Presidentin kanslia: Britannian pää­ministeri Boris Johnson vierailee huomenna Suomessa

Presidentti Niinistö ja pääministeri Johnson keskustelevat Ukrainasta ja Euroopan turvallisuustilanteesta, presidentin kanslian tiedotteessa kerrotaan.

Britannian pääministerin Boris Johnsonin on STT:n lähteiden mukaan määrä vierailla keskiviikkona Ruotsissa ja Suomessa.

10.5. 16:08

Britannian pääministerin Boris Johnsonin on määrä vierailla keskiviikkona Suomessa, kertovat lähteet STT:lle. Johnsonin odotetaan lisäksi vierailevan myös Ruotsissa.

Tiistaina iltapäivällä tasavallan presidentin kanslia vahvisti Johnsonin tulevan vierailun.

”Presidentti Niinistö ja pääministeri Johnson keskustelevat Ukrainasta ja Euroopan turvallisuustilanteesta. Keskusteluiden päätteeksi presidentti ja pääministeri Johnson pitävät yhteisen lehdistötilaisuuden”, kanslian tiedotteessa todetaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd) on parhaillaan vierailulla Japanissa, josta hän palaa takaisin torstaina. Johnsonin vierailun aikaan pääministeri ei siis olisi Suomessa.

Pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto vahvistaa, että ainakaan pääministeri Marinia Johnson ei olisi tulossa tapaamaan. Luodolla ei ollut tietoa Johnsonin mahdollisesta vierailusta.

”Siitä on aikaisemmin ollut puhetta, mutta tällaista vierailua ei ole pystytty vielä vahvistamaan. Jos sellainen olisi tapahtumassa, siitä varmasti tiedotettaisiin”, Luoto kommentoi.

Myös ruotsalaislehti Aftonbladet uutisoi vierailusta omiin lähteisiinsä vedoten.

Aftonbladetin mukaan Ruotsin vierailulla käsiteltäisiin Ruotsin ja Britannian kahdenvälistä yhteistyötä. Vierailun aikana olisi määrä allekirjoittaa sopimus syvällisestä puolustus- ja turvallisuusyhteistyöstä Ruotsin ja Britannian välillä, Aftonbladet kertoo.

Suomessa on nähty korkean tason brittivieraita viimeksi viime viikolla. Tuolloin Suomessa vieraillut Britannian puolustusministeri Ben Wallace sanoi, että maa tulisi Suomen ja Ruotsin avuksi, jos niihin hyökättäisiin.

Wallacen mukaan tämä tapahtuisi riippumatta siitä, ovatko maat Naton jäseniä vai eivät.

STT kertoi viime viikolla, että Britannian lisäksi myös Yhdysvallat, Saksa ja Ranska ovat luvanneet tukea Suomea sotilaallisesti jo ennen Nato-jäsenyyden virallista alkamista. Tämä koskisi tilannetta, jossa tällaiseen tukeen tulisi tarvetta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) ei kiistänyt eikä vahvistanut STT:n tietoja eduskunnassa viime viikon torstaina, mutta sanoi, että monissa Nato-maissa on ymmärretty Suomen ja Ruotsin huolet esimerkiksi Venäjän häirinnästä mahdollisen Nato-jäsenyysprosessin aikana.

”Britannian puolustusministeri Wallacen kommentit hänen käydessään Suomessa osoittavat sen, että suurilla Nato-mailla on hyvin suuri intressi siihen, että Nato-jäsenyysprosessi sujuu ilman suurempia harmeja ja että ne ovat valmiita oman osansa siinä tekemään”, Haavisto sanoi tuolloin STT:lle.

Myöskään puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) ei kiistänyt tai vahvistanut STT:n tietoja eduskunnassa viime viikon torstaina.

”Meillä on hyviä kumppaneita ja tietysti tällaisina tuulisina aikoina ne ovat erityisessä arvossaan. Näistä on ehkä vähän tuonnempana enemmän kerrottavaa”, Kaikkonen sanoi.

Myös Johnsonin äkillinen vierailu liittynee turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen. Suomella ja Ruotsilla on parhaillaan käynnissä turvallisuuspolitiikan kannalta keskeiset viikot, joiden aikana käsitellään maiden haluja hakeutua Naton jäseniksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut