Valmetin tehdaspalo Jyväskylässä on saatu hallintaan, jälkisammutus jatkuu pitkälle yöhön – palo sai alkunsa laakerin jumiutumisesta ja räjähdyksestä

Paikalla olleen toimittajan mukaan lieskat löivät katon lävitse ja alueelta nousi mustaa savua.

Tehdaspalosta syntyi runsaasti savua.

7.5. 11:55 | Päivitetty 7.5. 20:56

Jyväskylä

Valmetin tehtaan suuri tulipalo on saatu hallintaan Jyväskylän Rautpohjassa. Jälkisammutustyöt paikalla jatkuvat kuitenkin vielä pitkälle yöhön.

Pelastuslaitoksen mukaan paikalla on vielä noin kaksikymmentä pelastusyksikköä. Myös yöksi paikalle jää vielä runsaasti yksiköitä.

Savunmuodostus palopaikalla on laantunut niin, että vaaratiedote alueella on nyt poistunut. Alueen rakennuksissa voi avata jälleen ilmanvaihdon.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Pauli Nurminen kertoi kello puoli kuuden aikaan, että suurimmat liekit saatiin sammutettua puolustusvoimien vaahtoyksiköiden avulla. Pienimpiä paloja sammutettiin alkuillasta yhä sisällä ja katolla.

”Siellä hallissa näkyvyys on ihan nolla. Lämpökameralla yritämme paikantaa niitä paloja sieltä ja saada sammumaan”, Nurminen sanoo.

Sammutustyö oli haastavaa.

”Siellä on tapahtunut ilmeisesti laakerin kuumentuminen, ja öljy on pisaroitunut ja syttynyt saman tien. Siellä on tapahtunut sellainen humahdus ja öljy on syttynyt kauttaaltaan hallissa. Alkuvaiheessa hallin sisällä oli 30 metrin korkuiset liekit, ja ne levittivät paloa voimakkaasti”, Nurminen kertoo.

Nurmisen mukaan kuumentuneen öljyn takia palo voi leimahtaa uudelleen.

”Nyt vaahto eristää ilman öljystä, eli se ei pääse syttymään. Kun vaahto aikanaan haihtuu pois, ja jos pinnat ovat kuumat, öljy voi leimahtaa uudestaan. Se on siinä se ongelma. Sen takia meidän pitää olla varovainen”, Nurminen sanoi puoli kuuden aikaan.

Tulipaloa on ollut taltuttamassa kolmisenkymmentä pelastuslaitoksen yksikköä, jotka ovat evakuoineet tehdasalueelta työntekijät.

Tulipalossa loukkaantui lievästi yksi tehtaan työntekijöistä.

Poliisi katkaisi päivällä tien Voionmaankadun ja Rautpohjankadun kohdalta. Nyt liikenne kulkee taas normaalisti.

Päivällä sankan savunmuodostuksen takia pelastuslaitos kehotti Rautpohjan ja Hippoksen alueella olevia hakeutumaan sisätiloihin ja sulkemaan ilmanvaihdon.

Pelastuslaitos seurasi päivällä myös Hippoksen monitoimihallin ja Kyllön kaupunginsairaalan tilannetta. Molemmat sijaitsevat Valmetin tehdaskompleksin läheisyydessä.

Kyllön kaupunginsairaalassa on 105 osastopotilasta, joiden siirtoihin valmistauduttiin, mikäli tuuli olisi kääntänyt savun sairaalaa kohti.

Monitoimihallissa oli lauantaina Lauri Markkasen koripalloturnaus, johon osallistui noin 700 lasta ja nuorta. Hippoksen alueella oli lauantaina noin tuhat ihmistä.

Savun takia monitoimihallin ilmanvaihto suljettiin joksikin aikaa ja kulku Rautpohjankadun puolelta keskeytettiin. Myöhään iltapäivällä ilmanvaihto käynnistettiin taas. Turnaus pystyttiin pelaamaan normaalisti.

HS:n paikalla ollut toimittaja Jaakko Närhi kertoi hieman ennen yhtä, että tehdasalueelta nousi ”äärimmäisen mustaa savua” ja että lieskat löivät sammutustöistä huolimatta edelleen katon lävitse. Puoli kahden aikaan savunmuodostus oli edelleen voimakasta, kertoi pelastuslaitos.

Närhi kertoo, että noin 500 metrin päässä tulipalosta asukas oli joutunut lähtemään asunnostaan evakkoon savun tunkeuduttua sisällekin. Tehtaan välittömässä läheisyydessä on kaksikerroksisten asuintalojen alue.

Pelastuslaitos sai hälytyksen palosta noin kello 10.40. Päivystävä palomestari kertoi Iltalehdelle, että palo sai alkunsa tehtaan koeajokoneen telan räjähdyksestä. Telan sisällä ja ympäristössä ollut öljy syttyi palamaan.

Valmetin Jyväskylän paikallisjohtaja Jaakko Puurula vahvisti palon syttymissyyn.

”Laakeri jumiutui ja aiheutti räjähdyksen. Siinä oli mukana kuumentunutta öljyä”, Puurula tarkentaa.

Palo syttyi niin kutsutussa vitoshallissa, jossa tehdään koneiden testauksia.

Paloa oli sammuttamassa muun muassa pelastuslaitoksen nostureita, joista suihkutettiin vettä palopaikalle. Tilannetta oli turvaamassa myös Valmetin oma tehdaspalokunta. Paloa oli toimittaja Närhen mukaan seuraamassa paikan päällä satakunta ihmistä.

Puurulan mukaan kyseisessä tehdashallikompleksissa oli palon syttyessä 31 työntekijää. Heistä yksi loukkaantui lievästi, mutta muut saatiin paikalta turvallisesti ulos.

”Tehdashallissa on palavaa ainesta kuten öljyä, ja kun se kaasuuntuu, palo leviää ympäröiviin rakenteisiin. Jonkin verran siellä on kemikaaleja, mutta kaikki on varastoitu turvallisuusmääräysten mukaisesti.”

Puurulan mukaan vastaavaa ei ole ainakaan tässä mittakaavassa tehtaalla sattunut aikaisemmin.

”Kaikkeen pyritään valmistautumaan ja riskit on arvioitu. Valmistautumisen onnistumisesta kertoo se, että vakavilta henkilövahingoilta vältyttiin”, Puurula sanoo.

Vielä lauantaina hän ei osannut lauantaina arvioida tulipalon aineellisten vahinkojen suuruutta. Hänen mukaansa viikonlopun aikana tehtaalla aletaan tutkia vahinkoja.

”Tehdään arviointia siitä, miten on käynyt ja miten jatketaan. Miten tästä eteenpäin”, Puurula sanoi illalla.

”Aineksia oli varmasti vielä paljon pahempaankin.”

Rautpohjan tehdas on Valmetin paperi- ja kartonkikonetehdas ja valimo Jyväskylässä.

Tehdasalueen yksikön tuotteita ovat myös erilaiset paperikonekomponentit, kuten automaatio- ja hydrauliikkajärjestelmät ja höyrykytkimet sekä korkeapainelaitteet. Yksikössä varastoidaan ja käsitellään syttyviä ja syövyttäviä kemikaaleja.

Uutista päivitetty kauttaaltaan 7.5. kello 12.30.

Uutista päivitetty kauttaaltaan 7.5. kello 13.07.

Uutista päivitetty kauttaaltaan 7.5.2022 kello 16.35.

Uutista päivitetty kauttaaltaan 7.5.2022 kello 20.56.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut