TEMin ennuste: Suomen työllisyys paranee

Osa-aikatyön kasvu selittää osaltaan työllisten määrän nopeaa kasvua tänä vuonna.

Asiakas menossa Helsingin Työllisyyden palvelutorille Pasilan TE-toimistoon 27. elokuuta 2021. Suomen työllisyystilanne kohenee ennusteen mukaan huomattavasti tänä vuonna.

25.5. 16:04

Helsinki

Suomessa työllisyys paranee, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) työmarkkinaennuste. Tänä vuonna työllisyysasteen ennustetaan nousevan 73,7 prosenttiin.

Hallituksen vuodelle 2025 asettama työllisyystavoite toteutuisi jo ensi vuonna, jos huomioidaan viimevuotinen laskentatapamuutos työllisyysasteessa. Ensi vuonna työllisyysaste nousee 74,1 prosenttiin.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen laskentatapaa muutettiin niin, että työllisyysasteen koko aikasarja laski noin prosenttiyksikön alaspäin. TEMin mukaan nykyisellä laskentatavalla aiemmin asetettu 75 prosentin työllisyystavoite tarkoittaisi noin 74:ää prosenttia.

Vuonna 2024 työllisyysasteen ennakoidaan nousevan 74,3 prosenttiin.

Työllisyys kasvaa tänä vuonna noin 51 000 hengellä. Osa-aikatyön kasvu on ollut hyvin voimakasta ja osaltaan selittänyt nopeaa työllisten määrän kasvua.

Kokoaikatyöllä mitattuna työllisyys on kasvanut hitaammin ja on vasta nyt suunnilleen pandemiaa edeltäneellä tasolla. TEMin alivaltiosihteerin Elina Pylkkäsen mukaan julkisen talouden näkökulmasta tärkeää on niin osa- kuin kokoaikatyön kasvun määrä.

”Tärkeää on se, että työntekijä löytää haluamansa eikä kyse ole vastentahtoisesta osa-aikatyöstä”, Pylkkänen sanoi ennusteen julkistustilaisuudessa.

Nuorisotyöttömyys vähenee

Työllisyyden kasvaessa reippaasti työttömyysaste laskee tänä vuonna 6,4 prosenttiin. Työllisyyden kasvuvauhdin hiipuessa myös työttömyyden lasku hidastuu: työttömyysaste on ennusteen mukaan kuusi prosenttia vuonna 2023 ja 5,9 prosenttia vuonna 2024.

Alle 25-vuotiaiden työttömien työnhakijoiden määrä laskee ennusteen mukaan vuonna 2024 historiallisen alhaisiin lukemiin eli matalammalle kuin kertaakaan 90-luvun laman jälkeen. Toisaalta nuorten määrä on pienentynyt, vaikka määrä onkin kääntymässä hetkellisesti heikkoon kasvuun.

TEMin erityisasiantuntijan Erno Mähösen mukaan lomautettujen työntekijöiden määrä alkaa olla lähellä historiallista normaalia, eli koronapandemian vaikutus on enää hyvin vähäinen.

Työmarkkinaennusteelle luovat epävarmuutta Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan mahdolliset vaikutukset työmarkkinoihin.

Valtiovarainministeriön suhdanne-ennusteen mukaan Suomen bruttokansantuote kasvaa kuluvana vuonna 1,5 prosenttia ja 1,7 prosenttia vuonna 2023. Vuodelle 2024 ennustetaan jälleen 1,5 prosentin kasvua.

Avoimien työpaikkojen määrä suuri

Pitkäaikaistyöttömien määrän lasku vaikuttaa kiihtyvän. Mähösen mukaan pitkäaikaistyöttömyyden määrä alkoi kääntyä laskuun viime kesän jälkeen.

”Nyt ollaan siinä tilanteessa, että kesästä alkaen arvioidaan, että pitkäaikaistyöttömyyden lasku kiihtyy voimakkaasti”, Mähönen sanoi julkistustilaisuudessa.

Avoimien työpaikkojen määrä on tällä hetkellä ennätyskorkealla avoimessa työnvälityksessä.

Suurin syy pitkäaikaistyöttömyyden määrän laskussa on se, että alkaneet työttömyysjaksot ovat jääneet lyhyiksi.

”Toisin sanoen ihmiset, jotka ovat jääneet työttömiksi, ovat keskimäärin työllistyneet hyvin nopeasti”, sanoi Mähönen.

Tänä keväänä on lisäksi näkynyt merkkejä siitä, että myös pitkäaikaiset työttömyysjaksot päättyvät.

”On myös sanottava, että yli kaksi vuotta kestäneiden työttömyysjaksojen määrä on kasvussa.”

Mähösen mukaan tämä johtuu siitä, että koronakriisin alussa ihmisiä jäi niin paljon työttömäksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut