiselle puheenjohtajalle Petteri Orvolle ei ole ilmaantunut vastaehdokkaita. Orpo valittiin ensimmäisen kerran kokoomuksen puheenjohtajaksi kesällä 2016.

Puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja on Antti Häkkänen. Varapuheenjohtajistoon kuuluvat myös Elina Valtonen (ent. Lepomäki) ja Anna-Kaisa Ikonen.

Vajaa kaksi vuotta sitten Porin puoluekokouksessa Häkkänen sai 539,8 ääntä ja Valtonen 527,2. Nyt sekä Häkkänen että Valtonen ovat ilmoittaneet olevansa jälleen ehdolla puolueen varapuheenjohtajaksi.

Kokoomus haluaa uudistaa ansiosidonnaista työttömyysturvaa

Puoluekokouksessa määritellään kokoomuksen lähitulevaisuuden poliittisia suuntaviivoja. Poliittisesta ohjelmasta päätetään sunnuntaina.

Luonnoksen mukaan puolue tavoittelee ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista. Työttömyysturva olisi korkeampi työttömyyden alussa ja sen jälkeen tukisumma laskisi joko tasaisesti tai portaittain. Ansiosidonnainen työttömyysturva haluttaisiin myös laajentaa kaikkiin työssäkäyviin työttömyyskassan jäsenyydestä riippumatta.

Kokoomus haluaisi tuoda viinit myyntiin ruokakauppoihin. Alkoholijuomien etämyynti sallittaisiin suomalaisille ja muissa EU-maissa toimiville yrityksille, linjataan poliittisen ohjelman luonnoksessa.

Esillä on myös VR:n yksinoikeusjärjestelmän purkaminen.

Osakesäästötili vastasyntyneelle

Kokoomus haluaisi parantaa sijoittamisen edellytyksiä. Poliittisen ohjelman luonnoksen mukaan puolue laajentaisi osakesäästötilin käyttöalaa ja poistaisi sen maksimisijoitusrajan.

Tällä hetkellä osakesäästötilille voi siirtää enimmillään 50 000 euroa. Osakesäästötilin sisällä voi ostaa ja myydä pörssiosakkeita ilman veroseuraamuksia eikä osingoistakaan peritä veroa, jos rahat pysyvät tilin sisällä.

Luonnoksessa ehdotetaan myös vastasyntyneiden osakesäästötiliä, johon valtio lahjoittaisi 300 euroa.

Kokoomus haluaa toteuttaa Fennovoiman Pyhäjoelle kaavaileman ydinvoimalan jollain muulla kuin venäläisellä teknologialla. Fennovoima kertoi toukokuussa päättäneensä ydinvoimalan laitostoimitussopimuksen venäläisen Rosatomin kanssa. Fennovoima myös perui Hanhikivi 1 -ydinvoimalan rakentamislupahakemuksen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut