Karvia ja Siikainen maan kärkisijoilla innossa jättää veroilmoitus paperisena

Eniten paperi-ilmoittajia löytyy pienistä, ikääntyneistä kunnista.

Karvian kylänraittia. Kuva marraskuulta 2020.

5.5. 8:24

Karvia

Karvialaiset pitävät valtakunnan ykkössijaa innokkaimpina paperisen veroilmoituksen jättäjinä, Verohallinto kertoo. Karviassa 27 prosenttia verovelvollisista jättää ilmoituksensa paperisena.

Karvian jälkeen paperia kahisutetaan mieluiten Kivijärvellä, Sysmässä, Lappajärvellä, Siikaisissa, Rääkkylässä, Puolangalla, Heinävedellä, Lestijärvellä ja Soinissa, joissa lukemat vaihtelevat 22–25 prosentin välillä.

”Tiedämme, että seniorit suosivat nuorempia ikäluokkia useammin paperilomakkeita veroasioiden hoitamisessa, jos heidän ylipäänsä tarvitsee tehdä muutoksia veroilmoitukseensa”, asiantuntija Joonas Jarva Verohallinnosta kertoo.

Veroilmoituksen täydentämiseen käytetään eniten ja lähes pelkästään Verohallinnon sähköistä palvelua suurten kaupunkien kehyskunnissa, kuten Nurmijärvellä ja Kirkkonummella.

Veroasioiden digitaitajien top-10:een kuuluvat myös Liminka, Espoo, Kempele, Muurame, Vihti, Pirkkala, Tuusula ja Kerava, joissa kaikissa palvelun käyttöaste on 94 prosenttia tai yli.

”Tämä kertoo siitä, että suurten kaupunkien liepeillä asuu suhteessa paljon työssäkäyviä ihmisiä, joilla on hyvät tietotekniset taidot ja jotka ovat tottuneet asioimaan sähköisesti”, Jarva sanoo.

Verohallinnon mukaan sähköisen veroasioinnin määrä on ollut tasaisessa kasvussa palvelun avaamisesta vuonna 2018 alkaen.

"Pandemia on kiihdyttänyt sitä entisestään”, Jarva Verohallinnosta kertoo.

Viime vuonna 65 kunnan asukkaista yli 90 prosenttia täydensi veroilmoitustaan sähköisesti. Kaiken kaikkiaan sähköisen palvelun käyttöaste oli viime vuonna 86 prosenttia.

Ensimmäinen määräpäivä palkansaajien ja eläkeläisten veroilmoitukselle on ensi viikon tiistaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut