Syyttäjä: Mainos­mies ampui laki­mies Ilpo Härmäläistä kaksi kertaa ”raukkamaisesti teloitustyylillä”, paketoi tämän ruumiin ja upotti ankkurin kera yli 40 metrin syvyyteen

Lakimies Ilpo Härmäläisen ruumiin löytäminen avasi jo päättyneen oikeudenkäynnin.

Turkulaisen lakimiehen murhasta syytetty mainosmies kuvattuna tiistaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

19.4. 10:16 | Päivitetty 19.4. 14:13

TURKULAINEN lakimies Ilpo Härmäläinen surmattiin ampumalla. Syyttäjän mukaan murhasta syytetty mainosmies ampui Härmäläistä takaapäin selkään ja edestä päin päähän purjeveneessään.

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa jatkettiin tiistaina perin erikoisen henkirikoksen käsittelyä.

Henkirikoksen uhri, porilaislähtöinen 33-vuotias Ilpo Härmäläinen katosi elokuussa 1994. Ruumis jäi kateisiin yli 27 vuodeksi.

Härmäläisen liikekumppania, vuonna 1953 syntynyttä miestä vastaan käytiin murhaoikeudenkäynti, joka päättyi tammikuussa. 68-vuotiasta miestä kutsutaan julkisuudessa mainosmieheksi, sillä hän omisti 1990-luvulla mainostoimiston.

SYYTTÄJÄN mukaan mainosmies paketoi surman jälkeen Härmäläisen ruumiin neljään muovisäkkiin ja kiinnitti pakettiin ankkuriketjun ja ankkurin. Tämän jälkeen mainosmies upotti ruumiin Airistolle.

Syytteen mukaan mainosmies haki Härmäläisen tämän kotoa ja houkutteli miehen omistamalleen purjeveneelle Turun Satavan satamaan. Kaksikko lähti veneellä Airistolle. Matka jatkui noin puolentoista kilometrin verran yhdelle Airiston syvimmistä kohdista.

Siellä mainosmiehen syytetään ampuneen Härmäläistä kaksi kertaa järeällä revolverilla. Ensimmäinen laukaus osui Härmäläistä selkään. Toinen laukaus osui päähän. Aluesyyttäjä Niina Merivirta kutsui surmatapaa teloitustyyppiseksi ja raukkamaiseksi.

”Toinen laukauksista oli niin sanottu lopetuslaukaus”, Merivirta totesi oikeudessa.

Syyttäjän mukaan teon suunnitelmallisuutta vahvistaa se, että Härmäläisen ruumis oli kääritty muoveihin. Tämä tarkoittaa sitä, että tekijä on varustautunut ruumiin kätkemiseen etukäteen.

PUOLUSTUS kiistää edelleen mainosmiehen olevan henkirikoksen tekijä.

”Minä olen täysin väärä henkilö. Koko ajan minua yritetään saada syylliseksi tässä asiassa”, syytetty ilmoitti lisäkuulustelussa helmikuussa.

Syytetty toisti tiistaina olevansa syytön henkirikokseen ja ruumiin kätkemiseen.

”Käsi sydämellä ja käsi Raamatulla.”

Murhasta syytetty 68-vuotias mies ja puolustusasianajaja Heikki Uotila.

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa jatkettiin tiistaina perin erikoisen henkirikoksen käsittelyä.

Henkirikoksen uhri, 33-vuotias Ilpo Härmäläinen, katosi elokuussa 1994. Ruumis jäi kateisiin yli 27 vuodeksi.

Härmäläisen liikekumppania, vuonna 1953 syntynyttä miestä vastaan käytiin murhaoikeudenkäynti, joka päättyi tammikuussa. 68-vuotiasta miestä kutsutaan julkisuudessa mainosmieheksi, sillä hän omisti 1990-luvulla mainostoimiston.

Poliisi etsi Härmäläisen ruumista kuukausien ajan Airistolta. Merivoimat antoi virka-apua poliisille.

Merivoimien sukeltajat löysivät Härmäläisen ruumiin helmikuun lopussa eli oikeuden­käynnin jo päätyttyä. Sukeltajat nostivat merestä myös ankkurin. Murhasta syytetyn miehen entinen vaimo oli kertonut poliisille, että pariskunnan purjeveneestä katosi samoihin aikoihin vuonna 1994 ankkuri.

Aluesyyttäjä Merivirta kertoi oikeudessa, että Härmäläisen ruumis löytyi noin 44 metrin syvyydestä. Vaikka aikaa oli kulunut lähes 30 vuotta, ruumis oli säilynyt hyvin. Säilymiseen on vaikuttanut se, että pohjassa on ollut vain 1,5 astetta ja lähes hapeton tila. Myös se, että ruumis oli paketoitu muovisäkkeihin, oli edesauttanut sen säilymistä.

Poliisin kuvassa pohjasta löytynyt ankkuri puhdistettuna.

Esitutkinnan aikana kävi ilmi, että syytetyllä oli omistuksessaan 1990-luvun alkupuolella haulikko, pistooli ja jalkajousi. Syytetty on kiistänyt omistaneensa aseita.

Täydennetyn syytteen mukaan Härmäläinen tapettiin Colt King Cobra .357 -revolverilla.

Syyttäjän mukaan henkirikoksen motiivina oli pelko kiinnijäämisestä. Syytetyllä, Härmäläisellä ja kolmannella miehellä oli vuonna 1994 meneillään hämärä laina­keinottelu. Mainosmies oli tehnyt niin sanotun factoring-laskutussopimuksen, jonka avulla myyntisaatavat voidaan muuttaa rahaksi. Myyntisaatavat eivät kuitenkaan perustuneet todelliseen työhön.

Mainosmies tuomittiin asiaan liittyvästä petoksesta vuonna 1996.

Helsingin Sanomat tutustui vanhoihin tutkintamateriaaleihin, joista kävi ilmi poliisin toimia Härmäläisen katoamisen jälkeen. Asian ensimmäinen tutkija kertoi, että katoamista ei otettu poliisissa vakavasti.

Se, että katoamista alettiin tutkia henkirikoksena, oli suurelta osin Ilpo Härmäläisen omaisten aktiivisuuden ansiota.

Härmäläinen julkistettiin kuolleeksi vuonna 2005.

Keskusrikospoliisi kertoi viime vuonna, että tapaus on otettu uudelleen tutkintaan. Mainosmies vangittiin elokuussa.

Lue lisää: Lähes 30 vuotta vanhat muistiot paljastavat, miten Ilpo Härmäläisen katoamisen tutkinta epäonnistui Turussa: Poliisi uskoi, että vauvan saanut mies halusi vain ottaa perheestään lomaa, omainen kertoo

Lue lisää: Poliisi: Airistolta keskiviikkona löytynyt vainaja on vuonna 1994 kadonnut porilaislähtöinen lakimies

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut