Venäjän energia loppuu ja suomalainen tuntee nopean muutoksen kukkarossaan – Näin koti­talouksia neuvotaan säästämään energiaa ja poltto­aineita

Energian hinnat ovat olleet nousussa jo pidempään, ja Venäjän sähkön ja kaasun tuonnin loppuminen lisää hintapainetta.

Suomi hakee Venäjän energian korvaajia lännestä. Vappuna käyttöön otettu Puolan ja Liettuan yhdistävä GIPL-siirtoputki yhdistää Suomen ja Baltian Euroopan kaasu­markkinaan.

20.5. 17:24

Venäjä lopetti sähkön tuonnin Suomeen ja tämänhetkisten tietojen mukaan maakaasutoimitukset Suomeen päättyvät lauantaiaamuna kello 7.

Yleisesti ottaen energia-alan muutokset ovat hitaita. Tuulivoimapuiston rakentamisessakin kestää useita vuosia ja energiajärjestelmän uudistaminen vie vuosikymmeniä.

Nyt energiakentässä tapahtuu paljon ja nopeasti.

”Tavallisen kansalaisen näkökulmasta tärkeää on tietää, että sähköä ja kaasua riittää. Välittömästi ei ole tapahtumassa mitään sellaista, joka vaarantaisi kansalaisen energiansaannin tai pysäyttäisi teollista tuotantotoimintaa”, Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä rauhoittelee.

Venäjän aloittama sota Ukrainassa on kuitenkin tuonut energiateollisuuteen historiallista epävarmuutta ja häiriöitä.

”Sellaista varmuutta, mitä on aiemmin ollut, ei nyt ole. Olemme käyttäneet paljon venäläistä energiaa, mutta nyt se äkkiä loppuu. Vuosikymmeniä jatkunut tasainen ja luotettava kauppa Venäjän kanssa tulee päätökseen nopeasti. Sillä on hintavaikutuksia”, Leskelä sanoo.

Venäläisen sähkön ja maakaasun korvaamiseksi ponnistellaan nyt monella taholla. Tuulivoimaa rakennetaan ja Olkiluoto 3:n pitäisi auttaa omavaraisuudessa. Lännestä ostetaan kaasua Baltic Connectorin kautta ja nesteytetyn maakaasun eli lng:n käyttöä lisätään. Teollisuus korvaa maakaasua myös propaanilla tai kevyellä polttoöljyllä.

Kun kysyntä kasvaa ja tehdään isoja investointeja, hinnat nousevat yhä kovemmin. Loppujen lopuksi se tulee näkymään suomalaisten kukkaroissa polttoaine-, lämmitys-, tai sähkölaskun kallistumisena sekä tuotteiden hintojen nousuna. Miten paljon hinnat nousevat, sitä on vaikea ennustaa.

”Polttoaineiden, sähkön ja lämmityksen hinnat ovat olleet jo nousussa. Se mitä kansalaiset voivat itse tehdä, on kiinnittää huomiota energian tarkempaan käyttöön. Voi käyttää energiaa säästeliäämmin tai jättää tekemättä asioita”, Leskelä sanoo.

Kansalaisia on viime aikoina kehotettu energiatalkoisiin muuallakin. Kansainvälinen energiajärjestö (IEA) ja Euroopan komissio julkistivat huhtikuussa listan energiansäästövinkkejä. Ulostulon tarkoituksena on ollut auttaa Ukrainaa vähentämällä Euroopan riippuvuutta venäläisestä energiasta.

Vinkeistä ensimmäinen on huonelämpötilan laskeminen. Termostaatin säätäminen yhdellä asteella viileämmälle voi IEA:n mukaan säästää noin seitsemän prosenttia lämmitykseen käytettävästä energiasta.

Vinkkeihin kuuluu myös autoilun vähentäminen. Komissio ja IEA kehottavat tekemään etätöitä kotona, ajamaan taloudellisemmin, laskemaan ajonopeutta moottoritiellä kymmenellä kilometrillä tunnissa ja pyöräilemään tai kävelemään alle kolmen kilometrin matkat. Eurooppalaisia kehotetaan myös suosimaan julkista liikennettä ja matkustamaan lentokoneen sijasta junalla.

Suosituksia seuraamalla tyypillinen EU-kotitalous voisi IEA:n mukaan vähentää energialaskuaan keskimäärin yli 450 eurolla vuodessa.

Moni suomalainen on jo ollut huolissaan sähkön hinnoista ja osa myös sähkön riittävyydestä. Sähkönjakeluyhtiö Carunan kyselyyn vastanneista suomalaisista iso osa on valmis tekemään muutoksia omaan sähkönkulutukseensa. Carunan mukaan pelkästään asumis- ja sähkönkäyttötottumuksia muuttamalla kotitaloudet voivat vähentää sähkönkulutustaan 10 prosentilla.

Valtaosan kotitalouksien energiankulutuksesta haukkaa asuintilojen lämmitys. Veden lämmityksen osuus asumisen energiankulutuksesta taas on alle viidennes ja valaistuksen osuus vain muutama prosenttia.

Carunan mukaan muutama yksittäinen joustotoimenpide voi vaikuttaa merkittävästi sähkönkulutukseen silloin, kun moni suomalainen tekee saman toimenpiteen yhtä aikaa.

Suoran sähkölämmityksen voi esimerkiksi laittaa pois päältä tunniksi silloin, kun muun Suomen sähkönkulutus on suurimmillaan ja sähkönkulutusta voi siirtää pois ruuhkahuipuista. Pyykit voisi esimerkiksi pestä muulloin kuin kello 17–20 välisenä aikana.

Kestävää kehitystä edistävän valtionyhtiö Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski antoi Helsingin Sanomille energiansäätövinkkejä tammikuussa. Isot säästömahdollisuudet ovat asuintilojen ja käyttöveden lämmityksessä. Esimerkiksi kerrostaloissa kylpyhuoneen lattialämmitys on Suur-Uskin mukaan sähkösyöppö.

Valaistuksen vaikutus sähkönkulutukseen on pieni, jos polttimoina käytetään led-lamppuja. Sen sijaan suihkuaikoja lyhentämällä on mahdollista säästää energiaa.

Myös monelle suomalaiselle tärkeä saunan lämmittäminen vie energiaa. Jos saunoa haluaa, kannattaa mennä löylyihin välittömästi saunan lämmittyä ja kytkeä kiuas pois päältä heti, kun on saunottu.

Sähkökiukaan lisäksi muista laitteista, kuten tietokoneista, kylmälaitteista, pesutornista ja viihde-elektroniikasta kertyy yhdessä ainakin suuremmassa perheessä merkittävä määrä sähkönkulutusta. Suur-Uskin mukaan tärkeimmät valinnat tehdään siinä vaiheessa, kun laitteita ostetaan.

Moni talonomistaja ja taloyhtiö on harkinnut myös energiaremonttia hintojen noustua. Motivan asiantuntijan Teemu Kettunen kertoi HS:lle maaliskuussa, että pientaloissa ilmalämpöpumpun asentaminen kannattaa aina. Myös aurinkopaneelit voivat olla kannattavia, jos sähköä pystyy käyttämään paljon keväällä ja kesällä päiväsaikaan.

Energiateollisuuden Leskelä sanoo, että Suomessa energiajärjestelmän rakennemuutosta kohti uusiutuvaa energiaa on tehty jo pitkään. Venäjän maakaasun ja sähkön loppuminen voi hetkellisesti hidastaa uusiutuviin siirtymistä muualta hankittavien fossiilisten energiamuotojen käytön lisääntymisen takia, mutta suunta on selvä.

”Muutos kohti uusiutuvia energiamuotoja kiihtyy, vaikka tässä saattaa tulla jonkinlainen epäjatkuvuuskohta, kun pitää varmistaa energian saatavuus vuoden tai parin ajan”, Leskelä sanoo.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut