Hoitajaliitot olisivat halunneet jatkaa sovittelua pääsiäisenä

Hoitajaliitot olisivat halunneet jatkaa työsopimusneuvotteluita pääsiäisenä tilanteen ratkaisemiseksi.

15.4. 14:20

Helsinki

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemen mukaan vaikuttaa siltä, että työnantajia tai Suomen hallitusta ei kiinnosta, löytyykö hoitoalan työriitaan ratkaisua. Hän kertoi STT:lle torstaina sähköpostitse, että hoitajalakossa on pääsiäisenä tauko siksi, että sovittelulle haluttiin varata aikaa.

”Nyt näyttää kuitenkin siltä, että sovittelulautakunta viettää pääsiäislomaa. Ainakaan yhtään virallista neuvottelutilaisuutta ei ole järjestetty”, Kirvesniemi kirjoitti.

Toisen lakossa olevan liiton eli Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin puheenjohtajan Silja Paavolan mukaan liiton neuvottelijoille pääsiäinen olisi hyvää neuvotteluaikaa. Myös Paavola vastasi STT:lle sähköpostitse.

Kirvesniemen mukaan työriita ratkeaa ja sopimus syntyy ennemmin tai myöhemmin. Viime kädessä Suomen hoitajapulan ratkaiseminen on hänen mielestään hallituksen vastuulla.

”Hoitajapula on pakko ratkaista, ja se ratkeaa vain rahalla.”

Paavola kuvaili hoitajapulaa Suomessa valtavaksi ja todella huolestuttavaksi. Hän arvioi, että potilasturvallisuuslain mahdolliset vaikutukset esimerkiksi alan vetovoimaisuuteen tulisivat näkyviksi vasta ajan myötä.

Liittoihin kuuluvat hoitajat ovat olleet lakossa huhtikuun alusta saakka. Lakossa on tauko pääsiäisen ajan, ja lakon on määrä jatkua keskiviikkona, ellei työriitaan saada siihen mennessä ratkaisua.

Tehy ja Super tavoittelevat neuvotteluissa palkkaohjelmaa, jossa sote-henkilöstön palkkoja nostettaisiin vuosittain 3,6 prosenttia viiden vuoden ajan tavanomaisten sopimuskorotusten lisäksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut