Ainakin pieniä eriä kotimaista mansikkaa, varhaisperunaa ja vadelmaa ehtii jo viikonlopun juhlapöytiin

Vihannestiskiltä voi löytää alueittain myös kotimaista sipulia, porkkanaa, raparperia ja jopa parsaa.

ProAgrian mukaan pääosa perunan istutuksista on edelleen kesken.

31.5. 13:09

Ensimmäiset varhaisperunat ovat jo ehtineet kauppoihin, vaikka pääosa perunan istutuksista on edelleen kesken, kertoo ProAgria. Tulevana kevätjuhlaviikonloppuna on tarjolla myös kotimaista mansikkaa ja pienempiä määriä vadelmaa.

”Varhaisperunapuoli on kärsinyt jonkin verran tästä koleasta keväästä. Niitä päästiin istuttamaankin (tavanomaista) vähän myöhemmin, koska pellolla oli paljon lunta ja jäätä. Varhaisperunaa on saatavissa pieniä eriä”, ProAgrian palvelukehityksen ja kasvintuotannon johtava asiantuntija Sari Peltonen sanoo.

ProAgrian mukaan viime viikolla alkaneet sateet ovat keskeyttäneet myös muun muassa viljojen ja öljykasvien kylvöjä koko Suomessa. Kylvöt ovat noin viikon myöhässä keskimääräisestä aikataulusta. Perunan istutukset ovat vielä kesken etenkin Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla.

Kasvihuoneet nopeuttavat sadon saantia

Ilman harsoa kasvavat mansikat ja vadelmat ovat aloittamassa kukintaansa Etelä- ja Länsi-Suomessa.

”Marjapuolella kasvihuoneet jouduttavat jonkin verran kehitystä, ja varsinkin kotimaista mansikkaa ja pieniä määriä vadelmaa on tarjolla”, Peltonen sanoo.

Lisäksi hän mainitsee saatavilla olevat kausivihannekset varhaissipulin ja -porkkanan, joita myös kasvatetaan muovikatteen alla.

”Kotimaisen raparperin aika on nyt parhaimmillaan. Se kasvaa vähän viileämmässäkin, eikä ole niin paljon kärsinyt koleasta.”

Myös kotimaista parsaa saattaa löytää nyt kaupoista. Sen tuottajia on Hämeessä ja Varsinais-Suomessa.

Suomalaiset tuottajat ovat lisänneet Peltosen mukaan viime vuosina kasvihuoneiden käyttöä.

”Vältytään sään aiheuttamilta haitoilta, ja esimerkiksi marjojen laatu pysyy parempana. Niiden käyttö kasvattaa tuotantoaikaa kummastakin päästä”, hän mainitsee kasvatushuoneiden käytön etuja.

Seuraavaksi tähdätään parin, kolmen viikon päähän juhannukseen. Silloin kotimaisia perunoita, vihanneksia ja marjoja alkaa olla tarjolla vielä monipuolisemmin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut