Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan mietintö: Suomen tulee hakea Naton jäsenyyttä

Eduskunnan odotetaan tänään äänestävän Suomen hakemisesta sotilasliitto Natoon.

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) ja puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) valiokunnan tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.

17.5. 12:37

Helsinki

Suomen tulee hakea Naton jäsenyyttä täysimääräisin oikeuksin ja velvollisuuksin, sanoo eduskunnan ulkoasiainvaliokunta mietinnössään.

Valiokunta sai tänään valmiiksi mietintönsä kahdesta valtioneuvoston selonteosta, ajankohtaisselonteosta turvallisuusympäristön muutoksesta sekä selonteosta Suomen liittymisestä Pohjois-Atlantin liittoon.

Valiokunnan mukaan Nato-jäsenyys muodostaa merkittävän sotilaallisen pidäkevaikutuksensa ansiosta vahvan lisäsuojan Suomen turvallisuuden takaamiseksi.

Eduskunta käsittelee valiokunnan mietintöä tänään täysistunnossaan.

Valiokunta esittää mietinnössään kannanottoehdotuksen, että eduskunta yhtyy valtioneuvoston kantaan, jonka mukaisesti Suomi hakee Pohjois-Atlantin liiton Naton jäsenyyttä. Lisäksi valiokunta edellyttää, että eduskunta saa ajantasaisesti tietoa jäsenyyshakemuksen käsittelyn etenemisestä.

Valiokunta korostaa, että Suomen Nato-jäsenyys ei ole suunnattu ketään vastaan vaan sen tehtävänä on Suomen turvallisuuden vahvistaminen.

Valiokunnan mukaan Venäjän jo pidempään jatkunut voimapolitiikka sai uuden ulottuvuuden maan hyökättyä Ukrainaan, ja että tilanteeseen reagoimatta jättäminen johtaisi Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittisen liikkumatilan kaventumiseen.

Tuleeko poikkeava ehdotus?

Eduskunnan odotetaan tänään äänestävän Suomen hakemisesta sotilasliitto Natoon.

Asiasta äänestetään täysistunnossa siinä tapauksessa, että keskustelun aikana tehdään ulkoasianvaliokunnan mietinnön kannasta poikkeava ehdotus, joka saa kannatusta. Tätä on pidetty todennäköisenä.

Sen jälkeen kun eduskunta on kantansa ilmaissut, valtioneuvosto tekee muodollisen esityksen, jonka presidentti virallisesti hyväksyy. Tämän jälkeen Suomen hakemus toimitetaan Naton pääkonttoriin Brysseliin.

Valtioneuvosto on varautunut kokoontumaan omaan istuntoonsa nopeasti sen jälkeen, kun eduskunnan käsittely on valmis.

Presidentti Sauli Niinistö on tiistaina Ruotsissa kaksipäiväisellä valtiovierailulla, jossa hänellä on varsin tiivis ohjelma. Presidentti voi kuitenkin nuijia Suomen Nato-jäsenyyden hakemista koskevan päätöksen tarvittaessa Ruotsin-matkaltaan, kertoi oikeuskansleri Tuomas Pöysti eilen STT:lle.

Maanantaina eduskunnassa käyty lähetekeskustelu jatkui liki puoli yhteen yöllä, kun lähes jokainen kansanedustaja halusi käyttää puheenvuoron.

Aamupäivällä alkanut keskustelu kesti yli 14 tuntia ja sen aikana eduskunnassa käytettiin yhteensä 212 puheenvuoroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut