Haavisto: Nato-kiistan ratkaisemiseen Turkin kanssa menee viikkoja

”Naton sisällä varmasti kello tikittää, mutta Nato-jäsenmaihin ja heidän aikatauluihinsa emme voi suoraan vaikuttaa.”

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) allekirjoitti Suomen Nato-jäsenhakemuksen allekirjoitustilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa tiistaina.

22.5. 14:09

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) arvioi, että keskustelut Suomen ja Turkin välisen Nato-kiistan ratkaisemiseksi vievät viikkoja.

”Jossain kohdassa sanoin, että päiviä tai viikkoja, ehkä nyt varovaisuus­periaatteella sanotaan, että viikkoja”, Haavisto sanoi STT:lle vihreiden puoluekokouksessa Joensuussa sunnuntaina.

Turkki on ilmaissut vastustavansa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on syyttänyt maita muun muassa ”terroristien majoittamisesta” viitaten muun muassa kurdien sissijärjestö PKK:hon.

Presidentti Sauli Niinistö keskusteli lauantaina Erdoğanin kanssa. Puhelu käytiin Suomen aloitteesta.

Lue lisää: Suomen ja Turkin presidentit kävivät ”avoimen ja suoran” keskustelun, kertoo Niinistö

Niinistö totesi Erdoğanille, että Suomi tuomitsee terrorismin kaikissa sen ilmenemismuodoissa ja, että Nato-liittolaisina Suomi ja Turkki sitoutuvat toistensa turvallisuuteen ja kahdenvälinen suhde siten vahvistuu.

Haaviston mielestä on erittäin hyvä, että Niinistöllä ja myös Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonilla on ollut mahdollisuus keskustella Erdoğanin kanssa ja avata dialogi korkealla tasolla.

Haaviston mukaan seuraavaksi jatkuu viranomaisten yhteydenpito Turkin hallintoon, presidentin kansliaan, ulkoministeriöön ja muihin viranomaisiin.

”Katsotaan vastauksia Turkin kysymyksiin ja huoliin.”

Haavisto sanoo, että Naton huippukokous kesäkuun lopussa antaa Natolle yhden sisäisen päivämäärän, jolloin sotilasliitto varmasti mielellään toivottaisi tervetulleeksi uudet jäsenet.

”Siinä mielessä Naton sisällä varmasti kello tikittää, mutta Nato-jäsenmaihin ja heidän aikatauluihinsa emme voi suoraan vaikuttaa.”

Turkin presidentinkanslian mukaan Erdoğan sanoi puhelussa Niinistölle, että se, että Naton sisällä jätetään huomioimatta yhtä liittolaista uhkaavien terroristijärjestöjen olemassaolo, ei sovi ystävyyden ja liittolaisuuden henkeen.

"Turkki odottaa, että sen oikeutetulle kamppailulle tätä uhkaa vastaan osoitetaan kunnioitusta ja että sitä tuetaan”, sanottiin lauantaisessa lausunnossa Niinistön ja Erdoğanin puhelun jälkeen.

Tarkat vaatimukset siitä, mitä Turkki Suomelta ja Ruotsilta haluaa, ovat vaihdelleet niin maan johdossa kuin Turkin hallintoa lähellä olevassa mediassa.

Viranomaisyhteistyön tiivistäminen eri sektoreilla on Haaviston mukaan aina mahdollista.

”Jos on esimerkiksi huolia siitä, miten Suomen turvallisuusviranomaiset käsittelevät näitä asioita, näistä kaikista voidaan antaa lisää tietoa.”

Haavisto kuitenkin painottaa, että Suomeakin rajoittaa oma lainsäädäntö, perustuslaki, kansalaisten oikeudet ja laki, joka määrittelee oikeuslaitokset täysin erillisiksi poliittisista päätöksentekijöistä.

”Me emme voi ministereinä, hallituksena tai eduskuntana määrätä oikeuslaitoksen toimintaa. Nämä rajoitteet on myöskin aina ymmärrettävä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut