Presidentti Niinistö kärsii keuhkokuumeesta, oli hoidettavana sairaalassa – Miten toimittaisiin, jos presidentti olisi tilapäisesti estynyt hoitamasta tehtäviään?

Presidentin kanslia kertoi eilen, että Niinistö on sairaalassa tutkimuksissa pitkittyneiden koronaoireiden vuoksi.

Niinistön koronatartunnasta kerrottiin noin viikko sitten. Tartunnan vuoksi Niinistön virallista vierailua Norjaan siirrettiin toiseen ajankohtaan.

27.4. 12:20

TASAVALLAN presidentti Sauli Niinistö kertoo Facebookissa kärsivänsä keuhkokuumeesta, johon hän sairastui heti koronatartunnan jälkeen.

Hän kertoo viettäneensä kaksi vuorokautta Meilahden sairaalassa.

Niinistö vietti tiistain ja keskiviikon välisen yön sairaalassa. Hänen kerrottiin joutuneen sairaalaan koronaviruksen aiheuttamien oireiden vuoksi.

Niinistö oli sairaalassa vielä keskiviikkona aamupäivällä, mutta presidentti kertoo Facebookissa noin kello 13 toipumisen jatkuvan kotona.

”Vajaat pari vuorokautta Meilahdessa; tulehdusarvot laskussa, kuumeesta kolme astetta pois”, Niinistö kirjoittaa.

Niinistö kiittää päivityksessään sairaalassa saamaansa hyvää hoitoa.

Presidentti kirjoitti eilen Facebookissa, että tänä vuonna osallistuminen kansallisen veteraanipäivän valtakunnalliseen pääjuhlaan jää koronan takia tervehdyksen varaan. Veteraanipäivää vietetään tänään, ja pääjuhla järjestetään Lappeenrannassa.

Niinistö twiittasi keskiviikkona sairaalasta tervehdyksensä sotien veteraaneille.

”Veteraanien uhraukset eivät unohdu. Hyvää kansallista veteraanipäivää”, Niinistö sanoi Twitterissä.

Poikkeuksellinen työnkuva

Suomen tasavallan presidentin työnkuva on sikäli poikkeuksellinen, ettei hänellä ole työ- tai virka-aikaa.

Tasavallan presidentti on siis koko ajan käytettävissä presidentin tehtäviensä hoitoa varten.

Presidentillä ei ole myöskään oikeutta siirtää hänelle kuuluvia tehtäviään muille. Tästä on vain kaksi poikkeusta.

Ensimmäinen on Puolustusvoimien ylipäällikkyys. Sen hän voi sodan aikana luovuttaa toiselle. Näin kävi talvisodan aikana, jolloin presidentti Kyösti Kallio luovutti ylipäällikkyyden Gustaf Mannerheimille, joka jatkoi ylipäällikkönä myös jatkosodan ajan.

Toinen tehtävä, jonka presidentti voi luovuttaa toiselle henkilölle, on Ahvenanmaan maakuntapäivien avaaminen ja päättäminen. Sen voi hänen puolestaan tehdä maaherra.

Näin toimitaan, jos presidentti on estynyt hoitamasta tehtäviään

Jos presidentti on tilapäisesti estynyt hoitamasta tehtäviään, määrätään pääministeri tai pääministerin sijaiseksi nimitetty valtioneuvoston jäsen hoitamaan presidentin tehtäviä.

Pisimmät sijaisuusajat ovat johtuneet presidentin sairaudesta. Näin on käynyt esimerkiksi vuosina 1927, 1940 ja 1945–1946. Tuoreimmassa muistissa lienee se, kun presidentti Urho Kekkonen sairastui ja Mauno Koivisto sijaisti häntä 1981–1982.

Ennen vuotta 1991 presidentti katsottiin estyneeksi hoitamaan tehtäviään myös ulkomaanmatkojen aikana, mutta tästä käytännöstä luovuttiin vuonna 1992.

Presidentti Niinistön ensimmäinen sijainen olisi nyt siis pääministeri Sanna Marin (sd).

Marinin ollessa estyneenä valtioneuvoston määräämä pääministerin sijainen on valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk). Hänen jälkeensä sijaisuusjärjestyksessä kolmantena on ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr).

Eri ministereiden sijaisuusjärjestys on listattu valtioneuvoston internetsivuilla.

Suomessa valmisteltiin muutosta asevelvollisuuslakiin

Hallitus pohti tasavallan presidentin mahdollista estyneisyyttä hoitaa Puolustusvoimien ylipäällikkyyttä Krimin kriisin jälkeen vuosina 2015–2016. Tuolloin Venäjän epätavanomainen Krimin miehitys yllätti ukrainalaiset. Suomessa ei haluttu joutua samalla tavalla yllätetyksi.

Suomessa valmisteltiin asevelvollisuuslakiin muutosta, joka olisi antanut Puolustusvoimain komentajalle oikeuden määrätä välittömästi enintään 25 000 asevelvollista sotilaallisen valmiuden joustavaan kohottamiseen tarkoitettuun kertausharjoitukseen.

Tätä Puolustusvoimain komentajan oikeutta nopeaan liikekannallepanoa muistuttavaan toimintaan katsottiin tarvittavan sen varalta, että tasavallan presidentti olisi syystä tai toisesta estynyt hoitamasta virkaansa. Säädösehdotuksesta kuitenkin luovuttiin myöhemmin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut