Olen kesälomalla, hevonen vastaa puolestani

Työsähköpostien vilkuilu loman aikana voi pilata tärkeän psykologisen irrottautumisen. Viestivirta kannattaa siksi tukkia.

Islanninhevonen seisoo jättimäisellä näppäimistöllä Outhorse your e-mail -palvelun mainosvideolla.

6.6. 19:01

On taas se aika vuodesta. Aika, jolloin iso osa palkansaajista naputtelee:

Kiitos viestistäsi! Olen lomalla ja luen sähköpostiani seuraavan kerran X.X. Lomani aikana sinua auttaa tarvittaessa T. Tuuraaja.

Kaikkia tämäkään ei lomalla silti pidättele. Ei kai siinä nyt mitään, jos välillä vähän vilkaisee, onko jotain kiinnostavaa tapahtunut?

Ei kannata, sanoo organisaatio- ja työterveyspsykologi Mari Laari Heltti oy:stä, joka tarjoaa kehittämisen ja hyvinvoinnin palveluita erityisesti ajatustyöorganisaatioille.

Laari sanoo, että vaikka työviestien lukeminen lomalla ei tuntuisi juuri sillä hetkellä erityisen stressaavalta ajatukselta, tapa voi lisätä kuormittumista. Viestit palauttavat lomailevan ihmisen ajatukset työelämään.

Toinen ongelma on se, että vapaa-ajalla viesteihin reagoiva henkilö antaa ymmärtää olevansa aina tavoitettavissa. Syntyy mielikuva, ettei hän koskaan lomaile.

”Työkaverit, asiakkaat ja muut sidosryhmät on hyvä opettaa siihen, ettei ole aina se, joka pelastaa, vaan muiden pitää oppia tulemaan toimeen myös ilman minua.”

Laari ei siis kirjoittaisi lomaviestiin, että seuraan silloin tällöin sähköpostiani. Hän ei myöskään mainitsisi, että hätätilanteessa tavoitat minut tekstiviestillä numerosta X.

”Jos joku on oikeasti vaarassa tai firma uhkaa mennä konkurssiin, koska et vastaa viestiin, niin sinut löydetään varmasti jollain tavalla.”

Poissaoloilmoitusta muotoillessa jotkut varautuvat myös jo loman jälkeiseen aikaan. Tavatonta ei ole, että ilmoitus kertoo: Olen lomalla X.X. asti. Tuhoan kaikki lomalla tulleet sähköpostit.

Mari Laari sanoo ymmärtävänsä hyvin niitäkin, jotka valitsevat taktiikakseen tyhjentää sähköpostilaatikon loman jälkeen viestejä lukematta. Silloin jää lähettäjän vastuulle palata asiaan myöhemmin.

”Usein tapa saattaa olla tarpeen, jos viestejä tulee ihan tuhottoman paljon. Se voi helpottaa lomaltapaluuahdistusta.”

Kaikkien ei ole kuitenkaan mahdollista kadota kesäloman ajaksi.

Yrittäjien ja johtajien voi olla mahdotonta sulkea sähköposti ja työpuhelin tyystin. Jos tilanne on tämä, Laari neuvoo suunnittelemaan etukäteen, milloin työviestit tarkistaa. Viestien synkronointi kannattaa panna joka tapauksessa pois päältä.

”Silloin itse päätät, milloin perehdyt työasioihin ja milloin siirryt takaisin lomamoodiin”, Mari Laari sanoo.

Hän myös muistuttaa, että uusi tapa vaatii monelta opettelua. Aluksi viestit voivat kummitella mielessä. Silloin on hyvä kääntää ajatus niin, että työn sankarina antaa itselleen mahdollisuuden palautua hyvin.

Ja tietysti jos ei mitään muuta keksi, poissaoloviestin voi ottaa myös huumorilla ja panna hevoset asialle.

Islantilainen matkailun markkinointitoimisto on nähnyt automaattisissa poissaoloviesteissä markkinaraon. Se tarjoaa nyt palvelua, josta voi tilata islanninhevosten kirjoittamia lomavastauksia sähköpostiin.

Siispä jos oma runosuoni ei kuki, Outhorse your e-mail -palvelu tarjoaa hevosen kirjoittaman automaattisen poissaoloviestin. Ehkä oikeanlainen vastaus lomanvieton häiritsijöille onkin juuri heppoisa vastaus JJJJJJJJJJJJ tai '’bdqtde’d+pi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut