Suora lähetys: Eduskunta aloittaa historiallisen Nato-keskustelun kello 10 – puheenvuoropyyntöjä jo yli 150

Nato-lippu Natoon liittymistä kannattavassa Natoon NYT -mielenosoituksessa Eduskuntatalon edessä Helsingissä 14. toukokuuta 2022. Eduskunta aloittaa tänään historiallisen Nato-keskustelun.

16.5. 9:04

Helsinki

Eduskunta aloittaa maanantaina historiallisen keskustelun siitä, pitäisikö Suomen hakea sotilasliitto Naton jäseneksi. Eduskunnan Nato-käsittelyä ei saada valmiiksi maanantaina, vaan se jatkuu tiistaille. Keskustelun alettua puheenvuoropyyntöjä oli kansanedustajilta jo 154.

Ennakkoon näyttää siltä, että enemmistö kansanedustajista puoltaa jäsenyyden hakemista.

Eduskunnan täysistunto alkaa kello 10:

Sen jälkeen kun eduskunta on ratkaisunsa tehnyt, asia menee valtioneuvostoon. Se tekee muodollisen esityksen, jonka presidentti virallisesti hyväksyy. Tämän jälkeen Suomen hakemus toimitetaan Naton pääkonttoriin Brysseliin. Ulkoministeriöstä on arvioitu, että kirjeen toimittaa Nato-suurlähettiläs Klaus Korhonen.

Valtioneuvosto on varautunut kokoontumaan omaan istuntoonsa nopeasti sen jälkeen, kun eduskunnan käsittely on valmis.

Puhemies Matti Vanhanen (kesk.) arvioi viime viikolla, että eduskunnan päätös voisi ehtiä valmiiksi päivässä, jos puheenvuoroja olisi noin 60–70. Hän kuitenkin ennakoi, että halukkaita voi olla tätä enemmän.

Äänestys todennäköinen

Ensimmäiseksi eduskunta käy lähetekeskustelun hallituksen eilen antamasta selonteosta Suomen liittymisestä Natoon. Esittelypuheenvuoron pitää pääministeri Sanna Marin (sd.). Sen jälkeen ulkoasiainvaliokunta kokoontuu Vanhasen arvion mukaan lyhyeen kokoukseen, jossa se laatii vastausehdotuksen selontekoon.

Nato-selonteko sisällytetään aiempaa ulko-ja turvallisuuspoliittista ajankohtaisselontekoa koskevaan mietintöön.

”Sitten siitä käydään palautekeskustelu, jossa tehdään mahdolliset eri mieltä olevat vastaehdotukset. Sen jälkeen äänestetään”, Vanhanen kiteytti prosessin viime viikolla.

Asiasta äänestetään siinä tapauksessa, että keskustelun aikana tehdään valiokunnan mietinnön kannasta poikkeava ehdotus, joka saa kannatusta. Tätä on pidetty todennäköisenä.

Kansanedustajat ovat jo saaneet Natoon liittymisestä paljon tietoa, ja heitä on myös kuultu valiokunnissa ajankohtaisselonteon käsittelyn yhteydessä.

Uutista päivitetty kello 10.27: Lisätty tieto puheenvuorojen määrästä ja käsittelyn venymisestä tiistaille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut