”Te aiheutitte tämän, katsokaa peiliin”, totesi presidentti Niinistö koskien Venäjän mahdollista reaktiota – Katso Niinistön ja Boris Johnsonin tiedotus­tilaisuus

Sauli Niinistöllä oli Venäjälle vastaus valmiina, jos Suomi päättäisi liittyä Natoon. Niinistö ja Britannian pääministeri Boris Johnson allekirjoittivat keskiviikkona julkilausuman puolustus- ja turvallisuusyhteistyöstä.

Britannian pääministeri Boris Johnson saapui Suomeen keskiviikkona kello 18 jälkeen.

11.5. 19:11

Presidentti Sauli Niinistö ja Britannian pääministeri Boris Johnson allekirjoittivat keskiviikkona Helsingissä julkilausuman maiden puolustus- ja turvallisuusyhteistyöstä. Kyse ei ole juridisesti sitovasta sopimuksesta, vaan poliittisesta julkilausumasta.

Dramaattisin hetki Presidentinlinnan allekirjoitustilaisuudessa koettiin, kun Niinistöltä kysyttiin Venäjän presidentin Vladimir Putinin mahdollisesta suhtautumisesta Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen.

Niinistö vastasi, että Venäjä on itse muuttanut käytöstään eikä halua enää antaa Suomen ja Ruotsin päättää itse omista turvallisuusratkaisuistaan.

”Jos niin kävisi, että Suomi liittyy Natoon, niin vastaukseni (Venäjälle) olisi, että te aiheutitte tämän. Katsokaa peiliin”, hän sanoi.

Lisää turvallisuutta

Julkilausumassa maat lupaavat tulla pyydettäessä toistensa avuksi, tarvittaessa myös sotilaallisin keinoin.

Niinistön mukaan julkilausuma lisää turvallisuutta, jota Suomi haluaa maksimoida kaikin keinoin. Pääministeri Johnson korosti, että kyseessä ei ole mikään lyhyen tähtäimen tilapäisratkaisu, vaan pohja pidemmälle syvenevälle turvallisuusyhteistyölle maiden välillä.

”Meillä ei ole ollut selviä kahdenvälisiä sopimuksia siitä, kuinka toimimme keskenämme. Nyt se on tehty, hän sanoi”,

Vaikka kyse on juridisesti sitovan paperin sijaan poliittisesta julistuksesta, maat sitoutuvat siinä Niinistön mukaan edistämään yhteistyötä hyvin monella eri sektorilla.

”Kyse ei ole vain kirjoitetuista sanoista, vaan myös toimimme niin. Ymmärtäisin, että menemme eteenpäin varsin ison askelen siitä, missä olemme olleet”, Niinistö sanoi.

Johnsonin myös totesi, että julistus virallistaa ja tekee selväksi sen, että jommankumman maan joutuessa hyökkäyksen kohteeksi, toinen tulisi pyynnöstä avuksi.

Aiemmin päivällä Johnson allekirjoitti vastaavanlaisen julkilausuman Ruotsissa pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa.

”Voi sisältää sotilaallisia keinoja”

Julkilausumatekstissä Britannia kertoo pysyvänsä horjumatta sitoutuneena Naton avoimien ovien politiikkaan. Britannia kertoo suhtautuvansa myönteisesti Suomen rooliin turvallisuuden luomisessa Itämeren alueella, Pohjois-Euroopassa ja muualla maailmassa.

”Yhdistynyt kuningaskunta luottaa vakaasti siihen, että jos Suomi päättää hakea Naton jäsenyyttä, se edistää osaltaan koko Pohjois-Atlantin alueen turvallisuutta”, tekstissä sanotaan.

Asiakirjassa todetaan myös, että Suomella ja Britannialla on yhteisiä turvallisuusintressejä ja Britannia on valmis avustamaan Suomea sen pyrkimyksissä kaikin tarvittavin keinoin.

Suomi ja Britannia aikovat tehostaa ja syventää yhteistyötään muun muassa hybridiuhkien ja vaikuttamispyrkimysten torjunnassa. Maat aikovat toimia yhteistyössä ylläpitääkseen yhteistä tilannetietoisuutta, tehostaakseen tietosuojaa ja torjuakseen kyberuhkia.

”Tietojenvaihto, mukaan lukien tiedusteluyhteistyö, on tärkeässä asemassa torjuttaessa hybridiuhkia ja suojattaessa kriittistä infrastruktuuria”, tekstissä sanotaan.

Boris Johnsonilta kysyttiin tiedotustilaisuudessa suoraan, nähtäisiinkö Suomen maaperällä ”brittiläisiä saappaita”, jos Suomelle tulisi sotilaallinen konflikti Venäjän kanssa. Johnson vastasi tähän, että katastrofin tai hyökkäyksen aikana molemmat tulisivat toistensa avuksi myös sotilaallisesti, mutta sen laatu riippuisi toisen osapuolen pyynnöstä.

Katso tallenne Niinistön ja Johnsonin tiedotustilaisuudesta:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut