Vihreät esittää sunnuntailisien poistoa

Puolue esittää viikonlopun puoluekokouksessa myös 44 euron energiarahaa 450 000 suomalaiselle.

21.5. 13:30

Joensuu

Vihreät haluaa poistaa laista työtekijöiden oikeuden saada sunnuntailisiä.

Työntekijäpuolta usein kuumottava ehdotus sisältyy vihreiden uuteen poliittiseen ohjelmaan, josta päätetään sunnuntaina vihreiden puoluekokouksessa Joensuussa.

”Haetaan kolmikantaisesti malli sunnuntailisien uudistamisesta vastaamaan paremmin tämän päivän tarpeita työntekijöiden kokonaisansioita laskematta”, lukee ohjelmaesityksessä.

Puolueen puheenjohtajan tuuraaja Iiris Suomela korosti vihreiden puoluekokouksen tiedotustilaisuudessa, että jos sunnuntailisä poistetaan, palkkojen pitää nousta muuten vastaavasti.

”Tästä ei toki ole vielä päätetty, mutta tätä on pidetty pöydällä niin, että vähintään sama määrä lisättäisiin muuten palkkoihin. Päästäisiin siihen, että myös sunnuntaisin kannattaisi pitää kahviloita ja ravintoloita auki.”

Lain mukaan sunnuntaina tai muuna kirkollisena juhlapäivänä tehdystä työstä on maksettava kaksinkertainen palkka.

Vihreät haluaa myös kaksinkertaistaan luonnonsuojelun rahoituksen seuraavalla hallituskaudella.

”Ensi vuoden eduskuntavaaleissa tulee olemaan kyse siitä, käännetäänkö kelkka kohti menneisyyttä vai tulevaisuutta. Keskeistä on, että ilmasto- ja ympäristötoimia tehdään enemmän, ei vähemmän”, sanoo vihreiden vanhempainvapaalla oleva puheenjohtaja Maria Ohisalo.

”Olemme viime aikoina puhuneet paljon Suomen turvallisuudesta ulko- ja turvallisuuspolitiikan kautta. Turvallisuus tarkoittaa paljon muutakin kuin turvaa aseelliselta uhalta. Se tarkoittaa sitä, että maapallo säilyy elinkelpoisena myös tuleville sukupolville”, Ohisalo perusteli vihreiden linjaa.

Ohisalo puhui vihreiden puoluekokouksessa lauantaina. Hän palaa puheenjohtajan töihin kesäkuun alkupuolella. Kokouksessa ei tehdä henkilövalintoja

Kokouksessa hyväksytään puolueen poliittinen ohjelma vuosiksi 2023–2027. Kokoukseen osallistui järjestäjien arvion mukaan lähemmäs 600 puolueen kannattajaa.

Vihreät esittävät uudessa mutta vielä hyväksymättömässä ohjelmassaan muun muassa energiarahaa, jolla osa valtion saamista verotuotoista palautettaisiin niitä eniten tarvitseville kansalaisille.

Se olisi 44 euroa kuukaudessa. Sitä maksettaisiin pienituloisille ja maalla asuville ihmisille, jos energia- ja liikkumiskustannukset nousevat äkillisesti. Sen saisi täysmääräisesti arviolta 450 000 suomalaista.

Uusi ohjelma on noin 31-sivuinen. Kokouksen ehkä odotetuin hetki on, kun puolue äänestää uudelleen siitä, pitäisikö kannabis laillistaa. Viime vuoden puoluekokouksessa vihreät päätti äänin 183–181 ryhtyä kannattamaan kannabiksen laillistamista.

Ohisalo keskittyi puheessaan kehumaan puolueen saavutuksia hallituskaudella.

Ympäristön lisäksi ison osan puheesta sai koulutus.

Vihreiden edellisen oppositiokauden aikana puolueen kannatus nousi kaikkien aikojen ennätykseen. Tämä johtui suurelta osin siitä, että silloinen puheenjohtaja Ville Niinistö korosti koulutuksen merkitystä kaikissa käänteissä samaan aikaan, kun Juha Sipilän (kesk) hallitus leikkasi koulutuksesta.

”Viime vuosisadan alussa tietosanakirjojen kaupustelijat kulkivat talosta taloon. Köyhä kansa osti tietosanakirjoja ja totesi usein, ettei itselle, vaan lapsilleen ja heidän tulevaisuudelleen. Tämä on suomalaisten dna:ssa: satsata kaikkina aikoina tietoon, koulutukseen ja tutkimukseen.”

Ohisalo sanoi, että vihreiden tavoite on nostaa työllisyysaste 80 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. ”Työllistymisasteen nostamisessa kolme asiaa on ylitse muiden: koulutus, koulutus ja koulutus.”.

”Työpaikat, joihin pääsisi ilman tutkintoa ovat katoamassa. Tämä kiihtyvä muutos näkyy jo tänään: entistä useammalla kaupan kassalla onkin vastassa automaatti ja kysymyksiin puhelinliittymästä vastaa chatbotti”, Ohisalo varoitti.

”Kaikille alle 25-vuotiaille, joilla ei ole perusasteen jälkeistä tutkintoa, on tarjottava mahdollisuus kouluttautua. Myös esimerkiksi aikuiskoulutuksen rahat tulee suunnata ensisijaisesti heille, joilla ei vielä ole tutkintoa.”

Ohisalo nosti neljäntenä tärkeänä asiana esiin lapsiperheiden aseman.

”Me vihreät haluamme parantaa erityisesti suomalaisen lastensuojelun tilaa, ja aiomme osallistua aktiivisesti lastensuojelun nyt käynnistettyyn uudistustyöhön. Koulutukseen on panostettava nyt, jotta korkeampi työllisyysaste on ensi vuosikymmenellä mahdollinen.”

Iiris Suomela puhumassa kokousväelle Joensuussa lauantaina.

Ohisaloa puheenjohtajana tuurannut Iiris Suomela sanoi omassa puheessaan, ettei Euroopan tulevaisuutta voi rakentaa Saudi-Arabian tai Venezuelan varaan, kun energiantuonti Venäjältä vähenee.

”Valtaosa Venäjän vientituloista tulee energiasta. Ennen sotaa esimerkiksi Suomen öljystä 90 prosenttia tuli Venäjältä. Avainkysymys on, että millä venäläinen fossiilienergia korvataan jatkossa. Kaikista typerintä olisi juosta nyt toisen hirmuvaltiaan syliin. Saudi-Arabian tai Venezuelan varaan ei voi laskea Euroopan tulevaisuutta”, sanoi vihreiden puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela Joensuussa lauantaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut