Pohjoiseen kääntynyt ilmavirtaus viilentää viikon vappuun saakka – Satakunnassa yhä tulvavaroitus

Ruohikkopalovaarasta varoitetaan Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Ahvenanmaalla.

Vihteljärven vesi oli tulvinut pelloille torstaina.

24.4. 19:33

Helsinki

Alkavan viikon maanantai on maan etelä- ja keskiosissa poutainen. Ainakin osissa Etelä- ja Keski-Suomen alueilla aurinko päässee myös näyttäytymään, Ilmatieteen laitos ennustaa.

”Maanantaina ja tiistaina voidaan Etelä-Suomessa vielä yltää kymmeneen plusasteeseen tai hieman sen ylikin. Sää kuitenkin viilenee alkavalla viikolla, koska ilmavirtaus on kääntynyt pohjoiseen”, päivystävä meteorologi Antti Kokko sanoi sunnuntaina STT:lle.

Pohjois-Suomessa on epävakaisempaa. Lapissa voidaankin saada lumi-, räntä- tai vesisadetta.

Päivälämpötila on maanantaina maan eteläosissa 10–12 plusasteen välillä, maan keskivaiheilla 7–10 asteen välillä ja Lapissa nollasta viiteen lämpöasteeseen. Myös tiistain vastaisesta yöstä odotetaan kylmää.

Ruohikkopalovaroitus on annettu Uudellemaalle, Varsinais-Suomeen, Satakuntaan ja Ahvenanmaalle.

”Maan paljastuttua maan pintakerros kuivuu ensin. Ruohikkopalovaroitusalueella on kielto avotulen tekoon samalla tavalla kuin metsäpalovaroitusalueella”, Kokko muistutti.

Satakunnassa jatkuu myös tulvavaroitus. Kevättulvan vuoksi joet ja järvet voivat tulvia pelloille ja katkaista paikallisteitä.

Porissa vappuaattona 6 astetta

Keskiviikkona ja torstaina päivälämpötilat jäävät maan etelä- ja keskiosassa viiden lämpöasteen vaiheille. Pohjoisessa lämpötila on niukin naukin plussan puolella, mutta Pohjois-Lapissa voi päivälämpötilakin pysyä pakkasen puolella.

”Sää on epävakaista. Pohjoisen puoleisessa kuivassa virtauksessa voi tulla vähäisiä lumikuuroja”, jotka etelässä tulevat vetenä.

Viikonlopulle osuvaa vappua vietetään Ilmatieteen laitoksen tämän hetkisen ennusteen mukaan koleassa säässä.

”Vappuna on aika samantyyppinen sää kuin viikolla. Länsiluoteinen ilmavirtaus jatkuu”, Kokko sanoi.

Lauantaina eli vappuaattona etelässä lämpötila on 4–7 plusasteessa, maan keskivaiheilla on muutama aste vähemmän ja Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun korkeudella ollaan hitusen plussan puolella. Lapissa vappuaattoa vietetään nollan molemmin puolin olevassa säässä. Lisämausteena Lapissa voidaan saada lumi- ja räntäkuuroja.

Lämpimien päivien seurauksena lumen pinta on huvennut eri puolilla Suomea reippaasti.

”Monin paikoin 5–10 senttiä vuorokaudessa tai enemmänkin. Esimerkiksi keskiviikkona Kouvolassa lumen pinta laski jopa 15 senttiä sulamisen”, haihtumisen ja painumisen seurauksena.

Lumipeite on kuitenkin edelleen paksu etenkin Lapissa, kuten Kittilän Kenttärovassa mitattu yli metrin syvä hanki kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut