Säkyläläisen aikalaisrakentamisen kyltti herättää hilpeyttä Helsingin Seurasaaressa – Jopa saaren pomokin alkaa nauraa

Miksi Helsingin Seurasaaressa olevassa kyltissä lukee kolme kertaa Antti? Kyltti herättää hämmennyksen lisäksi hilpeyttä.

Seurasaaren opastekylttiin on ”käännetty” nimi Antti sujuvasti kolmelle kielelle.

28.4. 21:06

Suomalaiset ovat tunnetusti kielitaitoista kansaa, onhan meillä kotimaisia kieliäkin useampi kuin yksi.

Seurasaaren ulkomuseossa huomio kiinnittyy korostetun punaiseen opasteviittaan, jossa matkailijalle ilmoitetaan kohde sujuvasti kolmella kielellä: Antti, Antti, Antti.

Mitä ihmettä?

Seurasaarisäätiön toiminnanjohtaja Aila Niemistä kysymys naurattaa.

”Tässä on näköjään päädytty tällaiseen suomi-ruotsi-englanti-käännösratkaisuun”, hän vastaa ja hekottelee puhelimessa.

Niemisen mukaan opaste johdattaa Antin talon luo. Antin talo on 1820-luvulta peräisin oleva esimerkki aikalaisrakentamisesta, ja se on siirretty Seurasaareen Säkylästä.

Käännös sen sijaan on noin vuodelta 2009, jolloin pieni työryhmä kokoontui pohtimaan Seurasaaren uusittavia opasteviittoja.

Nieminen ei tarkalleen tiedä käännöksiin johtaneen päättelyketjun historiaa. Hän veikkaa, että joko nimi ei mahtunut kylttiin kokonaisuudessaan tai sitten talon lempinimi ”Antti” on yksinkertaisesti niin iskostunut ainakin seurasaarelaisten mieliin, ettei muuta tarvittu.

Museoviraston intendentti Mikko Teräsvirta myöntää, etteivät käännösvaihtoehdot ehkä ole terävimmästä päästä.

Teräsvirran mukaan kylttien taannoisesta uudistuksesta vastasi Helsingin kaupunki.

”Tässä tulee nyt tällainen lusmu vastaus, että se kyltti on ollut siinä jo ennen kuin tulin tänne töihin”, Teräsvirta puolustautuu.

Itse hän näkisi järkevänä, että kyltissä lukisi käännösten kohdalla ruotsiksi esimerkiksi ”Antti gård” ja englanniksi ”Antti farmhouse”.

Opasteet ovat kuitenkin hyvässä kunnossa, eikä niiden uusimista suunnitella lähiaikoina.

Mutta käännöksestä – tai sen puutteesta – huolimatta tärkeintähän on se, että kyltti opastaa kohteeseen perille. Käännöskukkasen aiheuttama hilpeys ei pilanne kenenkään päivää.

Teräsvirta toivottaakin kaikki kynnelle kykenevät tervetulleiksi Seurasaareen, jossa suurin osa museoista avautuu 15. toukokuuta. Matkalla voi piipahtaa vaikka Antin talolle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut