Valintakokeista käännytetään murtuneita hakijoita vanhentuneiden passien takia: ”Maalaisjärjen käyttö olisi suotavaa”

Toisin kuin esimerkiksi äänestyspaikoilla, ammatti­korkeakoulujen valintakokeissa ei ole valtakunnallisen linjauksen takia mahdollista suorittaa yksilöllistä harkintaa hiljattain vanhentuneissa passeissa.

Laurean hakijapalveluiden päällikön mukaan lähes jokaisessa valintakokeessa on hakijoita, jotka joudutaan käännyttämään puuttuvien tai vanhentuneiden henkilöasiakirjojen vuoksi. Kuva kauppatieteiden valintakokeista Tampereen yliopistosta.

7.6. 15:15

Miltä tuntuisi valmistautua kuukausia ammattikorkeakoulun valintakokeisiin vain huomatakseen valintakoepäivänä, ettei kokeeseen voikaan osallistua vanhaksi menneen passin takia?

Valitettavasti kysymys ei ole vain hypoteettinen, sillä Laurea-ammattikorkeakoulun valintakokeissa jouduttiin tänä keväänä käännyttämään hakijoita kirjaimellisesti porteilta, kertoo valintakokeita valvomassa ollut erityisopettaja Marko Kallionpää.

”Salin ulkopuolella näkyi eksyneen näköinen opiskelija. Menin kysymään, onko hän tulossa valintakokeeseen, mutta hän sanoi, ettei saa osallistua, sillä hänen passinsa on vanhentunut”, Kallionpää kertoo.

”Varmistin toiselta henkilöltä, onko ohjeistus todella näin tiukka. Mutta koska kyse on valtakunnallisesta kokeesta, ohjeistus todellakin on näin tiukka.”

Kallionpää nosti asian esille viestipalvelu Twitterissä, missä hän esiintyy Marko Koo -nimellä.

Laurean hakijapalveluiden päällikkö Tero Lääkkö ei tunne Kallionpään esille nostamaa tapausta, mutta hänen mukaansa lähes jokaisessa valintakokeessa on hakijoita, jotka joudutaan käännyttämään joko puuttuvien tai vanhentuneiden henkilöasiakirjojen takia.

Lääkön mukaan tiukka linjaus voimassa olevasta kuvallisesta henkilöllisyys­todistuksesta perustuu ammattikorkeakoulujen yhteiseen, kansalliseen linjaukseen.

Sen mukaan henkilöllisyyden todistamiseen käy voimassaoleva passi, poliisin myöntämä suomalainen, kuvallinen henkilökortti, suomalainen ajokortti, kuvallinen Kela-kortti tai kuvallinen EU- tai Eta-maan henkilökortti. Henkilöllisyys tarkistetaan valintakoetilaan mennessä.

”Ohjeistus, joka saadaan, niin sitä noudatetaan. Ei voi olla niin, että koulut itse alkaisivat soveltaa sääntöjä.”

Myös Kallionpää sanoo ymmärtävänsä, että isoissa valtakunnallisissa kokeissa noudetaan tiukkoja ja yhteisiä linjauksia. Silti tilanne tuntuu hänen mukaansa ”inhimillisestä näkökulmasta karmealta”.

”Suoraan sanottuna maalaisjärjen käyttö olisi suotavaa. Mutta säännöt ovat tietysti sääntöjä, ei siinä auta lähteä sooloilemaan.”

”Tietysti aina jonkun pikapassin saa, jos haluaa. Kyllä se aina jollain muotoa järjestyy.”

Kansallista amk-valintakoekonsortiota johtavan projektipäällikön Marko Borodavkinin mukaan linjauksessa on kyse ennen kaikkea hakijoiden yhdenvertaisuudesta.

”On tärkeää, että ammattikorkeakoulut toimivat yhtenäisesti ja hakijoita kohdellaan samalla tavalla riippumatta siitä, missä valintakokeen suorittaa. Vanhentuneiden henkilöllisyystodistuksien kohdalla tehtäisiin subjektiivista harkintaa, joka voisi johtaa hakijoiden epätasa-arvoiseen kohteluun” , Borodavkin sanoo.

”Yksilön kannalta tämä on tietenkin erittäin ikävä tilanne. Mutta suhteutettuna koko hakijajoukkoon kyse on kuitenkin hyvin pienestä porukasta.”

Borodavkinin esille nostamaa subjektiivista harkintaa kuitenkin tehdään esimerkiksi vaalien äänestyspaikoilla, joissa henkilöllisyyden voi vaalivirkailijan harkinnan mukaan todentaa myös hiljattain vanhentuneella passilla.

”En lähde tässä vaiheessa ottamaan kantaa siihen, miten ohjeistuksia pitäisi muuttaa.”

Äänestämään siis saattaa päästä vanhentuneella passilla, mutta ammattikorkeakoulun valintakokeeseen ei.

Erityisopettaja Kallionpään mielestä tilanne sotiikin paitsi maalaisjärkeä myös arkiajattelua vastaan.

”Jokin merkitys tietysti voimassa olevalla passillakin pitää olla, mutta jos ihmisellä on yhtään empatiakykyä, niin kyllähän se pahalta yksilön näkökulmasta tuntuu.”

Sekä Lääkkö että Borodavkin painottavat, että valintakoelinjaukset henkilöllisyyden todistamisesta ovat hyvissä ajoin näkyvillä esimerkiksi ammattikorkeakouluun.fi -sivustolla ja näin tiedossa kaikille hakijoille.

Lisäksi hakijoille lähetetään noin viikkoa ennen valintakoetta henkilökohtainen tunniste, minkä yhteydessä myös henkilöllisyyden todistamisesta muistutetaan.

Vanhentuneen passin uusimista hankaloittaa tällä hetkellä se, että poliisin lupapalvelut ovat paikoin pahoin ruuhkautuneet. Esimerkiksi Sisä-Suomen poliisilaitoksen passijonot ovat olleet Pirkanmaalla ennätyksellisen pitkiä jo kuukausia.

Mikä siis neuvoksi, jos noin viikkoa ennen saapuvan henkilökohtaisen tunnisteen kohdalla huomaa, että oma passi on päässyt vanhentumaan ja yksi elämän tärkeimmistä kokeista uhkaa jäädä toteutumatta?

”Tietysti aina jonkun pikapassin saa, jos haluaa. Kyllä se aina jollain muotoa järjestyy”, Lääkkö sanoo viitaten esimerkiksi lentokentältä myönnettäviin väliaikaisiin passeihin.

Väliaikainen passi on kuitenkin paitsi kallis myös nimensä mukaisesti väliaikainen ja tarkoitettu ensisijaisesti poikkeustoimenpiteenä lentomatkustajille yhden matkan ajaksi.

Eikö olisi fiksumpaa tarkastella valintakokeiden linjauksia, Marko Borodavkin?

”En lähde tässä vaiheessa ottamaan kantaa siihen, miten ohjeistuksia pitäisi muuttaa. Nykyiset, yhteisesti päätetyt ohjeistukset ovat voimassa toistaiseksi. Varmasti tästä käydään keskustelua, minkä pohjalta lähiviikkojen ja -kuukausien aikana ohjeistuksia on mahdollista katsoa ja tarkastella."

Kallionpäällä puolestaan olisi selkeä mielipide siitä, mihin suuntaan valintakokeiden linjauksia tulisi muuttaa.

”Valintakokeissa voisi olla mahdollisuus sähköiseen tunnistautumiseen mobiilivarmenteen tai pankkitunnisteen kautta. Sallisin myös jo vanhentuneen passin käytön tapauskohtaisesti”, hän sanoo.

”En tiedä, onko näissä asioissa yhtä totuutta, mutta itse uskon maalaisjärkeen.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut