Hoitajajärjestöt hylkäsivät kunta-alan sovintoesityksen – Tehy ja Super kertovat aloittavansa joukko­irtisanomisten valmistelun

Tehyn Millariikka Rytkönen ja Superin Silja Paavola kuvailivat sovintoesitystä luokattoman huonoksi, koska sillä ei millään tavalla hoideta hoitajapulaa.

Superin Silja Paavola (vas.) ja Tehyn Millariikka Rytkönen tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

11.5. 12:23 | Päivitetty 11.5. 13:19

Hoitoalan järjestöt Tehy ja Super ovat hylänneet sovittelulautakunnan sovintoesityksen. Muut kunta-alan työriidan osapuolet olisivat sen hyväksyneet. Asiasta kertoi keskiviikkona lautakunnan puheenjohtaja, alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen. Hän sanoi olevansa erittäin pettynyt.

Tehyn ja Superin hallinnot päättivät yksimielisesti hylätä sovittelulautakunnan sovintoehdotuksen, järjestöt kertovat tiedotteessaan. Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja Superin Silja Paavola kertoivat järjestöjen aloittavan joukkoirtisanoutumisten valmistelun.

Järjestöjen hallinnot päättivät kokouksissaan tiistaina joukkoirtisanoutumisen toteuttamisesta. Ellei asiassa saavuteta sovintoratkaisua, irtisanoutumiset toteutettaisiin aikaisintaan, kun kuntasektorin muut työehtosopimukset on sovittu. Viimeistään ne toteutettaisiin tammikuun alussa hyvinvointialueille siirtyvää sote-henkilöstöä koskevan liikkeenluovutuksen jälkeen.

”Hoitajilla ei ole kiire”, Rytkönen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Työministeri päättää jatkosta

Pääsopijajärjestöt ovat Tehyä ja Superia edustavan Sote ry:n lisäksi Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko, Julkisen alan unioni JAU ja työnantajan edustajana Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat eli KT.

KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen sanoo olevansa erittäin pettynyt sovintoesityksen hylkäämiseen. Jalosen mukaan esitys oli kohtuullinen kompromissi ja erittäin vaikea hyväksyttävä työnantajalle.

Elina Pylkkäsen mukaan sovittelulautakunta ei päätä, miten tästä jatketaan eteenpäin, vaan työministeri tekee siitä ratkaisun lautakunnan raportin pohjalta. Pylkkänen sanoo, että on osapuolten välinen asia, tekevätkö esityksen hyväksyneet osapuolet sopimuksen, jonka ulkopuolelle hoitajajärjestöt jäisivät.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) kertoo Twitterissä toivovansa, että muut kunta-alan osapuolet arvioivat tilannetta sovintoesityksen pohjalta, vaikka Sote ry hylkäsi esityksen.

Sovittelun jatkosta hän kertoo pyytäneensä puheenjohtajistolta tilannearviota. Haataisen mukaan se on luvattu loppuviikon aikana.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut