Kunta-alan lakko alkoi tänään kymmenessä kaupungissa – esimerkiksi koulut, päiväkodit ja kirjastot ovat kiinni ympäri maata

Työsopimusneuvotteluissa ei voida antaa sovintoehdotusta, sillä neuvotteluosapuolet ovat liian kaukana toisistaan.

Satakunnassa tänään alkanut lakko ei toistaiseksi vaikuta esimerkiksi koulujen ja päiväkotien toimintaan.

3.5. 7:29

Helsinki

Koulut ja päiväkodit pitävät ovensa kiinni tästä päivästä lähtien ympäri maata, kun kunta-alan lakko alkaa. Viikon kestävä lakko koskee kymmentä kaupunkia ja noin 80  000:ta kunta-alan työntekijää.

Kunta-alan lakko

Ammattiliitto JHL:n, Ammattiliitto Jytyn ja neuvottelujärjestö Jukon kunta-alaa koskeva lakko alkoi 3. toukokuuta ja kestää 9. toukokuuta saakka.

Lakko alkoi 3. toukokuuta Tampereella, Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Kauniaisissa, Turussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä, ja sen piiriin kuuluu yli 81 000 palkansaajaa.

Lakon taustalla on kunta-alan työehtosopimuksia koskeva työriita, jota ratkaisemaan on perustettu alivaltiosihteeri Elina Pylkkäsen vetämä sovittelulautakunta.

Kunta-alan työntekijät tavoittelevat työtaistelutoimenpiteillä palkankorotuksia, joilla kurottaisiin kiinni palkkaeroa yksityiseen sektoriin nähden.

Lakko järjestetään, koska alan työsopimusneuvottelut ovat tähän mennessä epäonnistuneet. Neuvottelujen osapuolina ovat olleet kunta-alan pääneuvottelujärjestöt Juko ja JAU. Työnantajaa on edustanut Kunta- ja hyvinvointityönantajat (KT).

Neuvotteluista on vastannut sovittelulautakunta, jonka johtaja on alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen. Hän kertoi perjantaina Twitterissä, ettei lautakunta pyydä työministeri Tuula Haataista (sd.) siirtämään lakkoja. Pylkkäsen mukaan tilanteeseen ei ole tällä hetkellä edellytyksiä antaa sovintoehdotusta, sillä neuvotteluosapuolet ovat liian kaukana toisistaan.

Jukon puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan useat lakkokunnista ovat päättäneet keskeyttää koulun kevätlukukauden lakon ajaksi.

–  Eli mikään koulu ei ole auki, edes rikkurit ja liittoon kuulumattomat eivät ole töissä, Luukkainen sanoo.

Lakko näkyy koulujen ja päiväkotien lisäksi myös muissa kunnan palveluissa. Esimerkiksi kirjastot, museot ja virastot sulkeutuvat ympäri maata.

Vaikutuksia on myös sairaaloissa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on varoittanut potilashoidon voivan ruuhkautua lakon alkaessa. Samalla Oulun yliopistollinen sairaala OYS kertoo lakon sulkevan sairaalan kahvilat ja ravintolat.

Tiistaina alkaa myös yksityisen opetusalan lakko, joka koskee yhteensä 17:ää oppilaitosta Helsingissä ja Tampereella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut