Arkipyöräilyn määrä romahti koronaepidemian aikana – tietoja kerättiin myös Porista

Pyöräliitto kokosi tietoja useiden kaupunkien automaattisista pyöräliikennelaskureista.

Lisääntynyt vapaa-ajan pyöräily ei riitä korvaamaan vähentynyttä arkipyöräilyä, arvioi Pyöräliiton toiminnanjohtaja.

20.4. 9:03

Koronapandemia romahdutti pyöräliikenteen määrän kaupungeissa, kertoo Pyöräliitto. Pyöräliiton kokoamien tietojen mukaan pyöräliikenteen määrä vähentyi suurissa kaupungeissa 14 prosenttia vuosien 2016–2021 välillä. Valtaosa pyöräliikenteen vähenemisestä tapahtui viime vuonna.

Pyöräliiton yhteenveto perustuu kaupunkien automaattisiin pyöräliikennelaskureihin. Aineistossa on mukana 48 laskentapistettä Tampereelta, Helsingistä, Oulusta, Jyväskylästä, Lahdesta, Porista ja Vaasasta.

Pyöräliiton toiminnanjohtajan Matti Koistisen mukaan ulkoilureiteillä laskentapisteitä on vähemmän eivätkä virkistyspyöräilyn muutokset välttämättä näy laskuridatassa.

Hän arvioi, ettei lisääntynyt vapaa-ajan pyöräily riitä korvaamaan vähentynyttä arkipyöräilyä.

”Pyörälenkillä käydään tyypillisesti kerran tai kaksi viikossa, töihin mennään viidesti viikossa”, Koistinen sanoo tiedotteen mukaan.

Autoliikenteen määrä kääntyi nousuun notkahduksen jälkeen

Pyöräliiton mukaan näyttää siltä, että liikkumisen vähentyminen on kohdistunut epätasaisesti eri liikennemuotoihin. Viime vuonna kaupunkien joukkoliikenteen matkustajamäärät olivat noin kolmanneksen alempana kuin ennen koronapandemiaa. Sen sijaan maanteiden laskentapisteiden tiedot kertovat, että autoliikenteen määrä kääntyi viime vuonna nousuun vuoden 2020 notkahduksen jälkeen.

”Ilmastotavoitteiden näkökulmasta on erittäin huolestuttavaa, että julkisen liikenteen ja pyöräliikenteen määrät ovat tippuneet paljon, mutta henkilöautoilussa liikennemäärien lasku on ollut maltillista. Tämä viittaisi siihen, että yhä suurempi osa matkoista kuljetaan henkilöautolla”, Koistinen kertoo.

Pyöräliitto kertoi kokoamistaan tiedoista myös Twitterissä:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut