Kuluttajien ja yritysten odotukset synkkenivät huhtikuussa

Inflaatio-odotukset ennätystasolla.

Sekä kuluttajien että yritysten odotukset talouden kehityksestä ovat synkentyneet.

27.4. 8:46

Helsinki

Sekä kuluttajien että yritysten odotukset talouden kehityksestä ovat synkentyneet huhtikuussa. Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamus on ollut heikommalla tasolla vain koronakriisin alussa huhtikuussa 2020 ja vuoden 2008 lopussa, kun finanssikriisi oli päällä.

Kuluttajien odotukset inflaatiosta olivat korkeimmat mittaushistoriassa, eli vuoden 1995 jälkeen.

Myös arviot oman talouden nykytilasta oli vaisu ja vain harva Tilastokeskuksen luottamustutkimukseen vastannut oli aikeissa käyttää rahaa kestotavaroiden hankintaan.

Vain kymmenen prosenttia kuluttajista arvioi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Lukema oli mittaushistorian alin.

Asuntoluotottaja Hypon ekonomisti Juho Keskinen huomautti katsauksessaan, että kuluttajien mielialat ovat nyt synkemmät kuin yritysten.

–  Kuluttajista on kuitenkin tullut tarkkaavaisempia ja valikoivampia sodan synnyttämän inflaation seurauksena ja hankintoja punnitaan nyt huolella, Keskinen kirjoitti.

Keskisen mukaan asuntomarkkinoiden tunnelma on jäähtynyt, mutta romahdusta ei ole luvassa.

Sota iski rakentamisen näkymiin

EK:n huhtikuun suhdannebarometrin mukaan suomalaisyritysten suhdannenäkymät ovat heikentyneet eniten rakentamisessa ja palveluissa.

–  Venäjän hyökkäys Ukrainaan näkyy erityisesti rakentamisessa, jossa tilanne on muuttunut nopeasti heikommaksi. Varsinkin materiaalien saatavuus on nyt iso kysymys, joka näkyy myös teollisuuden puolella suurena ongelmana. Vaikka kysyntää riittää vielä monin paikoin, epävarmuus tulevasta yhdistettynä voimakkaaseen kustannusten nousuun vaikeuttaa suomalaisyritystenkin toimintaympäristöä nyt merkittävästi, sanoi EK:n johtaja Sami Pakarinen tiedotteessa.

Palveluissa työvoiman saatavuusongelmat ovat pahentuneet monella alalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut