Tehyn valtuusto päätti alkaa valmistella joukkoirti­sanoutumisia

Tehyn valtuusto antoi hallitukselle valtuudet valmistella irtisanoutumisia, mutta järjestö aikoo vielä odottaa sovittelulautakunnan sovintoesitystä. ”Katsomme, sisältääkö esitys ratkaisut hoitajapulaan, palkkaukseen ja työoloihin”, sanoo toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi.

Hoitajat osoittivat mieltään Meilahden kampuksella 1. huhtikuuta.

25.4. 18:32

Hoitajien ammattijärjestö Tehyn valtuusto kokoontui maanantaina kello 13 alkaen pitkään illansuuhun kestäneeseen kokoukseen, jonka aiheena oli kunta-alan lukkiutunut työmarkkinatilanne.

Tehyn ylin päättävä elin valtuusto päätti kokouksessaan antaa Tehyn hallitukselle valtuudet valmistella joukkoirtisanoutumisen työtaistelutoimena.

Valtuusto myös käsitteli neuvottelutilannetta ja sai selvityksen sovittelulautakunnan työskentelystä viime viikkoina.

Sovittelulautakunnan työ on Tehyn puheenjohtajan Millariikka Rytkösen mukaan pääsiäisen jälkeen tiivistynyt. Taustalla on myös neuvoteltu niin sanotuista tekstikysymyksistä osapuolten kesken.

Rytkösen mukaan on myönteistä, että nyt sovun löytämiseksi todella työskennellään.

Rytkösen mukaan sovittelulautakunnan on ymmärrettävä, että se ei ratko nyt vain työmarkkinakiistaa vaan Suomen sote-palveluiden tulevaisuutta.

Tehyn valtuusto kutsutaan koolle tiedotteen mukaan todennäköisimmin seuraavan kerran, kun sovittelulautakunta on antanut sovintoehdotuksensa.

”Samassa yhteydessä valtuusto saa selvityksen joukkoirtisanoutumisen toteutuksesta ja tekee tarvittavat päätökset, mikäli sovintoesitys ei sisällä uskottavaa ratkaisua hoitajapulaan”, sanoo Rytkönen tiedotteessa.

Tehyn toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi tarkentaa HS:lle, ettei heillä ole vielä kiire kertoa mahdollisten joukkoirtisanomisten yksityiskohdista, vaan nyt odotetaan rauhassa sovintoehdotusta.

”Katsomme, sisältääkö esitys ratkaisut hoitajapulaan, palkkaukseen ja työoloihin”, Kirvesniemi sanoo.

Viime viikon tiistaina Tehy ja Super peruivat yllättäen aiemmin ilmoittamansa toisen, entistä laajemman lakon, jonka piti alkaa keskiviikkona 20. huhtikuuta. Ne ilmoittivat sen sijaan ryhtyvänsä valmistelemaan joukkoirtisanomisia.

Syyksi järjestöt kertoivat sen, että sosiaali- ja terveysministeriössä oli jo pitkälle valmisteltu potilasturvallisuuslakia, jonka voimaantulo olisi niiden mukaan käytännössä murtanut hoitajien lakko-oikeuden.

Järjestöjen mielestä perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) oli asettunut ”pakkotyölailla” työnantajan puolelle jo ennen ensimmäisen lakon alkamista.

Samalla ammattiliitot julistivat koko kunta-alalle ylityö- ja vuoronvaihtokiellon toistaiseksi.

Mahdollisten joukkoirtisanomisten tarkemmasta suunnitelmasta ei ole aiemmin kerrottu mitään, eikä yksityiskohdista kerrottu siis vielä maanantainakaan.

Lähi- ja perushoitajien järjestön Superin hallitus on puheenjohtaja Silja Paavolan mukaan koolla keskiviikkona, joten sitä ennen ei Superin suunnitelmista kuulla enempää.

Joukkoirtisanoutuminen on harvinainen työtaistelukeino, joka oli esillä myös vuonna 2007.

Tehyn irtisanoutumislistoille kerättiin järjestön mukaan tuolloin yhteensä yli 16  000 nimeä. Neuvottelutulos syntyi viime metreillä eli samana päivänä, jonka piti olla joukkoirtisanoutuneiden viimeinen työpäivä.

Sairaanhoitopiireissä ehdittiin arvioida, että irtisanoutumiset olisivat iskeneet etenkin päivystykseen, tehohoitoon, synnytyksiin, syövän akuuttihoitoon ja kiireelliseen leikkaustoimintaan.

Hoitajien irtisanoutumisaika on vähintään kaksi viikkoa tai yksi kuukausi riippuen työsuhteen kestosta.

Kunta-alan noin 425 000 palkansaajan työehtoriitaa ratkoo parhaillaan erityinen sovittelulautakunta, jota johtaa alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Sovittelun etenemisestä ei ole juuri kerrottu. Pylkkänen on kiitellyt Twitterissä neuvotteluryhmiä etenemisestä sopimusten tekstikysymyksissä. Lautakunta on varannut kokousaikoja tälle viikolle, mutta sovintoesityksen synty tällä viikolla ei ole vielä varmaa.

Työnantajien puolella neuvottelija on Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT. Toimitusjohtaja Markku Jalosen mukaan hoitajien joukkoirtisanoutumiset aiheuttaisivat sen, että silloinkin tarvittaisiin laki turvaamaan kansalaisten henki ja terveys.

Ensi tiistaina on alkamassa myös laaja lakko kymmenessä kaupungissa, kun Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n ja ammattiliitto Jytyn lakkovaroitus toteutuu.

Viikon kestävän lakon on määrä alkaa 3. toukokuuta Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Kauniaisissa, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä, mikäli kunta-alan työehtokiistaan ei saada sopua sitä ennen.

Lakon piirissä olisi yli 81  000 kuntapalkansaajaa, muiden muassa opettajia, sosiaalityöntekijöitä, kirjastonhoitajia, lastenhoitajia ja laitoshuoltajia.

Aikaisemmin liitot ovat lakkoilleet eri kaupungeissa pistelakkoina.

Juko, JHL ja Jyty ovat julistaneet aiemmin myös pääkaupunkiseutua (Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen) koskevan viikon lakon ajalle 3.–9.5.

Alkuperäisen aikataulun mukaan tämän lakon piti alkaa jo 19. huhtikuuta, mutta työministeri päätti siirtää sitä kahdella viikolla eteenpäin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut